Да надсмяташ борсата | webcafe.bg
Webcafe

Да надсмяташ борсата

Явор Николов
26.12.2013, 19:26 (обновена 30.12.2013, 09:35)
NYSE

Снимка: © Getty Images

Киното (а и телевизията) придават на борсовата търговия голям драматизъм

Неразбираеми графики на десетки монитори, бягащи пътечки с индекси, части от процента, вторачени погледи, слушалки в ръцете, крясъци, нерви, триумф... или полет от последния етаж. Но винаги в костюм.

Киното (а и телевизията) придават на борсовата търговия голям драматизъм. Зад екшъна между "Купувай!" и "Продавай!" обаче има много знания, постоянство и търпение.

"Американски психар" за мен е по-добрият филм, но "Предел на риска" е далеч по-добър в описанието на света на Уолстрийт", смята Кубрат Данаилов и допълва, че "Арбитраж" с Ричард Гиър също е показателен за психологията на финансовата индустрия.

21-годишният третокурсник от специалността "Математика" в Принстънския университет обича да гледа филми, когато има свободно време. Например, когато не печели престижни състезания по борсова търговия.

Преди това е печелил други - по математика. Кубрат Данаилов е Балкански шампион по математика за 2011 г. и носител на два бронзови медала от Международните олимпиади по математика през 2010 г. в Казахстан и през 2011 г. в Амстердам.

Победител

В началото на месеца екипът на Кубрат победи близо 50 други в надпревара, организирана от Масачузетския технологичен институт (MIT, най-престижният университет в света, според някои класации) и спонсорирана от най-големите банки и трейдърски къщи в САЩ.

Съвсем не е проста работа - студентите от 12 водещи американски университета мерят сили в реалистична симулация на електронна търговия, а има също и борса на живо (единият от екипа търгува, другият със знаци му показва движението на индексите). Участват екипи от MIT, Harvard, UPenn, Princeton, Yale, Columbia, Cornell, UChicago, Wellesley, Baruch, NYU и Boston University.

Кубрат разбрал за надпреварата от свой състудент, който го навил да се пробват. И двамата не са финансисти - българинът е математик (макар и да е записал и курсове, свързани с теорията на пазарите и ценообразуването), а партньорът му - електроинженер.

Това обаче всъщност се оказало полезно - симулациите включвали някои от най-популярните математически модели за предвиждане на цените на акции и опции (Black-Scholes и CAPM, за тези, които се интересуват).

"Уви, този вид изчистеност и опростеност на симулациите рядко се наблюдава на реалните пазари", признава Кубрат.

По думите му очакванията на отбора преди състезанието били "да се справим "добре" и по възможност да постигнем балансирано представяне т.е. да нямаме огромна отклонение в резултатите си от рунд на рунд", а темата за шансовете да победят въобще не била на дневен ред по време на самата надпревара. Резултатите излезли чак на следващия ден.

"Най-тежкият за мен етап беше симулацията, в която трябваше да търгувам лице в лице с останалите състезатели (всички останали рундове бяха базирани на електронен обмен).

От една страна, самото изживяване е доста забавно, но от друга е и изключително изтощаващо", разказва Кубрат. В един от "електронните" рундове пък се наложило да се борят с проблем във връзката между Excel и платформата за търговия.

Как математикът отива на борсата?

Кубрат е завършил едно от най-престижните средни училища у нас - Американския колеж. Твърди, че шокът след заминаването в САЩ не е бил от срещата с различна образователна система, а чисто житейски: "Най-трудно е да се свикне с това, че цените в магазина са без ДДС, но човек се научава да прибавя 7-14 процента към цената на всички неща".

Той разказва, че още от първите си дни в Принстън е видял как американските топ университети насочват много от възпитаниците си към финансовата индустрия и е разбрал, че подобно поприще би подхождало и на него, ако продължи да се занимава с математика.

"В тази професия има много динамика и възможност за растеж, като това определено ме привлича. Не на последно място, стартовото възнаграждение е едно от най-високите сред всички професии", каза българинът.

Конкретно от неговия университет около една трета от завършилите започват кариера на Уолстрийт: "Донякъде това говори за отлив на кадри от самата индустрия (хората прегарят или просто сменят попрището), но има и растеж в броя на работни места в повечето големи компании.

Тези места се пълнят от добри студенти от добри университети. Компаниите най-често търсят както отличен успех в област, свързана с математиката или социалните науки, също и практически опит в сферата".

