Най-важният "лайфхак", който можете да научите | webcafe.bg
Webcafe

Най-важният "лайфхак", който можете да научите

webcafeLifecafe, по Medium.com
04.11.2017, 14:58 (обновена 07.11.2017, 10:13)
щастие

Заслужавате да живеете добре, както и хората в живота ви

Работите ли усърдно всеки ден? Изразходвате ли всичката си енергия, за да си изкарвате прехраната? Чувствате ли се изцедени в края на деня?

Ако отговорът на тези въпроси е положителен, има нещо сбъркано, което трябва да се поправи. И решението е по-лесно, отколкото си мислите. Предприемачът Дариус Фору знае това, защото е имало период от живота му, в който всяка вечер седи пред телевизора с пакет чипс. И често се чувства изморен и нещастен без да има видима причина.

Да си го кажем право в очи. Ако в момента не изпитвате удоволствие от живота, ако не се събуждате всяка сутрин с чувство на въодушевление, трябва да направите нещо по въпроса.

Заслужавате да живеете добре. Хората в живота ви също го заслужават.

Дариус споделя един "лайфхак", който оказва огромен ефект върху качеството му на живот. А той много внимава какво нарича "лайфхак", защото повечето съвети въобще не са такива.

Но това конкретно нещо наистина е - просто е, но има огромен ефект върху живота. И е просто невероятно.

100% от щастието на Дариус идва само от един показател: енергията му

Това е неговият "лайфак". И знаете ли какво? Това дори не е нова концепция. Като всяка идея на света, за нея вече са се сетили други.

Но подобно на всички идеи, реализацията е това, което е трудно. Ако искате да приложите този лайфхак към своя живот, трябва да се познавате добре.

Той подобрява самопознанието си, като си задава въпроси от рода на:

  • Защо днес съм в добро настроение?
  • Защо днес съм в скапано настроение?
  • Защо съм щастлив в този момент?
  • Защо съм стресиран в момента?

Дариус си води дневник, за да си даде конкретен отговор на тези въпроси. Той е почитател на воденето на дневници и има не един материал за системата си на записване.

И след много дневници, най-накрая открива траен модел:

Много енергия? Добро настроение, чувствам се уверен, очаквам бъдещето с нетърпение, изпъчени гърди, усмивка, радвам се на живота, правя каквото си поискам.

Малко енергия? Лошо настроение, тъжен, боя се от бъдещето, свенлив, избягвам зрителен контакт, притеснявам се и т.н., и т.н.

Може и да ви се стори, че това е нещо очевидно. Но никой никога не е учил Фору как да управлява енергията си. Нито в училище, нито на работното място, нито в бизнеса. А управлението й е довело до голям ефект по отношение на качеството му на живот.

Как всъщност управлявате управляваш енергията си?

На практика това изглежда по следния начин. Задайте си следните въпроси:

1.       "Какви неща съсипват настроението ми и изцеждат енергията ми?"

2.       "Какви неща ме карат да се чувствам добре и ми дават енергия?"

Преди незрелите да отговорят "Обичам купони и да харча всичките си пари", трябва да е ясно, че ако искате да се правите на големи тарикати, можете да отидете да го правите някъде другаде.

Ето пример за това какво има предвид предприемачът. Той мисли, че писането е трудно и досадно занимание. И, ако трябва да е докрай честен, то не му доставя удоволствие.

Но след като пише, се чувства по-добре и това му дава много енергия. И това го прави смислено занимание. Въпросът не е да избягваш трудните неща, а да виждаш ефекта, който тези неща имат върху твоето настроение.

Ето три други неща, които е научил за управлението на енергията.

  • Идентифицирайте 20% от заниманията, които имат най-голям ефект върху всеки аспект от живота ви.

Размислете за връзките си, бизнеса, здравето, парите. После се фокусирайте върху това да се занимавате повече с нещата, които подобряват тези аспекти.

  • Постоянно правете преоценка.

Получете обратна връзка. Водете си дневник. Винаги се запитвайте дали вървите в правилната посока. Животът не е статичен. Трябва ръчно да коригирате курса му. Няма житейски автопилот. Затова винаги отделяйте време, всеки ден, за самоанализ и поглед в бъдещето.

  • Не е задължително да бъдете в добро настроение през цялото време.

Това не е реалистично. Стремете се да бъдете в добро настроение през 95% от времето. Също така можете да бъдете в добро настроение и да минавате през трудности. Животът е тежък. Така че е добре да бъдете в добро настроение, за да го направите по-лек.

Нека си го кажем: животът е дълъг. Ако си изиграете добре картите, можете да правите повечето от нещата, които винаги сте искали. Трябва само да имате търпението и да управлявате енергията си, така че да можете да се НАСЛАЖДАВАТЕ на нещата, които правите.

Започнете още сега като се запитате: "Какво е нещото, което мога да направя днес, за да подобря настроението си?"

Задайте си същия въпрос и утре.

И на следващия ден. И така нататък.

Oще: lifehack  добър живот  енергия  живот  настроение  щастие 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.10.2017, 16:25

1 Gio2 | 17.11.201713:23

Полезно
   

оценка

+1 -0