Изкуството да не остарееш | webcafe.bg
Webcafe

Изкуството да не остарееш

Дидро
04.05.2011, 09:45 (обновена 05.05.2011, 07:39)
иван славков

Снимка: © Sofia Photo Agency

Само веднъж животът надхитри Иван Славков...

„От тук започва тази книга, в която аз нищо няма да кажа..."

Що за старт е това? Така започва книгата с мемоарите на Батето, която за щастие бе записана, попълнена и издадена малко преди смъртта му. За щастие, защото без нея щяхме да останем със затворени очи за един от най-ценните учебници по живот, писани край нас.

В нашия свят и реалност.

Можете да го харесвате за чувството му за хумор или усмивката му на независим човек, свободни сте да го ненавиждате и отъждествявате с номенклатурата и галениците на режима отпреди 1989 г. Знаел на работата лекото и на хляба мекото, говореше за него мълвата. Вероятно по-скоро, защото всеки е мечтаел да бъде на неговото място, а не с укор и възмущение. Това звучи по-логично за нашата народопсихология.

Иван Славков знаеше как да живее. Разбираше дребността на ежедневието около себе си и не му отдаваше чест. И когато около него се надигнеше нашенската вълна на изкуствено и напомпано с фалш възмущение, той се усмихваше. Защото у нас ако не приемаш живота с щипка, че и с цяла шепа хумор, бързо ще остарееш. Е, Батето си отиде млад и усмихнат.

Да, животът му даде. Но и той знаеше как да го вземе. А уроците, които се съдържаха в постоянните му каламбури, остават да поучават този, който може да ги прочете.

Никога  не спря да се шегува със самия себе си, което е най-трудно. Надсмиваше се на тези, които го сочеха като любовник на съдбата, изтъквайки още повече предимствата, получени от живота.

„Всяка страница на тази книга трябва да започва с „Не съжалявам!", реди в първия том на мемоарите си космополитът. И добавя влудяващото за враговете му: „Отделно трябва да има и една глава, в която да пише само едно „Съжалявам!". Съжалявам, че все пак съм работил нещо, вместо да си гледам живота..."

Човекът наистина е работил „нещо". Утре на поклонението ще се събере цялата „тежка артилерия" на сериозната телевизионна журналистика у нас, покълнала и получила път в професията по времето на Батето в БНТ.

Ще е пълно и с футболни хора, въпреки че едва ли има по-оплюван футболен бос у нас в историята. Славков бе изкаран лош и некомпетентен, а и бе свален от поста с конгрес, около чиято легитимност и до днес има някои съмнения.

Но за разлика от сегашните ръководители на спорта за богати хора и слаби играчи у нас, Батето знаеше как да намира решенията. И то през  90-те години, в които футболът бе джунгла без правила. Сега е далеч по-лесно, а управлението е видимо по-некомпетентно. Но пък парите от спонсори и УЕФА са в пъти повече, ако някой търси обяснение защо бе целия този напън за сваляне на Вечния Славков.

В книгата си описва и своята теза за възхода на футбола и златното ни поколение от „САЩ'94". И пак не знаеш да се смееш ли, сериозно ли е... „Няма да кажа какъв е дълбокият смисъл на статията „Докога ще търпим недъзите на българския футбол?" (излязла след скандалния финал за купата Левски-ЦСКА през 1985 г. в „Работническо дело" и според мнозина предизвикала доживотните наказания на Стоичков, Михайлов и останалите).

Тогава се написа това и се оправи футболът. И онова поколение стана четвърто в света. Точно тези, които ги наказаха! Намеси се държавата и оправи футбола."

Години след управлението на Батето, босовете на клубове стигнаха до неговото и сега са „на килимчето" в министерски съвет да искат държавата да им оправи стадионите.

Обичаше да седне в някое нелъскаво заведение и да стане душата на компанията. През 90-те редовно се отбиваше в „Ла Страда" зад „Кристал". Ръсеше лаф след лаф и обясняваше с лекота как лавира между онези опасни хора с многото пари и малко скрупули, които се бореха за влияние тогава и във футбола, и в държавата. Черните хора.  Подсмиваше се и ги иронизираше. И то във времена, когато хората трепереха от тях.

Един-единствен път допусна да падне от позицията си „над нещата". Филмът на BBC „Да купиш игрите" го свали от пост, на който българин никога не бе имало, и вероятно никога повече няма да стигне.

Тогава Батето бе шокиран. Не очакваше, че животът може да го надхитри. Отне му време да се върне пак в релси. А те си останаха до края неизбежно в коловоза на широко скроеното му и саркастично отношение към абсурдната реалност. Казваше: „Ако си сериозен и взимаш нещата у нас присърце, ще остарееш в един миг".

Батето така и не остаря.

Да го запомним така.

Oще: батето  иван славков 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

44 Бойко Стефанов | 09.05.201119:54

"Родриго,"Доктора "го измислих аз и номерът мина,не разваляй конспирацията,защото после ,ако онзи се усети ще вземе да смени линията" - от по-предния коментар.

Това коментирам аз.
Да не стане като оная приказка: Ало лудия, като пропускаш последователността на фактите, не значи че факти няма!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

43 Rodrigo Diaz de Vivar | 09.05.201118:39

Конспиративно?!
Публичния Webcafe откога е станал място, където написаното е конспиративно?
Имаше навремето [и има] една служба, която използваше за шеговит и неофициален девиз следната фраза:
"Госпожо, ... това че сте параноичка, не означава, че не ви наблюдаваме."
ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

42 Бойко Стефанов | 09.05.201116:22

ахмака и тъпанаря.

Е това го измислих аз, но няма с кого да го споделя, защото свежите умове на нормалните хора не си разменят конспиративно нито негативи, нито позитиви, а си разменят неконспиративно информация.

Затова нека така си остане: ахмака и тъпанаря, останали да разговарят за мъртвия тарикат и да си търсят нови митове и легенди сред живите, защото ахмакът и тъпанарят нямата собствена идентичност и им трябва чуждата, да се идентифицират с нея.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

41 sake | 09.05.201114:42

Родриго,"Доктора "го измислих аз и номерът мина,не разваляй конспирацията,защото после ,ако онзи се усети ще вземе да смени линията
и къде остава шегата,трай си и просто се смей. Много щастлив
Усети ме нали. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

40 Rodrigo Diaz de Vivar | 09.05.201113:56

@sake
Доктор, доктор ... ама по какво да е доктор господин Стефанов?

Лично на мен ми прилича на възпитаник на някой скъпо платен платен кръжок, като Варненския Свободен Университет "Черноризец Храбър".

Да речем бакалавър по "Журналистика и връзки с обществеността".

Но понеже толкова е университета, а и ученето на господин Стефанов, най-вероятно си е направил фирмичка с фИешън описание на дейността от рода на:

"Разработване, внедряване и преподаване на образователна програма за Информационна сигурност, във връзка със световния стандарт по качеството и членството ни в ЕС и световната общност".

Накратко, "развойна дейност" с надеждата някоя държавна институция да и хареса това словоблудство в кавичките и да се делнат едни парички по държавна поръчка.
Хубаво, ама нейсе, не го връзва и затова плюем правителството на бат' Бойко, Цецко и компания.
Те не че те са стока, ама такава работа 1:1 не става.
Обикновено се дели на 4 и съотношението е 1:3. В ползва на поръчващия, не на изпълнителя.
Ама то във ВСУ не се учат тези работи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 23:59

39 Mira | 08.05.201122:53

Този човек ще бъде забравен много по-бързо от всички, отколкото предполагат всички - и авторът на този безполезен текст, и всички коментиращи, просто защото той няма с какво да бъде запомнен и паметта за него ще си отиде с паметта на опечалените близки. Актуалният дневен ред на обществото е друг, а Славков е отпаднал отдавна от него още приживе, така че нито животът му, нито смъртта му не са обществено значими и не могат да бъдат обект на друг освен на клюкарски интерес.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

38 sake | 08.05.201120:58

Д-р Стефанов не ми благодарихте за магарето,не е възпитано от Ваша страна. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

37 Бойко Стефанов | 08.05.201120:30

Много лошо те засегнах.

Така трябва. Ти от просто човешки разговор не се вълнуваш, нито чуваш нито виждаш. Само като те нагрубят, започваш да осъзнаваш че разговаряш с някого.

Малко мазохист си падаш. Но аз не съм садист.
Извикай си проститутка да те опердаши хубаво, белки ти просветли бозата в главата.

Айде, тъпако, леки сънища и весело животче. И да не се срещаме повече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

36 sake | 08.05.201119:29

Време е за визитация Д-р Стефанов,не мислите ли. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

35 Бойко Стефанов | 08.05.201115:44

Иван Славков се изживя публично като откровен простак в откровено опростачена държава.

Всеки човек има право на свой живот, както и на своя смърт.

И всяка държава има право да живее необременена от изродяване, без поводи за простащина, за да може да се развива, а не да затъва.

Кончината на Иван Славков не е събитие, но е повод да се видят хората в държавата, доколко са деградирали в безумието си, да превръщат простака в икона. Независимо как се казва. И да го набеждават в геройство именно поради просташките му прояви, а не по тези негови прояви, които вероятно са били действително важни и общественоценни.

Личността позволява на общата маса опростачени безумци, да я превърнат с просташки символ на героизма. Вместо да държи достойнство цял живот и да не позволява на регулярния простак да си избере точно този човек за герой.

Затова всеки сам избира живота си, защото след смъртта му паметта му принадлежи на другите и те си правят такава гаргара с нея, на каквато всеки му стига умствената изостаналост, раболепие и психопатия.

Хора без достойнство, могат дори у достойния да изберат за пример тарикатлъка. А тариката да обявят за достоен. Това е то социалната психопантия, която се нарича социопатия. Объркано обществено съзнание. Извратено съзнание.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани