Пием, пушим и преяждаме. И все пак сме по-здрави. | webcafe.bg
Webcafe

Пием, пушим и преяждаме. И все пак сме по-здрави.

webcafeLifecafe, по Der Spiegel
23.09.2015, 11:55 (обновена 24.09.2015, 18:06)
германският канцлер ангела меркел и италианския премиер матео ренци дегустират вино

Снимка: © Getty Images

Германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Матео Ренци на дегустация на вино. Европа пие, пуши и яде твърде много. И все пак средният европеец става все по-здрав.

Пием, пушим и ядем прекалено много. Въпреки това, според доклада на Световната здравна организация, днес европейците са по-здрави, отколкото преди 5 години.

С едно важно уточнение: средностатистическата жена от Испания живее с около 22 години по-дълго, отколкото средностатистическия мъж от Русия.

Все повече хора в Европа живеят много добре.

Очакваната средна продължителност на живота в някои страни достига до 82 години, на някои места близо 100% от децата ходят на училище, повечето хора имат работа и са доволни от живота си.

Това показва последният Европейски доклад за здравето на Световната здравна организация (СЗО).

Докладът разкрива обаче още нещо: налице са големи разминавания между начина на живот в Европа, която подслонява 53 нации, т.е. далеч не навсякъде хората са здрави и щастливи.

В Македония близо 1/3 от възрастното население е без работа; две трети от населението в Турция страдат от наднормено тегло, а в Киргизстан 20 от 1000 деца умират още при раждането си.

"Разликите между отделните държави започват да намаляват, но все още съществуват и все още са в особено големи размери", казва Клаудия Щайн, ръководител на информационната служба на регионалното бюро на СЗО-Европа. "Средностатистическата жена в Испания живее с 22 години по-дълго в сравнение със средностатистическия мъж в Русия. Трябва да вземем мерки в тази посока".

Според доклада през последните години има отчетлив спад в броя на хората, които умират преждевременно поради болести като рак, сърдечносъдови заболявания, диабет или хронични респираторни заболявания.

Въпреки това последните данни съдържат тревожни резултати: все още 30% от населението в европейския регион употребява тютюневи изделия, близо 60% от хората са с наднормено тегло; висока остава и средната консумация на алкохол, която се равнява на 11 литра на година на глава от населението.

"В Европа се намират държавите с най-висока консумация на алкохол и цигари", пишат авторите на доклада.

Данните за наднорменото тегло и затлъстяването поставят Европа на второ място след региона на Америките, в който живеят най-много дебели хора.

Това може да има дългосрочни последствия: "Жалко е, че бъдещите поколения вероятно ще имат по-кратка продължителност на живота заради наднорменото тегло и затлъстяването", смята Щайн.

Страните от Европейския регион изпълняват рамковата програма "Здраве 2020", чиято цел е да посочи мерки за премахване на различията между страните и да доведе до подобряване на здравето и благосъстоянието на близо 900 милиона души, които обитават територията между Северния ледовит океан и Средиземно море.

На първо място, самото събиране на състоятелни данни в толкова голям размер е нелека задача. Освен това невинаги данните подлежат на сравнителен анализ, а и на качествено ниво се наблюдават сериозни различия.

Резултатите в детайли:

Алкохол

През последните години консумацията на алкохол в Европейския регион е намаляла благодарение на разнообразните кампании в тази посока.

Според последните налични данни потреблението на алкохолни напитки е намаляло с 10% между 2005 и 2010 г. Въпреки това европейците продължават да пият най-много в сравнение с всички останали региони по света.

Средните количества изпит алкохол на година обаче се различават значително в зависимост от конкретната държава и варират между 1,4 литра (в страни като Турция и Азербайджан, при които ислямът налага определени ограничения) до 14,4 литра (Беларус) на глава от населението.

Цигари

Спадът на консумацията на тютюневи изделия е ясно свързан с намаляването на средния брой на преждевременните смъртни случаи, както и за увеличаването на очакваната средна продължителност на живота - особено при мъжете.

Само между 2010 и 2012 г. се наблюдава отчетлив спад на тютюнопушенето в 39 от 41 държави, според съответните данни. Въпреки това квотата продължава да е относително висока. Средно 30% от населението на Европа пуши, подчертават от СЗО.

Най-много цигари се купуват в Русия, Грузия и Гърция, а датчаните и исландците се въздържат от тютюнопушенето в най-голяма степен. В България 38% от възрастното население пуши.

"Забраните за пушене на обществени места, поскъпването на цигарите и поставянето на отблъскващи снимки върху кутиите вече постигнаха сериозни резултати в борбата срещу тютюнопушенето", посочва Клаудия Щайн.

Но всичко зависи от индивидуалната нагласа. "Моята мечта е да видя Европа без цигарен дим", казва тя и посочва за пример Туркменистан, където само 8% от населението пуши.

Наднормено тегло

Затлъстяването е една от най-големите заплахи за здравето през 21 век, смятат експертите от СЗО.

Във всички 51 държави, от които са получени данни, нивото на хората с наднормено тегло и затлъстяване се увеличава в периода 2010 - 2014 г.

Най-много дебели хора живеят в американския регион (61 процента), но регион Европа вече ги настига с 58,6 на сто от населението.

Наднорменото тегло често може да отключи сърдечносъдови заболявания, рак и диабет.

59% от възрастното население в България страда от затлъстяване.

Смъртност

Данните за смъртността по външни причини или тежки наранявания показват тенденция на спад от 2002 г. насам. Причините за това са стратегиите за подобряване на пътната безопасност и по-високите стандарти за сигурност.

Мъжете умират по-често при нещастни случаи в сравнение с жените, преди всичко при пътнотранспортни произшествия.

Особено застрашени са мъжете във възрастовата група 15-44 години. Най-опасни са пътищата в Киргизстан, Молдова и Гърция.

По последни данни най-висок дял на убийствата на 100 000 души население се отчита в Русия, а най-много самоубийства има в Литва и Беларус. Средното ниво на самоубийствата в Европа е по-високо от това на другите региони, изследвани на СЗО.

Oще: диета  затлъстяване  здраве  здравеопазване  здравето в българия  здравословно хранене  как да отслабна  наднормено тегло  продължителност на живота  световна здравна организация  сзо  смъртност  хранене  ядене 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 24.09.201521:52

Пием, пеем, пушим
и французки учим,
чакам виза за Париж да излиза.
Ох, като са изучим,
дали ша са случи
и отблизо да видим Мона Лиза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.04.2014, 09:57

2 mehudi | 23.09.201523:56

откога киргизстан е в европа ??!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

1 vanko | 23.09.201518:11

Липсва само името на физическото/юридическото лице, поръчало написаното...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани