Смъртно ранена, американка намира любовта в спасителя си | webcafe.bg
Webcafe

Смъртно ранена, американка намира любовта в спасителя си

Webcafe
19.01.2017, 18:17 (обновена 22.01.2017, 13:00)
Мелиса Доум

Снимка: © Facebook/Melissa Dohme

Историята на Мелиса Доум е като филм на ужасите и тя я разказва всеки път, когато говори пред публика. Едната част на лицето на Мелиса все още е парализирана...

Мелиса Доум от Флорида е на 20 години, когато е наръгана повече от 30 пъти от бившо гадже. След като я ранява почти до смърт, той я зарязва безпомощна с намерението да я остави да умре. Но тя оживява като по чудо.

След трагедията, Мелиса решава, че никога вече няма да има друга връзка. И точно тогава намира любовта - на неочаквано място.

BBC разказва историята на жената, възкръснала от мъртвите, която намира любовта в лицето на един от своите спасители.

По време на нападението Мелиса е първа година студентка. Тогава тя работи на пълно работно време на рецепцията в местна болница и мечтае да стане медицинска сестра.

Тогавашният й приятел е Робърт Бъртън, с когото се срещат още в гимназията. Те са постоянно заедно, а когато не са - си пишат съобщения. Тя го описва като много "чаровен и забавен" и още като "мил гигант".

Но докато Мелиса се готви за изпитите в университета, неговото поведение рязко започва да се изменя. Той става много ревнив и престава да я подкрепя в ученето. Когато тя му възразява за нещо, той става избухлив и агресивен.

Мелиса се опитва да скъса с него, но той й казва, че тя е длъжна да му помогне, като негово гадже, а не да го оставя. Освен това й заявява, че ако се опита да го зареже, ще я убие.

Не след дълго започва и физическият тормоз.

През октомври 2011-а Мелиса шофира до дома им, защото той е пил. След като се спречкват, тя решава да излезе от колата, но Робърт й заповядва да затвори вратата и да се върне на шофьорското място, след което започва да я удря. Тя се отскубва и успява да се обади на полицията, която го арестува. Робърт е наказан с 10 часа престой в затвора и продължителен домашен арест с чип.

През следващите месеци нейният бивш приятел не я закача. Тя вижда в социалните мрежи, че той вече има друго гадже, затова решава, че я е прежалил.

Тогава, на 24 януари 2012-а, той й се обажда в 2 часа през нощта. Същата сутрин е ходил до ареста, за да му сменят батерията на чипа за наблюдение. Робърт й казва, че иска да приключи с тази ужасна връзка и единствено моли за прегръдка. Обещава й, че ще я остави завинаги на мира, ако се видят само веднъж за последно.

Мелиса не послушва интуицията си, която й казва да не ходи да се вижда с него. Взема за всеки случай защитен спрей за нападатели и телефона си, като мисли, че това ще е достатъчно, за да се защити, ако стане нещо.

В момента, в който двамата се прегръщат, той започва да я намушква със сгъваем нож.

Наръгва я десетки пъти. Тя е уплашена от болката, но се отбранява и захапва ръката му, крещейки. Скоро се свлича на земята, загубила много кръв.

За щастие наблизо се озовават две деца - момче и момиче, които викат 911. Когато вижда, че децата викат полиция, Робърт отива до колата си и се връща с по-голям нож с назъбено острие. С него се нахвърля върху жертвата си с намерението да я убие, преди полицията да е дошла.

Оставя я да лежи на улицата. В този момент Мелиса е сигурна, че ще умре...

Когато вижда светлината на полицейската кола, тя събира последни сили за да прошепне своето име и това на нападателя си, след което припада.

Спомня си много малко от пътуването в линейката. Лекарите се опитват да я стабилизират. "Те мислят, че ще умра", казва си тя, когато чува, че ще я инхалират и ще я пренесат с хеликоптер.

По-късно научава от хирурзите, че на няколко пъти сърцето й е спирало, докато е лежала на операционната и е трябвало да я съживяват отново и отново.

И досега едната лицева част на Мелиса е с отчасти парализирана, а белезите й още личат / Снимки: Facebook

"Нараняванията ми бяха сериозни, Имах строшена скула и челюст, фрактури на главата и носа. Той беше срязал лицев нерв, затова имам парализа на дясната страна на лицето си. Наляха ми 12 банки кръв, като тялото се нуждае средно от 7. Беше чудо, че оживях", разказва Мелиса пред BBC.

Целият й престой в болницата й се струва като един единствен дълъг ден. Тя е в интензивното няколко дни.

Един ден иска химикалка от родителите си, за да разбере какво е станало с нападателя. Не може да използва дясната си ръка изобщо, затова пише с лявата: "Мъртъв или жив в затвора?"

Родителите й казват, че Робърт е арестуван и да не се притеснява повече.

Междувременно той прави опити да се самоубие. Взема сънотворни хапчета и се опитва да разбие колата си в стена, но не успява. Прибран е в болницата, където се събужда вързан и пазен от полицай.

Нейните рани са 32, като 19 от тях са по главата, врата и лицето. Тя не иска да се поглежда в огледалото дълго време. Някои зъби й липсват. Косата й е обръсната, заради раните. Половината й лице е парализирано.

"Когато погледнах в огледалото за първи път след като бях наръгана, положението беше отчайващо. Бях само на 20 години. Но моята вяра беше силна и знаех, че не съм оцеляла, за да се гневя за външния си вид. Чувствах се благословена, че изобщо съм жива".

Мелиса се сдобива със зъбни импланти. Белезите й постепенно изчезват.

Претърпява операция на нервите и на мускулите в Бостън, което й помага да възстанови лицевото си изражение и връща усмивката й. Тя успява да се върне в университета и отново да работи.

Тогава Мелиса си мисли, че ще остане сама за цял живот. Дори не си представя, че някой ще иска да бъде с нея след случилото се.

Затова решава да се посвети на лекции за помощ на хора, които имат проблемни връзки или страдат от насилие.

Така по време на една от своите лекции през октомври 2012-а, Мелиса среща един от хората, участвали в екипа на спешната помощ. Той е бил сред хората, които й спасяват живота. Казва се Камерън и е пожарникар.

След една случайна среща те разговарят в продължение на 6 часа и ставя ясно, че нещо се случва помежду им.

През август 2013-а Мелиса се изправя в съда срещу мъжа, който се е опитал да я убие. Камерън е до нея.

Докато свидетелства срещу него, Робърт се вторачва в нея. Той цели да я сплаши, но тя отвръща на погледа, без да мигне. По думите на Мелиса в края на изслушването бившият й приятел изглежда съкрушен, защото се изправя пред всички доказателства за деянието си.

Робърт Бъртън получава доживотна присъда без право на отмяна за опит за умишлено убийство, а тя се успокоява, че ще може да продължи живота си без неговата сянка.

Колкото до следването й за медицинска сестра - Мелиса го зарязва. Тя решава да посвети живота си на лекции за домашното насилие. Затова се насочва да учи мениджмънт и организационно лидерство в бизнеса.

Няколко години по-късно двамата с Камерън се женят.

Мелиса поддържа своя страница във Facebook и продължава да работи с жертви на домашно насилие.

Снимка: Facebook

Oще: bbc  връзки  домашно насилие  мелиса  мелиса доум  насилие  насилник  опит за убийство  престъпление  престъпник  присъда  съд  трагедия  убийство  убита  флорида 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

6 Starija hush | 22.01.201704:27

Много ме учудва ареста в кои щат е такова правосъдие?Преди неколко години комшята оскуба любовницата си и го вкараха в пандиза 4 месеца.Тук имаш направо убиство.За да бъде пуснат под гаранция най малко два милиона долара са необходими.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

5 Mako | 20.01.201718:51

Bichkiiata | 20.01.201718:32


на мако брат му е онзи дет' ритна по стълбите на берлинското метро онова момиче в гърба
-------------------------------------------------------

Бички, не лъжи човека, молим ти се - онзи с ритника не ми е брат, брат-близнак ми е!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 20.01.201718:32

Мако, ти, оптимистино ниеден!

тео,

на мако брат му е онзи дет' ритна по стълбите на берлинското метро онова момиче в гърба... в този контекст трябва да ти е ясно, че мако има малко по-извратен вкус и афинитет към екскрементите на човешкия вид
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

3 theo | 20.01.201717:47

"Сега е редно да поканим видната ни специалистка по наказателно право, г-жа Касимова, да коментира наказанието, наложено от американските власти на насилника Робърт!"
===========================================

Мако, ти, оптимистино ниеден! Има да чакаш... Касимова може да плюе само по руснаци и българи. Да не е луда да хапе ръката, която я храни? Тя е от оня тип псевдо-феминистки, дето опищяват орталъка, ако някое мъжко шовинистично прасе не разреши на една откачена ненормалница да си завира пилета във вагината насред препълнена църква, но и думичка не обелва за истинските проблеми на жените по света, особено в арабските страни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

2 Mako | 20.01.201716:53

тя решава да излезе от колата, но Робърт й заповядва да затвори вратата и да се върне на шофьорското място, след което започва да я удря. Тя се отскубва и успява да се обади на полицията, която го арестува. Робърт е наказан с 10 часа престой в затвора и продължителен домашен арест с чип.
---------------------------------------------------------------------------

Сега е редно да поканим видната ни специалистка по наказателно право, г-жа Касимова, да коментира наказанието, наложено от американските власти на насилника Робърт!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

1 Mako | 20.01.201716:50

На снимката до нея е любовта на живота й: съпругът й Камерън
----------------------------------------------------------

Aко се вярва на снимката, съпругът Камерън е куче....
Смях с това Кафе Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани