Неуловимият основател на WikiLeaks излезе от прикритие в Европа | webcafe.bg
Webcafe

Неуловимият отмъстител на Пентагона

Webcafe.bg , По Daily Beast
22.06.2010, 18:50 (обновена 23.06.2010, 18:38)
асанж

Миролюбивият вид на Джулиън Асанж не подсказва, че сайтът му WikiLeaks публикува ужасяващи кадри от убийства от войната в Афганистан

Неуловимият основател на WikiLeaks - сайта за разобличаване на правителствени и корпоративни злоупотреби, излезе от прикритието си в Европа.

Джулиан Асанж заяви, че ще остане извън САЩ за неопределено време, докато адвокатите му държат връзка с Белия дом заради плановете на уебсайта да пусне видео на Пентагона за "касапницата" при американска бомбардировка в Афганистан м.г.

Адвокатите му са потърсили американските власти, казва Асанж, предвид съобщенията в медиите, че САЩ отчаяно се опитват да го проследят и да предотвратят публикуването от WikiLeaks на видеото и други класифицирани материали. За тях се твърди, че са били предоставени на сайта от 22-годишен американски анализатор за разузнаването, който сега е в ареста в Кувейт.

Асанж казва, че какъвто и да е гневът в Капитолия заради публикуваните материали, администрацията на Обама до момента не се е опитала по какъвто и да е официален начин да попречи на WikiLeaks да пусне още такива.

Официални заплахи към Асанж няма

Държавният департамент и Пентагонът не са представили официален протест пред адвокатите на сайта, заяви той. Нито пък е имало каквито и да е официални заплахи, че е заплашен пред арест.

Асанж казва, че екип от адвокати на WikiLeaks е срещнал отпор от Пентагона миналата седмица при опита си да защитава младия военен - Брадли Манинг от Потомак, Мериленд.

"Аз съм в добро здраве и добър дух," споделя Асанж в телефонно интервю от Брюксел, където на 21 юни присъства на организирана от европейските законодателни органи конференция срещу цензурата. Това беше първата му публична поява на обществено събитие след разкриването на ареста на Манинг. "Не се притеснявам за моята безопасност или безопасността на нашите доброволци."

Въпреки че отново отказва да заяви дали Манинг е бил източник на WikiLeaks, Асанж заяви, че е много по-притеснен за безопасността на Манинг, отколкото за своята собствена.

"Един от нашите предполагаеми източници очевидно е задържан в Кувейт, и това е сериозна ситуация," каза Асанж.

По негови думи Манинг би трябвало да бъде обявен за "национален герой", ако наистина се докаже, че той е човекът, осигурил на сайта за видеото на боя в Афганистан, както и видеото от 2007 г., вече публикувано онлайн от WikiLeaks, на смъртоносна американска въздушна бомбардировка в Багдад. "Той би бил необикновен герой," казва Асанж за Манинг.

Асанж се опасява, че на Манинг е отказано адекватно правно представителство от щатското Министерство на правосъдието. Пентагонът не казва почти нищо за Манинг, освен че е задържан по неуточнени обвинения и му е определен военен служебен защитник.

За Манинг липсва публична информация от месец май насам, а военният адвокат отказва да отговаря на въпроси за разследването.

Пентагонът и Държавният департамент на САЩ не дадоха отговор на новите коментари на Асанж.

В логове на Интернет чат, разкрити от сп. "Wired", Манинг, изглежда, се хвали, че е пратил на WikiLeaks двете видеа на боеве, както и 260 000 класифицирани телеграми от Държавния департамент на САЩ.

Мистериозният хакер

Мистериозен както винаги, роденият в Австралия Асанж, който първо се прочу в международен мащаб като компютърен хакер, отказа в понеделник да заяви къде е бил през двете седмици, след като отмени участието си на конференцията на разследващите репортери и редактори в Лас Вегас. За отказа си той се мотивира с притеснения за сигурността си.

В Брюксел той разкри, че са му били необходими "33 и половина часа", за да прелети до Белгия за конференцията, което подсказва, че може да идва от родната си Австралия.

Адвокатите му по негови думи са го притиснали да остане извън САЩ, предполагайки, че той би могъл да бъде обект на някакъв вид обвинение за криминално престъпление, ако пресече американската граница.

"Законът може да бъде използван по много начини, ако има политическо желание за това," коментира Асанж. "От доста време има история на злоупотреби с законовите процедури." Той казва, че очаква някой ден да се завърне в САЩ.

И по други въпроси той остава потаен - например отказва да назове имената на адвокатите, които според него представляват WikiLeaks пред Държавния департамент и Пентагона.

Какво правят адвокатите във Вашингтон? Асанж казва само, че миналата седмица те са открили "връзка" с администрацията на Обама относно плановете на WikiLeaks да разкрият още класифицирана информация.

Също така не назовава тримата частни защитници по наказателното дело, наети от WikiLeaks да представляват Манинг. Самоличността им ще остане тайна, докато адвокатстват на младия военен.

Касапницата на американските военни ще види бял свят

По думите му Асанж работи здраво в последните дни, подготвяйки публикуването на видеото на Пентагона, което показва "касапницата" през май 2009 г., по време на американска бомбардировка на афганистанското селце Гарани. Твърди се, че 140 цивилни са загинали там, много от които деца и тийнейджъри - най-смъртоносната бомбардировка в Афганистан от US инвазията през 2001 г.

Асанж казва, че "директното визуално въздействие" на видеоклипа може и да не е толкова голямо, колкото видеото, публикувано от WikiLeaks през април от атаката от 2007 г. в Багдад. Изключително шокиращите кадри показаха смъртта на много от иракските жертви, включително двама служители на агенция Reuters, разстреляни от американските военни.

Баталиите онлайн

Все пак Асанж подхвърля, че видеото от Афганистан би било доста ужасяващо, тъй като зрителят ще го гледа, съзнавайки, че "цифрата на загиналите там е много по-голяма", отколкото атаката две години по-рано в Багдад.

Асанж обяви, че WikiLeaks са получили криптирана версия на видеото от Афганистан, с времетраене около час. Според него се е оказало трудно тя да бъде разкодирана - и след като е било преодоляно криптирането, сайтът е имал нужда от още време, за да "анализира и оцени съдържанието му", преди да го публикува онлайн.

Според него сайтът има намерението да разпространи видеоклипа заедно с американските държавни документи и други материали. Документите може да се появят онлайн още следващата седмица, като видеото ще бъде публикувано няколко дни по-късно.

Асанж коментира, че до момента WikiLeaks не са били в състояние да открият 260-те хиляди телеграми от Държавния департамент на САЩ, за които Манинг твърди, че е предоставил на сайта.

Говорител на WikiLeaks обяви миналия уикенд, че телеграмите може да са потънали в огромните количества други споделени материали, които в момента се намират в електронните пощенски кутии на уебсайта. Но Асанж казва, че се съмнява в това. Според него телеграмите, ако някога наистина са били изтеглени, очевидно никога не са достигнали до WikiLeaks.


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.