За Бога, спрете да пиете антибиотик при настинка | webcafe.bg
Webcafe

За Бога, спрете да пиете антибиотик при настинка

Webcafe.bg, по Vox
21.02.2016, 10:23 (обновена 25.02.2016, 13:07)
хомеопатия

Снимка: © Getty Images

Оказва се, че според 64 процента от анкетираните антибиотиците могат да се използват за лечение на настинка и грип. Това не е вярно

В продължение на години специалистите се опитват да убедят хората, че не трябва да взимат антибиотици при обикновена настинка или грип.

Една от причините е, че антибиотикът не помага - той третира бактериална инфекция, каквато грипът и настинките не са - те се предизвикват от вирус. Затова и употребата на лекарството в такива случаи е безсмислено упражнение.

По-важната причина, поради която трябва да внимаваме с антибиотиците, е, че колкото повече антибиотици приемаме, толкова повече нараства рискът да развием резистентна към тях бактерия. Това води до смъртта на хиляди хора всяка година.

Въпреки предупрежденията обаче, изглежда посланието остава неразбрано.

Световната здравна организация наскоро проведе проучване в различни държави, за да провери какво знаят хората за антибиотиците. Оказва се, че според 64 процента от анкетираните антибиотиците могат да се използват за лечение на настинка и грип.

32 на 100 от запитаните вярват, че не е нужно да следват рецептата за прием на антибиотика и спират да го ползват, когато се почувстват по-добре. Това е друга голяма грешка. Според специалистите трябва да продължите да взимате антибиотика така, както ви е предписано по рецепта. В противен случай създавате среда, в която най-слабите бактерии биват унищожени, но най-силните оцеляват и се развиват.

Голяма част от лекарите също са част от проблема. Те предписват на пациентите си антибиотици при настинка, най-често защото самите пациенти молят за това.

Според проучване на американски медицински журнал лекарите предписват антибиотик в 71 процента от случаите на бронхит. Това не е правилно, тъй като бронхитът обикновено се предизвиква от вирус, а не от бактерия. Въпреки това те предлагат антибиотик, най-често по желание на пациента.

Може би, ако пациентите са по-добре информирани, те биха спрели да искат лекарства, от които нямат нужда. Необходимо е обаче и лекарите да реагират.

Oще: антибиотик при грип  антибиотик при настинка  болест  грип  здраве  здравеопазване  здравна грижа  лекари  лекарства  лекарство  медицина  настинка  разболяване 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2016, 09:09

5 Emily Valerieva Pavlova | 04.03.201609:33

Статията е неточна. АБ се приема на 4-тия до 5-тия ден след разболяването от грип, когато вирусът е унищожен от имунната реакция на тялото, но с постъпването си вече е повредил здравите клетки да са уязвими към бактериални инфекции. Тогава човек може буквално от въздуха да се разболее и да развие пневмония - това е била задачата на вируса - така или иначе организмът да се разболее. Затова се прави курс минимум пет дни прием на АБ, и тук важна роля играе лекарят, който трябва да предпише правилният АБ. Просто е неизбежно. А най-добрия начин да се намали до минимум приема на АБ е човек изобщо да не се разболява. И към паникьосаните антифенове на антибиотичното лечение - веднъж до два пъти годишно разумен прием на антибиотик няма да ви убие имунитета на тялото или да ви увреди вътрешните органи. Отпадъчните продукти след разпада на вирусните клетки са много по-токсични от един петдневен прием на АБ. Особено ако човек си влачи фарингит с години и храчи през 2 секунди мислейки, че се "чисти" ... да, ама ако чистенето продължава трета година, трябва да е повод за размисъл, че нещо не е наред в цялата картинка
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 24.02.2016, 08:55

4 Деляна Камбурова | 24.02.201609:02

А защо същите тези лекари,които са против антибиотиците,използвани без нужда,не правят микробиология за да се останови дали има или не бактериална инфекция?Защо същите тези доктори са на договор с аптеките и си получават паричките от планови продажби?Защо същите тези "светила" никъде не водят ел.дневник за предишни лечения на пациентите си,така че да се изписват антибиотици от различни групи.Поредното използване на един и същ антибиотик води до резистентност!!!!!Ние не сме длъжни да имаме медицинско и образование и култура,че за всичко да напомняме.Хайде стига популузъм,загрижени били докторите....как ли не!
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

3 Виктория Пенелопова 07 | 21.02.201616:11

Писания като това, правят от "антибиотик" мръсна дума, съвсем по душата на бг-мамите и хомеоПАТКИТЕ. Затова в медицината има ИНДИКАЦИИ. Вече и баба Пена знае, че грипния вирус няма да го убиеш с антибиотик, но същата баба знае, че като продължи да кашля 2 седмици, работата е съмнителна. Не се умира от вируси, а от усложненията, а те са свързани с бактериална инфекция. Апропо, показателен е лафът, как завършна едно хомеопатично лечение - "отивай при джи-пито да ти изпише антибиотик". Много щастлив
   

оценка

+5 -5

Регистриран на: 13.12.2015, 19:55

2 jens xp | 21.02.201614:01

Ами ти глупако и твоите деца пийте антибиотици! Така запълвайки гробищните паркове и статистиката за смъртност, давате повече шанс на останалите да живеят според разбиранията си!
   

оценка

+0 -9

Регистриран на: 17.05.2012, 22:23

1 joro7 | 21.02.201613:50

Пак някакви глупости на хомеопати. Всички знаят, че антибиотиците не убиват вируси, стига да не са по-тъпи от хомеопати. Тия открили топлата вода.

Антибиотиците се пият против усложненията и предпазват от пневмония и смърт.
   

оценка

+7 -3