Дванадесетте образа на Иван Стамболов - Сула | webcafe.bg
Webcafe

Дванадесетте образа на Иван Стамболов - Сула

ема ивановаЕма Иванова
13.06.2014, 20:55 (обновена 09.12.2016, 16:23)

1 от 2 снимки Назад Напред

Иван Стамболов

Снимка: © личен архив

Иван Стамболов на премиерата на "ДоДекамерон"

Всеки, изкушен от блогърството, а и от писането изобщо, може да напише поне четири-пет изключително интересни за публиката описания на самия себе си.

Затова и се затруднявам да представя Иван Стамболов, известен в мрежата с ник-нейма си от "зората на интернета" Сула. Пардон. Сула, известен в живота като Иван Стамболов.

Независим дегустатор...

Според неговите собствени интернет описания той е "независим дегустатор, гурман, егоцентрик и наглец", "роден на Коледа 1963-та" и "стопанин на няколко скромни блога, сред които "Сула - Ъплоуднати постинги за делитване", "Ако не сте чели" и "Алкохол". Участва и в списването на сайта "Петте кюшета", който е сравнително отскоро и се крепи на етусиазма на 7-8 души, заети с пропагандирането на интелектуална и аналитична мисъл.

Освен всичко друго (а то е много и включва още: член на Националния съвет на партията "България на гражданите" по документи), Сула е и писател, въпреки, че отрича.

"Имам едно единствено занимание - да си живея живота достойно и да продължа напред с гордо вдигнато чело. Всичко останало са щуротии."

Свещеното число 12

Последната му книга се нарича "ДоДекамерон". Тя предизвиква голямо любопитство, защото е пълна с истории, напомнящи за Бокачовия "Декамерон", но по балкански. По-скоро по рентиерски, защото всичките герои до един са "безполезни като птички Божии, които нито сеят, нито жънат", но "Бог ги обича и се грижи за тях".

За разлика от оригиналния "Декамерон", който се състои от 100 истории, разделени в 10 дни, книгата на Иван Стамболов се заиграва с числото 12 и затова се нарича "ДоДекамерон" ("Додека" на гръцки е "дванадесет"). Всъщност името идва и от името на гръцкото узо "Додека", което е в сюжетната линия на книгата.

"12-ицата е мистично и символично число, около което се върти целият сюжет. 12 са историите, 12 са разказвачите, които седят на масата. Самата книга е разделена на 12 части. Отделно от това, в сюжета няма случайно избрани цветове, метали или скъпоценни камъни. Всеки, който проникне във втория план на романа, ще остане очарован!"

Пияници и паразити, рентиери и политици

"ДоДекамерон" всъщност е продължение на един експеримент на Сула: така наречения клуб "Алкохол" - блог, който до ден днешен той не си признава, че поддържа и който се води анонимен.

В "Алкохол" се разказва за една компания от пияници и паразити, които са замислени като адски отрицателни герои. Те са надменни расисти и от разни хладни заведения и изискани ресторанти се подиграват на "светини" на нео-либералния свят, като например фондации за защита на малцинствата. Те са и рентиери, навлеци, и паразити, които се издържат от нетрудови доходи и пиянстват. Това са предимно софиянци, които се вписват в диаметъра от 2 километра, очертан, "ако в Народното събрание се забие един пергел" по думите на Сула. Същите тези персонажи са и в книгата "ДоДекамерон"

Прототипите на неговите герои са реални. "Двама от тях са пряко свързани с политиката, а единият в момента е действащ политик. Някои са с псевдоним, а други са с прякорите си от живота" - казва той.

Сула не се притеснява, че хората, които ще прочетат книгата, ще се познаят, даже смята, че техните роли биха били "чест за тях". Елемент на автоцензура е имало само в два случая и то с мотив, че споменатите хора биха се почувствали зле, ако разберат, че някоя тяхна тайна е изложена публично.

"Писането е в главата, останалото е записване"

Иван Стамболов е много педантичен автор. Докато е писал книгата, той е направил план на всички герои около масата, където се разказват историите. Листът с графиката още стои закачен над бюрото му.

"Всичко при мен е планирано. Имам огромна директория с файлове, в които имам структури с интерактивни връзки помежду си. За мен няма друг начин на работа" - казва той.

Стамболов проучва и най-дребните детайли, когато пише. Книгата е написана за 2 години, но с прекъсвания от седмици и понякога месеци. "Писането е в главата, останалото е записване." - смята той.

"Книгата спечели от това, че се пишеше бавно. Създаването на една творба е своего рода дневник на писателя. Сядаш, написваш, правиш си един методичен скелет, а после отиваш да разходиш кучето... И ето, нова идея!"

Джовани, но не Бокачо

Главният герой всъщност е разказвачът, чиито прототип е самият автор. "Аз също присъствам в книгата като героя Джовани. Но също така като автор съм и всички герои. Така или иначе от юноша имам обсесията, че човек е съствен от много личности. Има една доминираща и около нея куп други: има и добри, и свестни, но има и заядливци, и олигофрени. Изобщо в човешката личност върви една тълпа, човек е пълен с бесове".

След като книгата се е офирмила, е имало хора, които са възкликнали: "Ааа, ти си се кръстил Джовани като автора на "Дакамерон" Джовани Бокачо!" Сула обяснява: "Всъщност това е съвпадение, от онези, които се случват, когато нещо започне да се получава. Джовани всъщност е мой прякор от студентските години и не ми е и минавало през ума, че е като малкото име на Бокачо".

Следващата книга

Следващата книга, която Иван Стамболов вече замисля (въпреки че от премиерата на тази са минали едва 2 седмици), ще бъде в криминалния жанр. "Хората обичат загадки. Ще имаме детектив, който по образование е богослов, а иначе е рекламист и PR-специалист. Той смята, че най-големият му грях е, че е възпитавал хората като тъпи потребители."

Всъщност, подобно на евентуалния си бъдещ герой, и Иван Стамболов се занимава с реклама. "По професия съм собственик на рекламни PR-агенции, които се мъчат да продължават да работят в българската действителност" - казва Сула. Но дори и с това да отговаря на въпроса "Какво всъщност работи?", вече стана ясно, че "рекламист" е само една от хилядите личности на Стамболов.

Останалите са в книгата "ДоДекамерон", която си струва да се прочете. И е увлекателна от първата до последната страница.

Oще: story  иван стамболов  изкуство  книга  култура  писател 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2014, 18:24

3 Георги Стефанов.538312380 | 14.09.201418:25

Извинете, но Сула е велик римски политик/диктатор от 1 век преди новата ера..... Какво тук значи някакъв си блогър пред Сула?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.06.2014, 12:36

2 Mila Muratti | 15.06.201415:04

Линк към Алкохол: http://c2h5oh.org/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2011, 10:50

1 Alvarez | 15.06.201413:21

Моля, дайте линк за този блог клуб Алкохол, че нещо не мога да го намеря с търсачката.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани