Селото, което си направи телеком | webcafe.bg
Webcafe

Селото, което си направи телеком

Webcafe.bg, по Франс прес
30.08.2013, 17:16 (обновена 07.09.2013, 10:06)
Талея

Снимка: © Lon&Queta / Panoramio

"Когато мобилният оператор не идва в селото, селото си прави свой мобилен оператор" - модерна народна мъдрост.

Изоставено от мобилните оператори (даже и от този на милиардера Карлос Слим), планинско селище в Мексико се свързва с останалия свят чрез собствена мобилна мрежа.

Разположено в южния щат Оахака, селото Вила Талея де Кастро и неговите 2500 жители явно не изглеждат привлекателни за компании като America Movil на Слим. Наблизо няма клетки на мобилните оператори и в населеното място просто няма обхват.

Затова хората от селото запретнали ръкави и с помощта на неправителствени организации и университети поставили подобна на клон антена върху покрив, инсталирали радио оборудване и създали свой собствен мини-оператор, наречен Red Celular de Talea (RCT).

Достъп

Сега собственикът на ресторант Рамиро Перез може да звъни на децата си и да получава поръчки по телефона. Това му струва 15 песос (1.20 долара) на месец - 13 пъти по-евтино от най-достъпния тарифен план в Мексико сити. Преди това Перез можел да се обажда единствено от телефонна кабина, която струвала до 10 песос на минута.

Селото, което произвежда кафе и е обитавано от наследници на племето запотеки, се сдобило с мобилната мрежа с помощта на организацията Rhizomatica, която обединява усилията на американски, европейски и мексикански експерти за това изолираните общности да имат достъп до телекомуникации.

От неправителствения сектор посочват, че и много други малцинствени групи имат интерес да участват в проекта и са нужни законови промени, за да се улесни изграждането на малките мобилни мрежи.

Как работи?

Оборудването, използвано в Талея, е доставено от калифорнийската компания Range Networks. То включва 900-мегахерцов модул и компютърна програма, която управлява обажданията, регистрира номерата и таксува абонатите. Разговорите със САЩ минават през VoIP доставчик.

Селото е получило двугодишно разрешително от Федералната комисия по комуникациите за изпробване на системата.

Когато влезете в селото, автоматично ще получите съобщение със следния текст: „Добре дошли в мобилната мрежа на Талея - за да се регистрирате, отидете до радиото с това съобщение".

Има една уловка - разговорите имат максимална продължителност от 5 минути, за да се избегне претоварване на линиите.

...като не искате

Израел Ернандес, един от доброволците, помагал при изграждането на мрежата, обяснява, че тя работи в честотен спектър, който големите компании отказват да заемат, защото не виждат финансова полза.

Според представител на местната власт, телекомите са искали поне 10 000 потенциални клиенти и изграждане на път и електрозахранване до мястото, където възнамерявали да поставят антена.

„Въпреки някои технически проблеми, защото сме още в пробен период, проектът е успешен", коментират от Талея. За три месеца 600 домакинства са се възползвали от услугата.

Това амбицира местните, които наскоро си закупиха собствено оборудване, което поддържа до 35 линии едновременно и ще заработи в следващите седмици.

Според Ернандес, следващата стъпка е изграждането на кооперативи с участието на останалите малцинствени общности от мексиканската провинция с цел централната власт да бъде притисната да улесни достъпа им до модерни комуникации.

Oще: достъп до технологиите  карлос слим  мексико  мрежа  телекомуникации 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани