Ксавие Марсенак: да бъдеш лидер не се учи в училище | webcafe.bg
Webcafe

Ксавие Марсенак: да бъдеш лидер не се учи в училище

5347688Антония Антонова
07.09.2016, 13:27 (обновена 19.09.2016, 15:36)
Ксавие Марсенак

Ксавие Марсенак управялва една от най-успешните компании в областта на аутсорсинг услугите у нас - TELUS International Europe.

Ксавие Марсенак е французин, който отдавна е избрал България за своя страна. Идва у нас за първи път в началото на 90-те, когато военната служба във Франция още е задължителна и държавата предоставя възможност на образованите млади мъже да я изкарат като работят в чужбина.

Никой не желае да дойде тук, но той избира да го направи. Започва работа във френското посолство, след това и за PricewaterhouseCoopers в България. Впоследствие заминава за Лондон и накрая се връща отново във Франция.

След няколко години обаче рискува, оставя хубавата си работа и се връща отново в България, за да реализира идеите си.

Идва през 2004 година, за да основе една от най-успешните компании в областта на аутсорсинг услугите - TELUS International Europe.

В началото тя стартира като Call Point New Europe, която преди няколко години стана част от семейството на канадския аутсорсинг гигант TELUS International.

В момента аутсорсинг индустрията е един от най-бързо развиващите се сектори в икономиката ни. А TELUS International Europe постоянно се разраства и наема нови служители от България и чужбина.

Да ръководиш подобен бизнес сигурно за много хора е живот-мечта. На въпроса дали се чувства успял, Ксавие Марсенак отговоря, че е щастлив от постигнатото и обича работата си.

Може би е въпрос и на късмет. Той не отрича напълно ролята на шанса в живота си, но вярва, че за да имаш отворени врати пред себе си, трябва първо да си се потрудил, да си стигнал някак до тях.

"Когато започвахме да търсим клиенти, писахме имейл на 300 компании, от тях 2 ни отговориха. От тези две едната се отказа, а другата стана първият ни клиент, 2 години работихме само за тях.
Дали е късмет? Сигурно - да... Но със сигурност трябва да изработиш късмета си."

Все повече млади хора в България работят в аутсорсинг индустрията, говорят чужди езици, получават добри заплати и обслужват клиенти от целия свят.

"В работата си с младите видяхме, че те търсят нещо различно в реализацията си. Не е достатъчно само да отидеш на работа, да работиш и да се прибереш. Те искат да имат приятели в компанията, да се чувстват добре в нея.

Затова се опитваме да сме като едно голямо семейство", казва Марсенак.

Това е причината компанията да организира постоянно активности за служителите си - пикник на Витоша или пък барбекю с българи и чужденци, за да могат хората да се интегрират, различни спортни дейности, футбол, маратони.

"Имаме и програма, която дава възможност на служителите да вземат бонус, ако привлекат техен приятел на работа.

Много хора са назначени през тази програма, което показва, че служителите ни се чувстват добре в компанията, иначе не биха викнали и приятели."

Ксавие Марсенак също редовно отделя време за спорт, нещо така характерно за французите, независимо къде по света се намират. А сякаш и за българите, ако съдим по активностите на служителите в компанията.

Бизнесът се прави от хора и се развива благодарение на тях, а новите поколения имат различна визия за това как искат да извървят професионалния си път и какво е атрактивно и важно на работното място.

Разнообразието, новите предизвикателства и социално значимите дейности са част от условията, които поддържат интереса на младите хора към работния процес и кариерното развитие.

Ето защо в TELUS тези, които имат желание и полагат усилия, имат възможност за израстване и поемане на нови отговорности много бързо. Ръководят екипи, учат се и се развиват.

"Много е важно те да виждат бъдещето. Да виждат какво ще се случи, ако останат в компанията 2, 3, 5 години. Разбира се, израстването в кариерата отнема известно време и не става веднага", смята Ксавие Марсенак.

В TELUS имаме тренинг програми за лидери, вътрешна академия на световно ниво, където се правят различни обучения", казва Марсенак.

"Знаем, че характерно за "поколението Y" е и това, че те искат да правят нещо полезно за обществото. Това е наша отговорност. Ето защо организираме всяка година "TELUS Ден на Подкрепа". Подкрепяме каузи, предимно свързани със секторите на образованието, здравеопазването и околната среда.

От провеждането на инициативата от 2013 година досега успяхме изцяло да ремонтираме училището за незрящи деца „Луи Брайл" в София, както и Комплекса за социални услиги за деца и семейства в Пловдив.

Тази година усилията ни са насочени към подкрепа на хората със слухови проблеми в България.

През май вече реновирахме училището за деца с нарушен слух в Пловдив, а сега предстои да направим същото в София. На 10 септември ще отидем да ремонтираме специализираното училище „Проф. д-р Дечо Денев".

Инвестицията, която компанията отделя само за събитието в София е над 100 хиляди лева. В рамките на този ден 600 от нашите служители доброволно ще отделят от своето време, за да подобрят състоянието на училището.

Това да имат възможност да направят нещо добро е изключително мотивиращо за колегите ни и това е причината всички те да се включват с радост."

Компанията обслужва клиенти на над 35 езика в момента и преди няколко години става ясно, че въпреки че в България има много млади хора, които са добре дошли в TELUS, трудно може да се задоволи глада за кадри, които да владеят скандинавски езици, молдовски или пък португалски.

Ето защо създават програма, която да набира чужденци за работа в България. В момента 25% от служителите на TELUS в София са чужденци.

Една от настоящите цели пред компанията е да напълнят новия си офис в Пловдив. В София се разширяват и продължават да наемат хора, като до края на годината се очаква да имат 2500 служители в България.

"България е малка страна и трябва да може да използва лостовете, които има. Аутсорсингът може още да се развива, има много млади хора, които са квалифицирани" - обяснява Марсенак.

За 17 години у нас той вече е свикнал с България. Вярва, че има потенциал за развитие и работи в тази посока.

Намира природата за страхотна, обича да ходи на планина, харесва София, споделя, че е хем малък, хем голям град. Навсякъде стигаш за 20 минути, за разлика от Париж.

Явно все още липсват мениджърски умения на много нива у нас, но в TELUS служителите имат шанса да развиват такива. А както господин Марсенак споделя, да бъдеш лидер не се учи в училище, придобива се с времето, с опита и най-вече - с ясна визия.

Oще: telus  аутсорсинг  бизнес  ден на подкрепа  кол центрове  компания  корпоративна социална отговорност  милениали  офис  поколение y  работа  работодатели  служители 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани