Търсете графита | webcafe.bg
Webcafe

Търсете графита

ема ивановаЕма Иванова
19.07.2014, 19:21 (обновена 09.12.2016, 16:21)

1 от 13 снимки Назад Напред

antrakt 620

Къде се намира този графит в София?

"Мини бирен фест" в столицата през юли звучи твърде привлекателно. Така или иначе метеролозите обещават дъждове и през август, което означава, че плановете за пътуване до морето губят голяма част от чара си.

Затова: нека останем в града и да дегустираме бири от цял свят. А за да имаме възможност да правим това в идеалния център на София - основна заслуга има Деница Аргиропулос.

Езикът на бирата обединява

От 9 месеца тя е човекът-оркестър на "социално-културния проект", както тя го нарича - "Антракт". Всъщност става дума за "художествена галерия", "театрална сцена", "зала за забавления, концерти и сбирки" и в крайна сметка - заведение.

Именно в "Антракт" до 31 юли текат дни на бирата - празник за дегустаторите, ценителите, както и за колекционерите на подложки, бутилки и капачки.

"Чудех се какво да организирам за летните месеци. Така се свързах с хората от магазина "100 Бири", които предложиха да направим дегустация на белгийски, баварски, шотландски, датски, японски и тайландски бири за продажба в рамките на месеца" - разказва Деница. Сред предстоящите събития, свързани с бирата е и дегустацията на българската "Диво пиво", както и представяне на книгата на познавача на хмелените напитки Людмил Фотев "Езикът на бирата".

Духът на времето

Отделно от "феста" всеки вторник в "Антракт" се играят игри: шах, табла, карти и разбира се - игра на думи.

Деница е собственик, управител, барман и всичко останало в "Антракт". Тя е и човекът, отговорен за интересния дизайн на мястото.

Стари мебели, зелени стъклени бутилки с минерална вода от централна баня (която е наблизо), поставени на всяка маса, умивалник от улук, дървени мебели и закачалки - интериорът на заведението прилича на театрална сцена. И това не е странно - по професия Деница е сценограф. Работила е и като реквизитор и костюмограф, но напоследък целият й ден е подчинен на "Антракт". Тя признава, че обича антикварните предмети, защото те съдържат духа на отминалите времена и зареждат с атмосфера.

Хората правят мястото

Работата покрай едно заведение е денонощна и е свързана с общуването с голямо количество хора. Но това не е проблем, защото "така или иначе и професията на сценографа е свързана с много контакти: с актьори, режисьори и кой ли още не".

Мястото, на което сега е "Антракт", преди е работело като копирен център. "Още като видях пространството, си представих как ще изглежда като бар. И се получи. За времето, от което работим, сме организирали какво ли не - модни дефилета, сватби, коледни пазари, ателиета за работа с деца" - казва Деница.

Докато говорим, влиза мургав тип, който пита за тоалетна, иска вода или нещо за ядене. Каквото и да е. Получава заучен отрицателен отговор на всичките си искания. Деница е свиканала да общува с хората от района, който е известен с голямото количество бежанци и хора от малцинствата.

"Нямам проблем с подобни персонажи. Преди при мен работеше сириец и нямам никакви оплаквания. Нещо повече - когато се разхождам понякога из квартала и чувам какви ли не езици - се чувствам много добре. Това ми напомня за Париж, където съм живяла и който е много космополитен по отношение на имигрантите."

Много и от клиентите са чужденци - разказва Деница. "Те първи намират „Антракт" и нямам представа как: или заради графита на входа, или случайно."

Намерете графита!

Огромният графит, нарисуван на калкана до входа носи подписа на Bozkо - известно име сред графити-художниците в България."Моята табела е графит - намерете графита и ще намерите мястото" - смее се Деница. "Калканът преди беше изрисуван с други драсканици, а аз извиках Bozko и му казах: "Давам ти платно". Не знам какво означава рисунката, но най-много ми хареса от няколкото проекта, които той ми показа".

"Перфектно пурпурно небе за вас"

"В началото мислех мястото да се казва "Вкъщи", но след като размислих, реших, че това е твърде трудно име за произнасяне от чужденци. Така дойде "Антракт". Оказа се, че заведение с подобно име съществува в почти всяка държава. Може някой ден да си напраим обединение на всички места по света, които се казват по този начин" - майтапи се Деница.

Когато работата й дойде в повечко, тя отваря книгата "за мнения и препоръки", която по закон е задължителна за баровете и ресторантите.

"Прилича на лексикон. А и отвътре изглежда така. Често си я чета и когато видя хубавите отзиви на всяка страница разбирам, че това, с което се занимавам - има смисъл."

Тя отваря на страница, на която посетител е написал:

"С пожелания за перфектно пурпурно небе за вас". Действително, когато в лятната привечер човек погледне към небето на София над високия калкан с графита - вижда, че то наистина е пурпурно. Което обещава нови срещи, събирания, запознанства и приятелства.

Защото добрите инициативи трябва да срещат подкрепата, която заслужават.

Oще: антракт  бизнес  бира  бирен фест  заведение  софия 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани