Милко от бъдещето | webcafe.bg
Webcafe

Милко от бъдещето

Цветана Георгиева
04.01.2014, 13:51 (обновена 14.01.2014, 12:47)

1 от 6 снимки Назад Напред

Милко Бояров

Снимка: © ITS 2013

Милко Бояров бе избран сред стотици кандидати в конкурса International Talent Support

Ако си представим бъдещето като жена, тя би носила бижутата на Милко Бояров. Смели украшения с привкус на вулканична лава, светещи медузи в океана и любовни истории. Такива музи нареждат студента от Националната художествена академия сред най-перспективните дизайнери от световна класа.

Така каза и журито на престижния конкурс International Talent Support, което определи българина за победител в раздел "Бижута" на последно му издание в Триест. Милко Бояров спечели с ефектната серия „Infinity" от моделиращи се PVC компоненти, която се хареса на швейцарския производител на часовници Swatch.

И следващата седмица стяга куфарите за едногодишна работа в тяхната фабрика в Цюрих. Той ще създаде бижута и часовници, които Swatch ще пусне на пазара до две години. "Идеята е те да станат част от комерсиалните продукти на марката", скромничи дизайнерът за предстоящото сътрудничество.

Апетитът наистина идва с яденето - той е само на 24 години, но се определя като работохолик. Притежава нестихващ интерес и глад към своята професия. Вдъхновява се именно от работата, която понякога му отнема цели денонощия - и от "нищо по-специално".

Трамплин към звездите

Успехът идва неочаквано за Милко Бояров, докато междувременно е приет в специалността "Fashion Artefact" на London College of Fashion. Самият той не носи часовник и не е поставял граници върху своите скици, но сега ще трябва да го направи: "Swatch има форма, която не се променя - определено пространство, което трябва да спазваш, изисквания, с които трябва да се съобразяваш. Това определено е предизвикателство за мен".

"Изискването на конкурса беше да направиш бижу, което да разказва история в три части. Самите бижута могат да се носят като едно цяло или отделно. Те се откачат - стават обеци, колие и пръстен - и се закачат отново. Формата им може да се променя", разказва дизайнерът за победната синьо-червена огърлица. Тя е вдъхновена от сливането и разделянето на светове, а ITS предварително задава темата - "Falling in love with S".

Миналата година Милко Бояров бе сред десетте финалисти на същия конкурс, разделен в категориите "Мода", "Бижута" и "Аксесоари", чиято цел е да свърже младите творци с авангарда на модната индустрия. И ето че вече е на прага й.

Бижутата той разбира като връзка с тялото, която може и трябва да носи послания. Ето защо творбите на младия провокатор не са просто обеци, гривни или колиета за акцент, а истински произведения на изкуството. Които се открояват и се запомнят. И могат да съществуват сами за себе си. "Мога да направя всичко - зависи от човека, от функцията, от посланието", казва той.

Стъпка по стъпка

Милко прикова погледите по света и у нас с наелектризиращата си дипломна работа - футуристичната серия "Be Visible", която тръгна от изложби в София и стигна до страниците на водещи модни списания. Внимание са му обръщали не кой да е, а Библията - френският Vogue, а също и италианското списание Ellе. Имал е общи проекти за аксесоари с модния дизайнер Франческа Марота покрай Седмицата на модата в Лондон през 2012 г. и със Swarovski, за които създава етно колие.

До момента успява да се издържа сам, покривайки целия нелек процес от намиране на материали до измисляне, изработка и продажба на бижута. "Когато го приемеш за професия, тогава се получава. Имам и по-комерсиални неща, които стават за носене всеки ден или почти всеки ден. Все пак, трябва да има с какво да се издържаш, защото е много трудно", признава Милко.

За първите стъпки му помагат добри приятели, творци и преподаватели от НХА, чийто имена благодарствено е описал в своя сайт. Сега има яснота поне за следващата една година в Цюрих. Иначе би искал да създаде бижута за Скай Ферейра и Азалия Банкс. Но със сигурност няма да са с мъниста или кожи.

Милко Бояров завършва последователно специалността "Метал" в Гимназията по приложни изкуства в София и в Националната художествена академия в класа на проф. Димитър Делчев. Интересът към модни аксесоари и бижута открива в 10-ти клас: "Имахме такъв предмет и много ми хареса. Стана ми интересно и продължих да го правя".

Спомня си първото бижу от тези времена - лъскав метален медальон, който с усмивка определя като грозен. Чувството за хумор не му липсва. "А как се разпознават българките по летищата?" С многото златни пръстени, накичени по ръцете им, отговаря Милко. Мъжкото бижу пък е повече от клиширано - неизменният дебел ланец с кръст на верижка.

"Трябва да се демонстрира финансова мощ, да се вижда марката, да има ланци и злато", изрежда творецът. Това е манталитет, а не вкус към модата. Извън шегите, той бяга от обобщения за стила на нашенеца и признава, че не се заглежда в хората по улиците.

Причината е много проста: "Средата не е само това. Хора всякакви, като във всяка една нация. В България няма модна индустрия, но имам много приятели, които се занимават сами с това и правят много яки неща". Мода извън контекста. Ето това е бъдещето.

Oще: international talent support  swatch  бижута  дизайн  изкуство  милко бояров  мода  нха 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани