Забравете модните тенденции | webcafe.bg
Webcafe

Забравете модните тенденции

webcafeLifecafe.bg, по Bustle.com, Джей Ар Торп
07.07.2015, 16:44 (обновена 09.07.2015, 09:31)
мода

Стремежът на обикновените хора е винаги да изглеждат по-богати, по-красиви и по-значими, отколкото всъщност са

Има един неизменен признак, че лятото е дошло - не, слънцето и горещините може да липсват, но със сигурност в аванс пристигат модните тенденции. Сега се говори, че актуални са каретата в морско синьо или марсала, обувки без пета, прозрачни материи, ярки цветове...

Нека изясним нещо от самото началото - не трябва да ви пука за модните тенденции.

Има две причини да се интересувате от тях - или работите в индустрията, или сте 14-годишно момиче, което се влияе от разни писания за нечий друг вкус. Кого и какво представляват модните тенденции? Дали това е вашият стил, външен вид и начин на живот? Едва ли.

Преди работех в модната индустрия. Един четвъртък ми беше скучно, затова просто измислих жълтия тренд, тоест съживих отново създаването на дрехи в жълт цвят. Понякога зад спряганото за модерно стоят личните предпочитания и хрумвания на някой 24-годишен дизайнер. Така че не се учудвайте.

И така, какво всъщност означават модните тенденции? Как стават популярни. Каква е целта им?

Тук причините също са две: исторически и икономически. За да не се отегчите, веднага обяснявам - модните тенденции са наложени, развити, установени.

Първите Homo Sapiens не са носили бельо от листа, което захвърлят всеки сезон. Днес някои модни къщи лансират по 8 и повече различни колекции за една година, с което на практика максимизират печалбите, скъсявайки „актуалността" на дрехите.

Ако се чувствате съкрушени от факта, че последните модни тенденции ви карат да изглеждате като картоф или друг зеленчук, ако скърбите за миналогодишните ви лачени обувки, които сега официално са демоде, тоест мъртви, значи прочетете този текст до край.

Следва малка ретроспекция на корените, откъдето произлизат модните тенденции.

Те основно могат да бъдат разделени на три групи - разполагаем доход, свободно време за развлечения, сравнение с другите.

Смяната на облеклото по прищявка за първи път се появява през 14-ти век. Тогава богатите хора, знатните двойки, семействата на благородници са се кипрели колкото се може повече и по-често, за да докажат своето крупно състояние. Кралица Елизабет I например е разполагала с хиляди рокли, пелерини, плащове - все от невероятни фини материали, камари от дрехи, чиято единствена цел е да бъдат носени публично.

Това всъщност са модни тенденции, дирижирани от каймака на обществото, което има и средствата, и времето за гардеробни капризи. Тогавашните знаменитости са крале, царе и т.н., а простолюдието се е опитвало да им подражава.

Въпросната Елизабет I веднъж казала, че много обича пера, поради което всичко около нея било залято с птичи оперения, а всеки наоколо трябвало да се закичи поне с пет пера, тъй като така се засвидетелства уважение към Короната.

Стремежът на обикновените хора е винаги да изглеждат по-богати, по-красиви и по-значими, отколкото всъщност са.

Не трябва да пропускаме и друг факт - хората, които създават тенденциите, са наясно с властта си. Те маркират знаците на социална група, към която останалите искат да се присъединяват, независимо дали става дума за мода, идеологии или нещо друго.

Мнозина от нас са имали конформистки периоди, в които сме се ръководили от идоли, кумири, идеали, особено в тинейджърските години. Следването на тенденции всъщност показва вашето желание да принадлежите към определено племе.

Облеклото обаче има друга, много по-важна функция - да ни различи, да ни направи уникални. Това е модният индивидуалист, който отхвърля тенденциите и залага на собствените си идеи.

Освен това, ако обръщаме прекалено много внимание на дрехите, ние реално се отклоняване от реалните проблеми, например глада в бедните държави и недостига на какао, който заплашва производството на шоколад.

Да не бъдем крайни. Ще призная, че може и да сте отговорен гражданин на света, който следи с тревога събитията, но хвърля и по едно около на актуалните цветове за сезона. Е, със сигурност няма да сбъркам, ако обобщя, че модните тенденции са базирани на страх от бързото остаряване и на ненужното прахосване.

Разхищението на дрехи е огромен екологичен проблем, а модните тенденции най-малкото не помагат за разрешаването му.

Така че следващия път, когато се почувстваше изкушени от някоя тренди дрешка, помислете върху тези неща.

Oще: визия  влияние на модата  мода  модерно  модни подиуми  налагане на стил  общество  пазаруване на дрехи  податливи на модата  сезонни колекции  смяна на дрехи  убеждаване 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.10.2015, 11:53

1 Елица Калоянова.948753558516306 | 02.10.201511:59

"Освен това, ако обръщаме прекалено много внимание на дрехите, ние реално се отклоняване от реалните проблеми, например глада в бедните държави и недостига на какао, който заплашва производството на шоколад."
А без шоколад накъде ? Макар че в евтиния шоколад няма много какао, а разни други не особено полезни съставки.
   

оценка

+0 -0