Къде е Славик - бездомникът суперзвезда | webcafe.bg
Webcafe

Къде е Славик - бездомникът суперзвезда

ема ивановаLifecafe
27.02.2015, 13:22 (обновена 15.03.2015, 08:24)

1 от 15 снимки Назад Напред

славик

Снимка: © Юрко Дячишин

Отляво - оригинална снимка от първия проект на фотографа Юрко Дячишин "Модата на Славик", отдясно - снимка от проекта "Славик суперзвезда"

Истинска рядкост е бездомник да се превърне в суперзвезда. Украинският клошар Славик обаче, както показва и името му, е изключение.

Благодарение на модната сесия, която се разиграва преди три години по улиците на Лвов пред камерата на фотографа Юрко Дячишин - той се превръща в световна знаменитост.

Причина за това са снимките му, на всяка от които Славик позира с различни дрехи - част от огромния му таен гардероб.

От ноември досега проектът "Модата на Славик" обикаля интернет и е публикуван в повече от 700 издания онлайн в десетки държави.

Самият бездомник обаче най-вероятно не е наясно колко е известен. Ако е жив.

Истината е, че той буквално се изпарява от лицето на земята още през януари 2013-та година - след като приключва "фотосесията" му. Изчезването му е дотолкова мистично, че хора по цял свят, попаднали на снимките му в мрежата, започват да го търсят. Случвало се е журналисти да пишат на фотографа Юрко Дячишин, че са го видели.

Естествено - никой не го е засичал наистина.

Когато позира за снимките в галерията през 2012-13-та, Славик е на 55 години. Той е от ромски произход, но никой не го е виждал да дружи с други роми. Всъщност бездомникът се отличава по много неща от онези, загубили домовете си. Първо: никога не носи със себе си багаж - поне не повече от бутилка бира и цигара. И второ:

той практически сменя дрехите си изцяло всеки ден, понякога и по два пъти на ден.

Вижте модните му превъплъщения.

Удивително е откъде Славик намира дрехи, при условие, че никога не е виждан да рови из кофите.

Очевидно той има свое тайно място, дом, за който никога на никой не е казвал и който пази в тайна. Славик е виждан да проси, но без да досажда. Освен, че сменя дрехите си, той променя и прическата си, както и брадата. Дори се бръсне под мишниците. Пийва си редовно, но не е алкохолик.

Фотографът Юрко Дячишин разказва малко повече за модния му стил,

документиран в неговия първи проект "Модата на Славик", както и във втория - още по-успешен, който се нарича "Славик суперзвезда". Това е версия, в която бездомникът е показан как позира на кориците на големите модни списания.

Ето какво пише Дячишин за запознанството си със странната украинска "птица".

"Центърът на града е място, където има много събития, събират се много туристи и различни екцентрици. Славик беше един от тях".

Дячишин минавал през центъра по работа ежедневно. Така забелязал, че всеки път бездомникът бил облечен по различен начин. "Един ден просто реших да събера колекция от неговите модни костюми и визии".

Всички над 100 различни портрета са направени при случайни срещи.

"Виждах Славик всеки ден, а друг път на няколко седмици, дори и месеци - веднъж. Той много обичаше да позира, докато го снимах. Това за него представляваше постоянно модно ревю и доказателство, че го забелязват. Да го снимам му носеше удоволствие и го правеше щастлив.

По-късно той започна да ме търси сам. Беше научил местата, през които минавам обикновено. Понякога, когато отивах някъде по работа, чувах зад себе си "Приятелче, къде си? От два дни се оглеждам за тебе по улиците".

Но, според Дячишин, въпреки, че започва да смята фотографа за приятел, Славик се оказва неспособен да разкаже повече за себе си.

"Той беше чудак, не комуникираше адекватно и неговите отговори не бяха напълно ясни. На всичките ми въпроси за дрехите и защо ги носи, той отговаряше, че вещите са нещо лишено от съдържание, празно занимание. Каза също така, че можеш да намериш безкрайно много неща в кофите за боклук.

Той твърдеше, че човек трябва да се грижи за здравето си и да седи далеч от онези, които могат да нарушат мира в главата му".

Очевидно е обаче, че Славик има силно развито чувство за красота, стил и мода и подборът на дрехите му никога не е случаен. Всеки ден той се гласи внимателно и дълго - като се съобразява с климата и сезона.

"Не се опитах да му повлияя или да променя живота му. Просто документирах странен и уникален личен стил".

За втория си проект "Славик супер-звезда", фотографът разказва:

"Тъжно е, но, изглежда, се случва в живота да се появиш на корицата на списание (дори и когато си известен) и след това да се забъркаш в някоя беда или да умреш. Тогава абсолютно всеки започва да се сеща за твоите заслуги, постижения и грехове. Това трае няколко дни, седмици или месеци. През това време ти си звезда".

Символично, точно това се случва и със Славик.

"Интересното е, че сега моята креативна визия за суперзвездата Славик е реалност. Неговия образ е навсякъде по света чрез интернет. Той е суперзвезда и всички корици му принадлежат. Това е", заключва Дячишин и добавя:

"Кой е той? Никой не го познаваше. Никой не разказа неговата история. Никой не знаеше нищо за него. А има милиони бездомници, защо трябва да ни пука за още един? Затова се надявам само да е добре и някой път да се появи пак зад мен и да ми каже: "Къде се губиш, приятелче? Търсих те".

Oще: story\  бедни  бездомник  богати  история  клошари  лвов  мода  модна сесия  славик  снимки  украйна  фотограф  фотосесия 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.07.2012, 15:55

1 impact | 27.02.201521:37

Сега нема да спа от притеснение за Славик.
Абе свършиха ли новините по света??
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани