Човекът, който обича магията | webcafe.bg
Webcafe

Човекът, който обича магията

Амелия Понд
17.05.2015, 19:58 (обновена 19.05.2015, 18:43)

1 от 4 снимки Назад Напред

DMC

Дръмънд Мъни-Кутс от „Отвъд магията" по National Geographic вярва, че магията съществува навсякъде около нас

Във великолепния филм „Престиж" на Кристофър Нолан, Майкъл Кейн обяснява етапите на магията, на трика, на илюзията по следния начин:

"Всеки страхотен магически трик се състои от три действия. Първото действие е наречено "залог": илюзионистът ви показва нещо обикновено, но, разбира се... то най-вероятно не е. Второто действие е наречено "обрат" - магьосникът кара неговото обикновено нещо, да направи нещо необикновено. В този момент, ако вие се опитате да разкриете загадката... няма да успеете. Затова има и трето действие, наречено "престиж". Това е най-заплетената част, изпълнена с обрати, в която нечий живот е поставен на риск, а зрителите са шокирани от нещо, което не са виждали никога дотогава."

По този начин спокойно можете да опишете целият магически свят, който ни бива представен чрез литературата, телевизията и онлайн пратформите, но да видиш това нещо на живо... си е съвсем различно преживяване.

Илюзионистът Дръмънд Мъни-Кутс е известен с прякора си DMC и е смятан за един от най-добрите британски илюзионисти от новото поколение. И най-вероятно това е точно така, особено ако сте гледали предаването му „Отвъд магията" по National Geographic.

Някои от нас имаха възможност да видят „магията му" и на живо в София миналия петък, когато DMC по покана на Британския съвет, изнесе едночасово шоу в парка Заимов.

Нещо старо, нещо ново, нещо синьо и един британец за късмет... това беше лайт мотивът и беше страхотно.

Когато попиташ DMC как се прави „магия, ама по телевизията" той отговаря скромно:

„Различно е. Хората говорят, за „непримигващото око на камерата." Опитвайки се да направиш магия и да я покажеш на живо пред някого е по-различно, отколкото да я покажеш пред камера. И е много трудно. За мен телевизията беше като усвояването на чужд език."

И както в повечето случаи, ние оставаме скептици - знаем, че някой там, по телевизията или не, може би ни лъже. Примамва ни. Та нали затова е магията - тя не съществува, тя е измама.

„Да, прави сте. Защото има много магически шоу програми, в които има много монтаж. Когато работя за National Geographic, имайте предвид, че това е каналът на фактите. И повечето магически трикове, които правим се снимат с една камера, в един кадър, без монтаж. Едно към едно. В сравнение с доста от предаванията за илюзионисти, които се показват по телевизията, нашето шоу е уникално."

Според него магията сама по себе си не съществува. Тя може да съществува само чрез ефекта, който има върху другите хора.

„Тя е като любовта. Не е важно какво любовта е, а какво прави тя с другите. Така че, дефиницията ми е - не какво прави магията сама по себе си, а какво прави с другите", казва илюзионистът.

DMC е роден през 1986 година в Лондон.

Като бях малък, не бях много щастлив, бях много затворено дете, странен, леко задръстен... бях странно дете. И си мечтаех... Представях си великите илюзионисти, магията, бях обсебен от това. А сега получавам тези невероятни съобщения от момчета и момичета във Фейсбук и Туитър, които ми пишат: „Гледам всяко твое предаване." И когато някое момченце дойде при мен на улицата, с родителите си, и очите му светят и ми казва: „Гледал съм предаването ти!", ето това е единственото нещо, което е най-голямата награда за мен."

Още от малък той е невероятно увлечен от мистериозното и паранормалното. През 1994 година, когато е едва на 8 години, баща му, който между другото е лорд - лорд Криспин Латимер, го води в Девънпортс - малък магазин за магии, точно зад тогавашната му работа (той е банкер) - и му купува каталога на магазина.

DMC жадно го поглъща, наизустява го от корица до корица и това слага началото на неговото магическо приключение.

Когато бях тийнейджър, баща ми ми каза: „Магията е супер, но това е план А, а какъв е план Б? Какво смяташ да работиш?" и аз му отговорих: „План Б е план А да проработи." И това става.

DMC завършва „Итън" през 2004 година и тръгва да обикаля света. Той посещава и се среща с магьосници, знахари и духовни гурута из Индия, Азия и Европа. През 2005 година влиза в университет в Лийдс, за да учи модерни езици. Но постоянните му пътувания и липсата му на академични интереси почти му коства - и то на два пъти! - да бъде изключен от университета.

В крайна сметка DMC се дипломира, връща се в Лондон през 2009 година и се посвещава напълно на магията.

През 2012-а го откриват National Geographic, а през 2014-а предаването му „Отвъд магията" вече е факт.

Окей, историята на името на предаването е такава... Много предавания за илюзионисти показват просто трикове, обикновени номера. Трикът с шишето, трикът с химикалката, трикът с чашата... кой, каквото му хрумне. Но там няма история, няма разказ. За себе си, аз исках да отида отвъд това - като номера и фокуси. И да дам на хората история и повествование на онова, което показвам. Да му придам смисъл."

Но какво е неговото определение за магия? „Магията е нещо, което не може да се дефинира толкова лесно. Мисля, че е като любовта - не можеш просто да я опишеш. Всеки трябва да намери своята дефиниция за нея. Няма едно универсално определение, което да важи за всички."

Oще: dmc  дръмънд мъни-кутс  илюзионист  илюзия  магия  магьосник  трик  фокус 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани