Три дни в квАРТала | webcafe.bg
Webcafe

Три дни в квАРТала

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
15.09.2016, 11:46 (обновена 19.09.2016, 10:28)
Люба Христова и Оли Гоц

Снимка: © Златина Димитрова

Люба Христова и Оли Гоц са сред двигателите на фестивала

В средата на септември лятото е събуло сандалите си, а денят се готви да скрие чадър в чантата си. Това е и моментът, в който София отбелязва своя празник, а множеството се е върнало от почивките си и е готово за активно начало на сезона.

Една група хора се готвят за друго - да покажат, че в центъра на столицата има район с потенциала да се превърне в софийския еквивалент на лондонския Шордич, берлинския Кройцберг, Кристияния и толкова много други примери - участъкът, заключен между бул. „Мария Луиза", бул. „Дондуков", бул. „Васил Левски" и бул. „Сливница".

„София е може би единствената европейска столица, която си няма обособен квартал, за който да кажеш: „Ето това е сърцето на културата, на социално ангажираните места". Не е обособено, няма една общност. В Лондон, в Рим, в Краков - почти навсякъде другаде има", казва Оли Гоц. Тя е програматор на Дома на киното и един от основните инициатори на квАРТал фестивал - тридневно събитие между 16 и 18 септември, което дава началото на дългосрочна инициатива - утвърждаване този квартал като културен център на София. Фестивалът ще преобрази стария еврейски квартал с работилници, театрални пърформанси, стрийт арт и графити, музика, зона за почивка и още много инициативи.

В началото бяха хората...

Всичко започва в неформални разговори. Просто група хора от района споделят един на друг за идеите си за развитие на квартала. Така се ражда идеята за квАРТал фестивал.

„Много интересно, на всеки по-рано му е идвала тази идея, но хубавото е, че през тази пролет започнахме да говорим помежду си", казва Люба Христова, която също е сред двигателите в съживяването на района като създател на SOHO - коуъркинг пространство, което носи името на емблематичния лондонски квартал. „SOHO неслучайно се казва така, защото идеята ми беше да се пресъздаде именно този дух, който съществува в едноименните квартали в Лондон и в Ню Йорк", разказва тя.

Преди да създаде SOHO, Люба е работила наблизо и казва, че по това време не ги е имало повечето интересни в момента места като Скаптобара, Фабрика „Дъга", French 75. Дори Дом на киното е било различно място, преди в него да се настани енергията на Оли. За последните 4 години обаче кварталът се е съживил и е доказал, че има потенциал да се превърне в културния център, какъвто исторически му е заложено да бъде.

Тук всяка стара сграда има история, всяка малка уличка - своите тайни. Всички тези неща могат да бъдат научени при общуване с хора, които работят или живеят в квартала. Именно те ще се съберат на едно място в трите дни около Деня на София, за да покажат своята страна на квАРТалната история. Предвидени са музикални прояви, архитектурни разходки, дискусии за миналото и бъдещето на района, а много интересни места (като Синагогата например) ще отворят вратите си за посетители.

Люба и Оли казват, че покрай организирането на събитията още по-ясно са видели потенциала на квартала. Оли не обича неоползотворени пространства, затова го нарича „неразорана нива" от възможности.

Не проблем, а покана за разговор

Последните години освен многото интересни нови места в района, настъпиха и други промени. Мигрантската вълна към Европа промени облика и на пространството от Лъвов мост до Сердика, а това няма как да не се отрази и на квАРТала. Люба казва, че в SOHO има редица инициативи за подпомагане на бежанците, уроци по български език, инициативи за набиране на помощи... Това обаче е капка в морето при липсата на подходяща държавна политика в насоката.

„И двете сме живели в мултикултурни градове и за нас това е нещо важно и е нормално да искаме да го пренесем и тук в София. От друга страна обаче предвид ситуацията в България и липсата на стимули и улеснена интеграция на тези хора в нашата държава, е нормално да има и негативен ефект", казва Люба.

С Оли са единодушни, че инициативата им може да бъде разглеждана и като основа за диалог по тези въпроси.

„Може би е малко наивно, но неизбежно след задвижването на проект по развиването на един район, то би трябвало да има отражение и в социално-икономическа сфера, който да прелее и надделее", казва Оли.

Духът на квАРТала

Сред събитията, предвидени за уикенда, са виртуални исторически обиколки, бар и гурме турове, изложби, музика и диджей партита, форум за дискусии. Интересни изложби и документални кадри ще се вплетат във фестивала, за да разкажат историята на района. Интерактивни виртуални разходки ще запознаят любопитните със сградите с интересна архитектура, ще разкажат историята на техните обитатели, ще покажат всички скрити „съкровища".

Люба и Оли се надяват посетителите на фестивала да усетят част от това, което усещат хората в квартала, да се запалят от ентусиазма им и да поискат да прекарват повече време там.

Това няма да бъде еднократно събитие - той поставя основата на дългосрочен проект за обедниняване на хората в квартала, осъзнаване на потенциала му и доразвиването на района. квАРТал фестивал е само началото.


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

3 Ivan Bardarov | 16.09.201614:19

Капана ми хареса. Има атмосфера. Супер ще е и в София да има такова каре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2016, 22:03

2 Georgi Chipanov.10210522796175082 | 15.09.201622:05

@BALI, по твойта логика нали се сещаш и че КАПАНА е крадена от друга държава Усмивка Мисли конструктивно, не се прави на интересен без почва Усмивка
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 15.09.2016, 15:31

1 Bali | 15.09.201615:38

Чудесна инициатива, но тотално открадната идея от квартал Капана в Пловдив , Капана фест и т. нт.
В оригиналът е истината! Много щастлив
   

оценка

+0 -3

Най-коментирани