Освободен от интернет за една година | webcafe.bg
Webcafe

Освободен от интернет за една година

Webcafe.bg, по The Verge.com, Пол Милър
07.05.2013, 14:40 (обновена 09.05.2013, 09:33)

1 от 4 снимки Назад Напред

пол милър1

Снимка: © The Verge.com

В началото животът без интернет беше сбъдната мечта. Но лошите ми навици надделяха

Грешах.

Преди една година напуснах интернет пространството. Мислех, че то ме прави непродуктивен. Мислех, че то е лишено от смисъл. Мислех, че развращава душата ми.

Мина година, откакто за последно сърфирах, „лайкнах" нещо и си проверих мейла. Изпълних плана - успях да се освободя от интернет.

Сега би трябвало да разкажа как това е решило всичките ми проблеми. Би трябвало да се чувствам просветен и връзката ми с реалността да е по-силна от всякога.

Вместо това часът е 8 вечерта, а аз току-що станах след цял ден сън. На телефона ми има 8 гласови съобщения от колеги и приятели, опитвали се да ме събудят.

Не исках да срещам точно този Пол в края на целогодишното ми пътуване.

Доброволна изолация

В началото на 2012-а бях на 26, а се чувствах изхабен. Имах нужда да си почина от модерния живот, от хамстерското колело на електронната поща и постоянния потоп от WWW информация, в който здравият ми разум сякаш се удави. Исках да избягам.

Мислех, че интернет вероятно е неестествена среда за хората, или поне за мен. Бях го използвал непрекъснато от 12-годишна възраст и не познавах живот без него. Чудех се какво ли друго битие би могло да съществува. Може би някакъв непознат за мен „реален живот", очакващ ме от другата страна на уеб браузъра.

Планът ми беше да напусна работа, да се прибера при родителите си, да чета, да пиша и да се шляя през свободното си време. Щях да намеря истинския Пол далеч от всичкия шум и да го превърна в по-добър човек.

Но по някаква причина от The Verge поискаха да ми плащат, за да не влизам в интернет. Така можех да остана в Ню Йорк и да споделям преживелиците си с гражданите на интернет, които съм изоставил.

Целта ми като писател беше да открия какво е направил интернет с мен през годините. Да го разбера, като го изучавам „от дистанция".

По този начин нямаше просто да стана по-добър човек, но и да помогна на цялото човечество. Щом веднъж откриехме каква е покварата на интернет, вече щяхме да можем да се борим срещу нея.

Така в 23:59 на 30 април 2012 г. аз изключих интернет кабела си, спрях Wi-Fi връзката и замених смартфона си с най-обикновен мобилен телефон. Почувствах се страхотно - бях свободен.

Това щеше да е невероятно.

Изживях мечтата си

Началото беше страхотно, повярвайте ми. Животът ми се напълни с интересни и смислени неща: срещи очи в очи, фризби, каране на колело и гръцка литература.

Без въобще да усетя, написах половината си роман, а всяка седмица предавах и по един текст на The Verge. Незнайно как, отслабнах с близо 7 килограма и се наложи да си купувам нови дрехи. Всички ми повтаряха колко щастлив им изглеждам.

Наистина бях леко самотен и скучаещ, но все пак смяната на темпото ми се струваше много ползотворна. През август написах в един от текстовете си: „Именно скуката и липсата на стимули ме карат да върша най-смислените неща, като писането и излизането с приятели".

Щом главата ми се проветри, вече можех да задържам вниманието си по-дълго. През първите 1-2 месеца 10 страници наведнъж от „Одисеята" ме изтощаваха. Сега вече спокойно мога да прочета по няколкостотин страници проза на един дъх, ако съм достатъчно заинтригуван.

Обратно в реалността

Но към края на годината вече бях изоставил хубавите си офлайн навици и бях открил куп нови офлайн пороци. Вече не превръщах скуката и липсата на стимули в пориви към учение и креативност, а по-скоро към пасивна консумация и социална изолация.

Година по-късно, вече не карам колело толкова много. Фризбито ми събира прах. През повечето уикенди въобще не излизам с хора, а любимото ми място на света е диванът.

Бях слушал хиляди пъти тезата как интернет ни прави самотни и глупави, и сякаш бях започнал да вярвам на тази теза. Исках да разбера какво ми причинява интернет, за да мога да му окажа съпротива.

Но интернет не е някакво занимание само по себе си, то е нещо, което правим един с друг. Интернет всъщност сме самите ние.

Тъй че когато се върна в мрежата, сигурно пак ще се разсейвам, ще си губя времето, няма да чета толкова книги и няма да пиша научнофантастичния си роман.

Но поне ще съм свързан с останалите.

Oще: изолация  интернет  онлайн  офлайн  пол милър 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

8 Rowan | 09.05.201312:45

Пфф, цяла година за тоя дето духа. Отдавна си е казано, че кисненето в мрежата е симптом, а не самото заболяване. Ако не е тя - друго ще е. Геймене, телевизия или бъркане в ушите и задълбочено изследване консистенцията на добития продукт - занимавки за губене на време бол.

На тоя киртак основния му проблем е, че не знае какво да прави с живота си като цяло и със себе си в частност. Що хората с цел в живота, нямат време за губене? А писането на книги не му е цел, щото ако беше, трябваше да го кефи това занимание. Пък нещо като те кефи, правиш него, развиваш се в дадената област, а не си търсиш залъгалки за убиване на времето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

7 KingoftheROAD | 09.05.201310:07

Нифига не понял. Что за фрукт такое интерменует?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

6 dedogo6 | 09.05.201302:36

Еб*лник недоклатен.Кат му е писнало да не съм му набил шнЮра у г*за?! Лош или много луд
Аз със смартфон не ходя и сега (не искам да обиждам никой) щото дъртата ми нокия ми е достатъчна за да викам ало, па и да напсуем който трева... ,оф мноо ми е бирата.. Отегчен
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 09.05.201300:05

Е какво искаш да каже, освен че виси в интернет, като всички нас. И то виси, защото му харесва, както и на всички нас. Смее се
Аз лично не бих се отказала от интернет, защото имам приятели от доста краища на света, с които искам да продължавам да контактувам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 08.05.201321:38

И к'о каза тоз с толкоз много думи, едно нищо.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

3 Manuela Gerenova | 08.05.201316:31

Поредният претендиращ за оригиналност. Отказвам се от интернет, от телефон, от мусака, от мастика, от онанизъм или каквото-там-се-сетите и вече всичко е О,Май,Гад,колкооригинално!
Авторът защо не свърши нещо наистина продуктивно? Да се подстриже, да си купи нова тениска? Едва ли интернет го е спирал да ги направи тия неща...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 08.05.201315:11

На малкия лигльо му плащали 1 година да не работи и да стои без компютър, щото на 26 се почувствал много "изхабен".
Бе мамето ти и сополанко със сополанко лигав. Само права лопата и син камък за такива като вас! Да копате канали месеци наред до откат, преди да решите да занимавате останалия свят с безсмисленото си съществуване. Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

1 stizi | 08.05.201310:46

Интересно, но не мисля, че интернет, телевизия или нещо друго са проблема. Проблем е когато прекалено консумираш дадено нещо. Дали това алкохол, цигари, храна, интернет или каквото се сетите, тогава става проблем.
Интернет сам по себе си не е лош, дори напротив. Фейсбук също. Но всичко трябва да се използва внимателно и да не отпадат останалите.
   

оценка

+1 -0