Състезания като това на MIT влизат точно в последната категория.

Не е за "между другото"

Кубрат казва, че в момента не се занимава с "реална" търговия и гледа на борсовите процеси чисто изследователски. Това е пълна противоположност на един феномен, който се наблюдава и у нас - хора със завършен вечерен курс за трейдъри (та и по-малко) се впускат на Forex пазара, убедени, че могат да направят пари.

От гледна точка на младия математик, най-важни са времето и технологията, като, за да разчита човек на някакъв успех, трябва да се посвети изцяло на това занимание - да не се опитва да търгува "между другото".

"Също така, усетът е важен, но предвид на това, че всеки играч на пазара разполага с голяма изчислителна мощ, търгуването без солиден технически анализ за мен граничи с хазарта", категоричен е Кубрат.

И все пак, какви са качествата на успешния трейдър: "Техническа грамотност, теоретична подготовка, здрава психика и здраве, както и известна доза късмет". "Професията не се състои само в това да гледаш в екрана на компютъра. Трябва да имаш достатъчно разбиране за ограниченията на информацията, която ти дава моделът пред теб, както и да си достатъчно бърз и едновременно с това спокоен, за да действаш правилно във всеки един момент", обяснява моят събеседник.

Следващият рунд

Като победители в състезанието на MIT, Кубрат и съотборникът му ще участват в международната трейдърска надпреварва "Ротман", организирана от университета на Торонто, Канада през февруари догодина.

Българинът вече е в контакт и с няколко компании от Уолстрийт, в момента кандидатства за няколко стажа в областта на трейдинга.

Това е само единият вариант за бъдещето. "Все още обаче не съм сигурен, че искам да се занимавам с борсова търговия. Еднакво много, ако не и повече, харесвам математиката и проучванията в нея. Имам още около година за да реша в каква посока искам да се насоча професионално", казва Кубрат.

Все пак математиката е бащата и майката на този свят. Ясно е и без да си гледал "Красив ум".

Oще: mit  борса  кубрат данаилов  принстън  симулация  финансови пазари 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

4 Бягащ Вълк | 28.12.201316:25

Ето, че стигнахме и до теорията на игрите и крайния резултат '0'. От личен опит съм се убедил, че е важен кръгът пазарни субекти, които се включват в конкретния 'игрови сет'. Не си спомням точно кой от американските икономисти засягаше тази тематика - май Моргенщерн и Нойман, но пък се сещам и за Самюелсън...Както и да е, не е важно, но в зависимост от броя играчи и дали сумата на общите печалби е ограничена по някакъв начин и остава неизменна, едва тогава може да се говори за общ резултат 'о'! Като един вид математически модел и тук е възможна едновременна печалба на всички страни - купувам, продаваш и сме доволни...

Радвам се за младежа, добро бъдеще му се отваря, завършвайки Принстън...Може би да 'надиграе' абсолютно всички пазарни субекти е неосъществимо, макар за Сорос да се носят легенди как е победил Британската национална банка в собствената й игра, но тук няма да споменаваме неравномерното разпределение на пазарната информация Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

3 Blagovest Iordanov | 27.12.201322:15

Напълно вярно, всяка борса има в основата си фундаментална причина да съществува. За съжаление, статията акцентира на съзтезателния, даже хазартния елемент (спекулативния интерес към борсите, а в повечето случаи направо явни злоупотреби на знайни и незнайни посредници), което доведе до моя (неправилен) коментар.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 27.12.201318:49

Напълно съм съгласен с Blagovest за надсмятането на борсата - точно толкова абсурдно звучи, колкото надиграване на терена.

От друга страна, не ми харесва цялостното виждане за фондовите борси като съревнование, един вид zero-sum game в който някакви хора се опитват да "спечелят", и то винаги е за сметка на друг, който "губи". Това виждане е една от основните заблуди, които захранват нерационалната неприязън към финансовата сфера. А финансовите инвестиции далеч не са нито игра, нито zero-sum.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

1 Blagovest Iordanov | 27.12.201318:00

Заглавието ми се вижда доста странно, все едно някой да каже на Лео Меси, че надиграва терена на стадиона.

Не, това момче ще надиграва (чрез надсмятане) купища заблудени хора, които си мислят точно това - че могат да победят системата. Това, разбира се, ако реши да работи за големите, а не да надиграва борсата.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани