Миро и дървото, което не гори, а свети | webcafe.bg
Webcafe

Миро и дървото, което не гори, а свети

кристина димитроваКристина Димитрова
26.08.2016, 14:14 (обновена 07.09.2016, 14:34)

1 от 5 снимки Назад Напред

Миро и вълшебните лампи

Снимка: © www.facebook.com/miro.wood

Да създава нестандартни предмети от дърво е призванието, страстта и абсолютната магия в живота на Станимир Иванов - Миро

Казва, че е израснал буквално в гората - в блок близо до горите в Самоков. Затова и пребиваването в София цели три години едва му понесло.

"Все едно да пуснеш диво животно в цивилизацията", казва Станимир Иванов - Миро. Не прилича ни най-малко на Маугли или Тарзан, както сигурно някои вече си мислят, но връзката му с природата е неописуемо силна.

Миро е графичен дизайнер, който прави вълшебни лампи.

Те не изпълняват материални желания, а сбъдват мечти за уют и дом. Няколко от тях вече са в Куала Лумпур, защото се купуват предимно в чужбина.

Своята дарба - да създава нестандартни предмети от дърво, Миро открива преди да го уволнят от цеха, в който работи в София. "Не можех да изработвам нещата в конкретните размери. Точно преди да ме махнат ми дадоха да направя едни по-артистични стойки са вино - малко по-творческа задача. И аз, и те бяхме супер изненадани. По-скоро аз. Тогава открих, че дървопластиката е моето призвание".

Вече три години Миро е в търсене на осъществяването на сложната любов между огъня и дървото. И вече е намерил решението.


В живота дървото пали огъня и обратното, но заедно горят до пепел. Той обаче направил така, че да горят, без да гаснат.

"За мен е парадокс огън и дърво да стоят на едно място, защото това са стихии-антагонисти. Затова ми харесва светлината да излиза от дървени форми - за мен е особено очарователна тази мекост и уют, цветните нюанси, на които дървото дава форма и цвят", казва Миро.

Откритието му е на границата между електротехниката, физиката и поезията.

Тества уникалните лампи с часове, тъй като критичният момент е в това колко време огънят и дървото ще се понасят.

"Използвам крушки, които отделят най-малко топлина, а тестовият период продължава с дни. Лампата свети вълшебно, а аз забелязвам неща, които нямам идея, че съм направил върху дървото. Виждам форма или детайл, който нямам спомен да съм изработвал и те са съвсем нови за мен. По този начин връзката ми с това, което правя, еволюира. И така разкривам собствената си дълбинна психика, подсъзнанието. Работата ми с тези лампи е един особен вид психоанализа", обяснява за съкровeните усещания Миро.

Откъде идва вдъховението му?

Не е сигурен. Казва и че се чувства като инструмент, когато прави тези лампи.

"Като загадка е, нещо като канализиране - когато ида в работилницата, рядко имам идея какво ще правя днес. Докато се взирам в дървото, виждам един детайл, започвам да го оформям, после друг".

Когато хората видят лампите му, попадат в особена фeерия от цветове, които няма как да се опишат с думи. Някои от клиентите му казват, че е нещо като вълна от спокойствие, други се чувстват по-скоро еуфорично.

"Нещо като магия, за която нямам думи да разкажа", казва Миро.

Да работи с ръцете си е нещо, което прави от дете.

Разглобявал всичко на съставни части за ужас на родителите си, след това го сглобявал обратно, но много части оставали, а уредите не работели.

До момента, в който започнал да поправя и най-сложната техника. След това се записал на ракетомоделизъм и се взривил няколко пъти, докато майсторил.

После се запалил по химичните опити и това довело до някои щети по тялото му. "Е, какво толкова. Интересно изследователско детство", смее се той.

Все още е запазил детското в себе си и казва, че ако пуснеш стареца у теб, трудно можеш да го изгониш.

Затова и често се шляе в гората, както е правил като дете. Дори не спи в дома си, а направо под звездите. Не носи и палатка - достатъчен му е само спален чувал и едно дърво, в което да се взира.

Oще: вълшебни лампи  дърводелец  лампи  майстор на лампи  миро  самоков  станимир иванов 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 05.09.201616:54

ку Миро чете му препоръчвам да се опита да гепи продукта photopia for solidworks, т.е. да гепи и solidworks щото работи превъзходно и да си прави термо симулаци или да проверява ефективността на всяка от лампите си за 15 мин.

е тука една демонстрация:

https://www.youtube.com/watch?v=pAmlF9AdYSo
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 27.08.201611:17

Интересно!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани