Ева Браун - живот в очакване на Хитлер | webcafe.bg
Webcafe

Ева Браун - живот в очакване на Хитлер

малките холандциВалентин Добрев
29.04.2016, 20:29 (обновена 08.05.2016, 15:59)

1 от 6 снимки Назад Напред

ева браун, хитлер

Снимка: © GettyImages.com

Да си любовница на Първия има своите предимства, но има и много мрачна страна. Ева Браун споделя съдбата на Хитлер като се самоубива заедно с него на 30 април 1945 година.

На снимката: Ева и Хитлер в началото на 40-те години

Съществуването на Ева Браун - дългогодишната любовница на немския диктатор Адолф Хитлер - е една от най-усърдно пазените тайни на нацистка Германия.

До момента, в който в 15:30 часа на 30 април 1945-та Браун поема смъртоносна доза цианид и умира до "своя Фюрер“ в таен бункер в центъра на Берлин - за широката общественост тя е сянка, мистичен персонаж от филмовите ленти, събирани в личната колекция на диктатора.

71 години след смъртта на Хитлер и Браун голямото количество натрупани спомени от различни мемоаристи, разсекретените документи и достъпните киноматериали повдигат мистерията около тяхната връзка, както и около личността на тази жена, която губи живота си на 33 години, вярна на обещанието, че ще следва обезумелия диктатор "до смъртта си“.

Родена през 1912 година в католическо семейство, Ева Браун се запознава с Хитлер, когато е едва на 17 години.

Тя работи в Мюнхен като асистент и модел на личния фотограф на диктатора Хейнрих Хофман.

Момичето е привлечено от 40-годишния Хитлер от първия момент, в който го вижда. Ева го описва в писмо до свои приятели като "джентълмен на средна възраст със смешни мустаци, светло английско палто и голяма филцова шапка“.

Две години по-късно, когато е на 19 години, тя пише писмо на нацисткия лидер:

"Уважаеми г-н Хитлер, бих искала да Ви благодаря за приятната вечер в театъра. Беше незабравимо. Винаги ще съм благодарна за вашето приятелство. Броя часовете до момента, в който ще се срещнем пак...“

Връзката вече е в пълна сила – Хитлер започва да й прави малки подаръци.

Скоро, въпреки несъгласието на родителите си, тя решава да го придружи в Бергхоф - имението му в Баварските Алпи.

Фотографът Хейнрих Хофман, Ева Браун и Адолф Хитлер в резиденцията Бергхоф през 1942 / Снимка: Getty

Съгласявайки се да стане любовница на Първия, до смъртта си Ева Браун си осигурява лукс, докато милиони хора умират от ръцете на нейния "Wulf“, както е прякорът на Хитлер сред верните му съпартийци.

През 1936-та Браун се премества в Бергхоф като пълноправна господарка.

Резервирана, безразлична към политиката и никога не създаваща проблеми за другите интимни връзки на Фюрера, Ева води напълно изолиран живот в алпийското имение, а по-късно и в Берлин.

Двойката рядко се появява публично заедно и почти никой не подозира за "първата дама" на Германия.

Известен филм от архивите на Райха, който сега принадлежи на частен колекционер, показва спокойни кадри от живота в Бергхоф: Хитлер и Ева говорят с деца, обсъждат домакинството с прислугата и си почиват, с погледи, вперени в покритите с борове върхове наоколо.

В имението Ева прекарва времето си в упражнения, четене, гледане на романтични филми.

Ева Браун в Алпите през 40-те / Getty

Но нейния престой там има и мрачна страна.

В спомените си, последният личен шофьор на Хитлер Ерих Кемпка, описва Ева като "най-нещастната жена в Германия“. "Тя прекара целия си живот, в очакване на Хитлер“, добавя той.

Фюрерът все по-усърдно я пази от чуждите погледи, особено през последните години, когато неговата параноя и суета се засилват до чудовищни размери.

Според историка и биограф на Хитлер Йоахим Фест, все по-често Ева е държана "в готовност“. Тя трябва да се изтегли по страничните стълби в случай, че Фюрера има посетители. Често тя е придружавана от някой от помощниците на Хитлер. В последните години това е личният архитект на Фюрера - Алберт Шпеер, който, след като излиза от затвора през 1966 година, издава своите мемоари: "Отвътре в Третия Райх“.

В тях Шпеер разказва:

"Когато при Хитлер имаше посетители, Ева Брун можеше да присъства, само ако ставаше дума за стари познайници от самото начало на партията. Тя не биваше да е там, ако се появяха министри или други висши политици от Райха. Хитлер очевидно смяташе, че нейното присъствие е социално възможно единствено в определени рамки. Понякога й правех компания и седяхме заедно в една стая близо до банята му.

Обикновено тя беше толкова уплашена, че дори не смееше да напусне къщата за разходка.

От съчувствие към нейното положение, скоро започнах да изпитвам нещо като симпатия към тази нещастна жена, която беше толкова силно привързана към Хитлер“.


В книгата "Алберт Шпеер: Неговата битка с истината" известната журналистка Гита Серени разказва, че Шпеер се е смущавал от отношението на Хитлер към Ева Браун.

Една нощ в Бергхоф той чува как Хитлер заявява на любовницата си, седнала до него на масата, че един високоинтелигентен мъж трябва да си избере примитивна и глупава жена:

"Представи си, ако на всичкото отгоре имах жена, която се бърка в работата ми! В свободното си време искам мир... Не бих могъл да се оженя. Представи си какви проблеми бих имал, ако имах деца. Накрая те (съпартийците - бел. ред.) щяха да се опитат да направят сина ми мой наследник“.

Йоахим Фест твърди, че в крайна сметка Ева свикнала с ролята си и дори се гордеела, че е жена на толкова велик мъж.

А и, според личния камериер на Хитлер, Хайнц Линге, диктаторът в действителност бил дълбоко привързан към Браун, почивал си в нейно присъствие и й вярвал. Линге си спомня как персонала в Бергхоф наричал Ева "момичето в позлатената клетка“.

"Фройлайн Браун е младо момиче“, заявил веднъж Фюрерът на Линге. "Прекалено е млада, за да бъде съпруга на някой от моя ранг. Но тя е единствената, подходяща за мен. Така, че ние живеем заедно. Но един ден трябва да й дам властта над Райха. Трябва да престана да съм Фюрер и да се оттегля в Линц в къща с малък персонал. Тогава ще се омъжа за фройлайн Браун“.

Хитлер успява да изпълни обещанието си, макар и твърде късно.

Когато нахлуването на руските войски в Германия е вече факт, двамата сключват брак на тайна церемония в Берлин. Това се случва на 29 април 1945-та година. Само ден по-късно те са намерени мъртви. Освен цианида, който поема, за по-сигурно Хитлер се застрелва в главата с личния си пистолет "Валтер“, калибър 7.65 мм.

Ева Браун е намерена мъртва до него с оръжие в ръка. Въпреки че не намира смелост и да се застреля, след поемането на отровата, тя е достатъчно отдадена, за да изпълни онова, което е обещала на Фюрера в емоционално писмо, писано година по-рано:

"От първия момент на нашата среща, аз се заклех да те следвам навсякъде – дори и в смъртта. Живея само за твоята любов“.

Съветски войник е застанал в стаята, където се смята, че Ева Браун и Адолф Хитлер се самоубиват, 1945 година / Getty

Когато сътрудниците на Хитлер влизат в апартамента му в бункера в Берлин, те го заварват легнал на дивана, целия в кръв, а Ева Браун лежи до него. Двете тела са увити и отнесени на двора, където са запалени с бензин и изгорени, според заповедта, издадена приживе от Фюрера.

Нацистката държава надживява лидера си и неговата любовница само с една седмица.

Разрушеният бункер на Фюрера в Берлин, 1945 година /Getty Images

Oще: адолф хитлер  германия  ева браун  любовница на хитлер  наци  нацизъм  нацисти  нацистка германия  сс  фашизъм  хитлер самоубийство 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

4 Мина | 11.05.201611:51

Африкаанс.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

3 Мина | 11.05.201611:50

Глупости, в Южна Африка не се говори немски, а африкаанкс, който е стара разновидност на холандския. Познай чия колония са били!?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

2 prqkor | 03.05.201610:54

Един въпрос имам. Защо в Южна Африка се говори немски ? Хитлер не е убит в бункера в Берлин ,има ДНК анализи които потвърждават това , но историята се пише от победителя.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.12.2014, 11:03

1 Vladin Mitov.1782990886 | 30.04.201613:43

цитат: "...Трябва да престана да съм Фюрер и да се оттегля в Линц в къща с малък персонал. Тогава ще се омъжа за фройлайн Браун"

Дали наистина е казал това? Не ми се вярва...
   

оценка

+0 -0