Как порното засяга сексуалния живот на тийнейджърите | webcafe.bg
Webcafe

Как порното засяга сексуалния живот на тийнейджърите

Webcafe
10.09.2016, 13:36 (обновена 16.09.2016, 12:38)
порнография

Проучване ред 3000 момчета на възраст между 13 и 18 години показва, че 81 процента от тях гледат порно.

Когато терапевт казва на Алисън, че нейният 13-годишен син почти със сигурност гледа порно онлайн, тя се ядосва. Чувства е обидена, заото за нея това е девиантно поведение, а синът й не се отклонява от нормата.

Онова, което Алисън знае днес, е, че е нормално момчетата да искат да гледат сексуални изображения.

Всъщност средната възраст за първо гледане на онлайн порнография във Великобритания е 11. За малко по-големите гледането на порно е напълно нормално. Проучване ред 3000 момчета на възраст между 13 и 18 години показва, че 81 процента от тях гледат порно.

Алисън е написала книга по темата, насочена към родители в дигиталната епоха. Казва, че има две основни последици от това. Първата е, че родителите трябва да проведат разговора за сексуалния живот с децата си значително по-рано.

Второ - този разговор е далеч по-важен днес заради лесното разпространение на онлайн порнографията, която младежите могат да гледат на мобилните си телефони.

Това е риск за цялото поколение - онлайн порнографията може да намали сексуалната чувствителност на момчетата и да навреди на бъдещите им връзки. Момичетата, които по-малко се интересуват от порно на този етап от живота си, също са подложени на риск, както от партньорите си, така и в бъдещите си връзки, при които партньорите могат да объркват фикцията на онлайн порнографията с „нормите" на удовлетворяващия секс.

Това са неща, за които повечето родители нямат информация, но ако влезете в интернет и проверите какво гледат днешните млади, ще видите, че става дума за напълно различна порнография от онази, с която е запознато поколението на 70-те. Дори не става дума за хардкор изображения. Новото порно е свързано с обсесивен фокус върху мъжкото удоволствие, най-вече - оралния секс. Повечето жени са с хирургически увеличени гърди, а окосмяването по пубиса почти отсъства.

Нормализирайки тези представи, порнографията може да доведе до нереалистични очаквания на момчетата към жените, с които ще правят секс.

Според проучване от 2014 година, 77 на 100 от младите жени казват, че се чувстват притиснати от порнографията да изглеждат по определен начин, а 75% твърдят, че това ги е накарало да се държат по определен начин. Аналният секс е просто един от сексуалните актове, считани в света на онлайн порното за съвсем нормални.

„Истината обаче е, че аналният секс е интимен акт, а не нещо, което 14-годишните трябва да приемат за „нормално" тийнейджърско поведение", казва Алисън.

Оказва се, че това не са теми, които тийнейджърите обсъждат със семействата си вкъщи. Според Алисън такива разговори трябва да започнат да се водят, когато детето е още на 10 години. Така родителите могат да прехвърлят на децата си знанието, че сексът, който могат да видят онлайн, е далеч от реалното усещане и в него липсват важни неща, благодарение на които се развива връзката - целувки, прегръдки, чувственост.

Ако родителите са достатъчно смели да проведат този разговор, той ще има значение.

Материали, предвидени за възрастни мъже, ще предадат напълно различно послание, гледани в спалнята от 14-годишен. Алисън казва, че всички родители искат да предпазят децата си, а онлайн порнографията превръща тийнейджърите в жертви. Родителите могат да изиграят своята роля. Онлайн заплахата на порнографията е истинска, но родителите определено не са безсилни.

Oще: възбуда  деца  младежи  порно  порнография  родители  секс  сексуалност  семейство  съзряване  тийнейджъри 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

2 gothic | 11.09.201603:43

"Според проучване от 2014 година, 77 на 100 от младите жени казват, че се чувстват притиснати от порнографията да изглеждат по определен начин, а 75% твърдят, че това ги е накарало да се държат по определен начин." Притиснати от порнографията значи.... Интересно ми е, колко процента са казали, че са притискани от мъже да изглеждат по "определен" начин, и колко - че мъже са ги накарали да се държат по "определен" начин. Факт е, че порнографията е още един начин да се демонизира мъжкия пол и оттам - да се оневинява женския. А всъщност жените /респективно и младите момичета/ гледат също толкова порно, колкото и мъжете /младите момчета/. И сами си избират, за да бъдат атрактивни и "оборотни" пред мъжете, носители на материални блага, да се държат и изглеждат по "определен" начин. Притискането и принуждаването означават изнасилване. Колко изглеждащи като изнасилени жени /и ммлади момичета/ виждате по улиците? И колко - като тръгнали на "лов"???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 10.09.201617:33

Порното не засяга сексуалния ми живот. То е.
   

оценка

+0 -0