Опасните ефекти на енергийните напитки | webcafe.bg
Webcafe

Когато кофеинът и алкохолът се срещнат

Lifecafe, по The Atlantic
09.11.2014, 20:05 (обновена 07.12.2014, 14:49)

1 от 3 снимки Назад Напред

енергийни напитки

Учените доказват, че смесването на енергийна напитка с алкохол е опасно

През 1987-ма е представена първата енергийна напитка в света, не минава много време и Red Bull намира своето централно място зад бара.

Барманите започват да смесват Red Bull, Monster и Rockstar с водка, джин, йегермайстер и високоалкохолен сайдер. Тези кофеинови коктейли стават толкова популярни, особено сред младежите, че големи компании за алкохолни напитки създават техни версии.

С нарастването на популярността на този тип енергийно-алкохолни напитки, нараства и честотата на посещенията в спешното отделение.

Около 2600 от посещенията в "Бърза помощ" през 2011-та в САЩ са били свързани с алкохолни енергийни напитки.

Този пик принуждава Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) да забрани алкохолните енергийни напитки от типа на продавания в супермаркетите Four Loko - който съдържа 156 mg кофеин и 12% алкохол, или

еквивалента на четири бири и чаша кафе.

Подобни напитки обаче се леят свободно в барове и ресторанти - коктейлът "Diddy Up" е доста популярен, особено в петък вечер. Той включва водка, червен грейпфрут, Red Bull и току-що изстискан лайм.

"Raging Berry Bull" е друг хит, направен с ванилова водка, лимонада и ягодови кубчета лед, плюс кен Red Bull с вкус на боровинка.

Изобщо много от „най-добрите" коктейли днес включват енергийни напитки, казват барманите.

Един на всеки четирима души на около 20 години е смесвал стимулиращата енергийна напитка с предизвикващия замайване алкохол.

Купонджиите пият и стоят до късно, а ефектът от алкохолните енергийни напитки е, че те замъгляват преценката им в два важни аспекта: първо, карат ги да си мислят, че не са толкова пияни, колкото, ако са пили само алкохол, и второ, карат ги да желаят по-силно още алкохол.

Тези ефекти вероятно обясняват защо хората, които добавят кофеин в коктейла си, са изложени на по-голям риск от инциденти или вземане на решение, за което после да съжаляват.

Сесил Марчински, психолог от университета в Северен Кентъки, казва, че кофеинът в тези напитки има свойствата да маскира опиянението, което кара хората да подценяват точно колко пияни са и пречи на способността им да спрат пиенето навреме. Участници в няколко от нейните експерименти, консумирали алкохолни енергийни напитки, са определяли собственото си опиянение като по-ниско от такива със същите нива на алкохол в кръвта, които са консумирали чист твърд алкохол.

Марчински твърди също, че усещането за умора е важен фактор за решението на много хора да спрат да пият, но кофеинът преодолява това чувство.

"Тъй като ефектът от кофеина трае 6 часа, това удължава времето, когато се чувствате стимулирани и будни, и ви кара да желаете да пиете повече", обяснява тя.

Енергийните напитки съдържат между 50 и 500 mg кофеин, плюс добавки като гуарана и женшен, които при много хора също действат като стимуланти. Газираните напитки, друг чест компонент от коктейлите, съдържат между 34 и 54 mg кофеин и също повишават опиянението в сравнение с чистия алкохол.

От предишни проучвания, изследователите знаят, че хората, които консумират алкохолни енергийни напитки, като цяло пият по-дълго и повече от хората, които предпочитат чист твърд алкохол.

Това означава, че пиещите по много е по-вероятно да поръчат водка с Red Bull, но може и да е пряк резултат от "маскиращия ефект" - хипотеза, която Марчински проверява понастоящем в лабораторията си.

Резултатите от друг скорошен експеримент могат също да обяснят защо хората, които консумират алкохолни енергийни напитки, са склонни да пият повече и в продължение на по-дълго време.

Ребека Маккетин от Австралийския национален университет твърди, че комбинацията от водка и Red Bull създава по-силни пориви у пиещите да не оставят чашката, отколкото коктейл, съдържащ същото количество чист алкохол.

Тя демонстрира този "компонентен ефект", като налива питиета на 75 участници в експеримент, като за половината той е от водка Smirnoff и газирана вода, а за другата половина - водка и Red Bull. Добавянето на Red Bull кара два пъти повече участници в експеримента да желаят да пият повече, отколкото ако консумират само алкохол, което според Маккетин е малък до среден ефект.

Тя не е правила реални експерименти дали участниците наистина биха изпили повече питиета, а само дали ги желаят.

Не всички обаче са на мнение, че алкохолните енергийни напитки са по-рискови от по-традиционните коктейли.

Йорис Ферстер, фармацевт в университета в Утрехт, се съмнява в реалния ефект от резултатите на Маккетин и Марчински.

"Тези автори не са проучили наистина дали участниците пият повече", опонира Ферстер. В негово проучване сред 2000 студенти - финансирано от Red Bull - те са съобщили за по-ниско общо потребление на алкохолни енергийни напитки в сравнение с чистия алкохол, когато са консумирали само едното или другото.

Други учени, които са разглеждали по-пряко последиците от консумацията на алкохолни енергийни напитки, намират потвърждения на тезата, че те са по-рискови, но често не могат да го докажат убедително.

Меган Патрик, социолог в университета в Мичиган, е провела проучване сред 500 студенти за навиците им за консумация на алкохол. Тези, които са пили алкохолни енергийни напитки, са споделяли за 2-3 пъти повече негативни ефекти - от рода на махмурлук или припадане - в сравнение с пиещите чисти силноалкохолни напитки.

В друго изследване Патрик установява, че кофеинът и алкохолът дори не е нужно да бъдат в една и съща чаша, за да има ефект от съчетанието им.

Студентите, пили енергийни напитки и алкохол в един и същ ден, но не и по едно и също време, все пак са демонстрирали по-висок риск от негативни ефекти от тези, които не са употребявали енергийни напитки в рамките на деня.

В тази дни, когато са консумирали енергийни напитки, те са пили и 11% повече алкохол и са пили 5% повече като време, отколкото в другите дни.

Докато експертите се опитват по-точно да идентифицират ефекта от алкохолните енергийни напитки, опитите те да бъдат направени по-безопасни могат да приемат различни форми.

Някои университети обмислят да разпространяват предупреждения сред студентите си да внимават при консумация на алкохолни енергийни напитки, а регулаторните органи могат да ограничат достъпа до такива напитки в барове и ресторанти, както FDA направи с Four Loko.

"Има много начини алкохолът да бъде консумиран по по-безопасен начин", коментира Марчински.

След забраната на Four Loko има лек спад на броя тинейджъри, пробващи алкохолни енергийни напитки, твърди Лойд Джонстън, социолог от университета в Мичиган, който ръководи дълготрайно изследване на употребата на наркотични и опияняващи вещества сред подрастващите.

Но дори и предвид този факт, последните данни от 2013-та показват, че един на всеки четирима гимназисти е консумирал такива напитки в последната година.

Когато тези ученици постъпят в университет, те ще могат да се възползват от наученото от по-ранните експерименти - а именно че поръчването на водка с вкус на боровинки вместо водка с Red Bull може би е по-разумен избор.

 

Oще: алкохол  енргийни напитки  забавление  здраве  пиене 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани