Истината за миенето на зъбите | webcafe.bg
Webcafe

Истината за миенето на зъбите

webcafeLifecafe, msn.com
02.02.2016, 14:33 (обновена 14.02.2016, 09:14)
миене на зъби

Наистина ли е фатално, ако вечер забравим да си измием зъбите, защото ни мързи или сме уморени?

Миенето на зъбите е задължителната превенция от кариес - поне така ни учат родителите, a и в училище. Освен това използването на четка за зъби има приятния страничен ефект да ни осигурява ярка усмивка и свеж дъх.

Но ако случайно пропуснем акта с измиването на зъбите преди сън, независимо дали ни мързи или просто защото сме много уморени - колко фатално е това?

Краткият отговор гласи: не е важно дали сте си измили зъбите преди сън вечер.

Важното е да се грижите за устната си хигиена 2 пъти за 24 часов период, твърди стоматологът и говорител на Американската стоматологична асоциация Кимбърли Хармс.

Ето какво всъщност се случва в устата: тънкият слой от зъбна плака е в процес на постоянно изграждане по зъбите, благодарение на бактерия, която постоянно се активизира в устната кухина. А тази бактерия се нуждае именно от 24 часа за да започне да действа разрушително на зъбите (именно на нея се дължи и онова странно усещане в устата, когато забравите да си измиете зъбите).

Тази бактерия произвежда киселина през деня, особено когато се храните, затова и изпитвате необходимост да се отървете от нея поне два пъти в рамките на 24 часа.

Затова, ако си миете зъбите по-нарядко от това, киселината може да изяде емайла и да причини кариеси.

Колкото по-дълго този бактериален слой преседява върху зъбите, толкова повече се захранва - и толкова повече време ще седите на зъболекарския стол.

Затова и зъболекарите препоръчват да си миете зъбите сутрин, когато се събуждате и преди да си легнете вечерта. Всъщност тези два времеви ориентира ни се втълпяват в главите от малки, за да можем да формираме навик за поддържане на зъбите чисти. И ако просто не можете да си представите да идете в леглото с неизмити зъби, значи добре са ви възпитали и шанса да сте сред онези, които по-рядко ходят на зъболекар - е по-голям.

А и миенето на зъби вечер води до липсата на лош дъх сутрин - което си е достатъчна причина да го правим.

Но кога точно е най-добре да си мием зъбите?

Да си миете зъбите половин час след като се навечеряте е по-добре, отколкото точно преди да отидете да спите. Това е така защото флуоридът в пастата за зъби има повече време, за да подейства на зъбите и да изгради бариера пред киселината, която се активизира при сън, твърди Денис Кинейн, ректор на училището по дентална медицина към Университета в Пенсилвания.

Но не си мийте зъбите точно след като сте се наяли, защото при храненето се отделя по-голямо количество киселина, което омекотява повърхностния слой на вашия емайл, казва експертът Йънфънг Рен.

Ако си миете зъбите веднага след хранене, това може да навреди на омекналия имайл и да причини ерозивна дейност на вашите зъби, така че изчакайте поне 30 минути след вечеря преди да отидете в банята.

И още нещо - след като сте си измили зъбите, недейте да похапвате друго, защото бактерията се захранва основно с въглехидрати, а те са почти във всяка храна - не само в шоколадите и чипсовете.

Когато спим, антибактериалната защита на нашата слюнка е намалена, което означава, че зъбите ни са по-податливи на причиняващите кариеси агенти.

Според Хармс обаче, не бива да се паникьосваме чак толкова, ако забравим да си измием зъбите някоя и друга вечер. Все пак, за да може плаката да се "калцира" и да стане "опасна" и деструктивна за зъбите - е необходимо да мине повече време. Затова, ако сте пропуснали някое и друго миене - то е достатъчно просто да увеличите времето на миене на зъби от две минути на четири следващия път, за да можете да премахнете и по-старата плака.

Друго, което прави зъбите по-податливи към развиване на кариеси, е постоянното консумиране на въглехидратни храни през деня.

"Ако дъвчете по нещо през целия ден, бактерията се активизира и постоянно произвежда киселини в устава ви - всеки път, когато я захраните с въглехидрати", обяснява Хармс.

По време на обикновено хранене, вашите нива на слюкоотделяне са по-високи - те работят, за да запазят вашите зъби и да подпомогнат смилянето на храната още в устата.

Но ако дъвчете нещо през деня (и дори бавничко, ако отпивате от чашата с кафе), тези постоянни хранителни "атаки" активизират бактерията и ви докарват повече киселина в устната кухина.

Това е накратко "истината" за миенето на зъбите.

Oще: дентална хигиена  зъб  зъби  зъболекар  конец за зъби  миене  миене на зъби  миене на зъби вечер  миене на зъби сутрин  паста за зъби  поддържане на зъбите здрави  хигиена  четка за зъби  чистене 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

6 Bozo Kosmev | 04.02.201617:35

Сигурно това дето го пишат е така, ама аз да споделя личен опит.
След 7 години НЕМИЕНЕ на зъбите отидох на зъболекар заради 1 кариес. Лекарката ми го оправи и ме изпрати на панорамна снимка, защото не и се вярваше, че няма друго. Е оказа се, че няма. И оттогава пак не ги мия, вече 5 години и нямам оплаквания. И тетека...
P.S. Не съм нито циганин, нито негър, къпя се минимум по един път на ден, немиенето на зъбите е умишлено, в нашия род няма хора с развалени зъби, явно си е въпрос на генетика...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 03.02.201614:52

а мо'ем ли да пеим бира след като сме с мили дзъбите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

4 rare case | 03.02.201613:47

Невярно!!! Групата на зеленеещите стрептококи, които обитават устната кухина, нямат друга работа, освен да метаболизират дизахариди. Крайният резултат от този метаболизъм е млечната киселина - разгражда емайла под пе-ха 5.5. Това всичко си случва в зъбната плака - организирано и структурирано образувание, което, колкото е по-старо, и колкото на по-скрито мякто е, толкова по-трудно се отстранява с четка и паста. Тогава се налага професионална хигиена. Та -----проблемът не е в хранителните остатъци, които ще останат при едно пропуснато миене, проблемът е в остаряването на плаката, а също така, в ниската слюнчена секреция през нощта, която пък води до висока концентрация на киселината. Сори, ама се налага стриктно и ситемно да си миете зъбите. Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

3 MarkModel13 | 03.02.201602:16

Пропусната е много важна истина - генетиката ! Да сте видяли циганин с кариес ? Или негър ? Нулева хигиена на зъбите, зъбен камък, но не и кариес. Някои раси имат генетично много твърд емайл.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

2 peta_wawa | 02.02.201621:38

Абсолютно безсмислена статия. Всеки знае това.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 05.07.2011, 14:56

1 la-marin | 02.02.201617:22

Миенето на зъбите е много важно и за здравето и за манталитета на човек.
Тук идва да споменем, че по статистически данни само между 30 и 40% от нашите мили сънародници си мият зъбите и това може да обясни положението в БГ.
От човек, който не се грижи за себе си, има добра хигиена и култура на хранене как може да очакваш да има някакво съзнание, социална ангажираност и добро възпитание.
Но пък статията е малко неточна по мое мнение, защото през деня езика в постоянно движение почиства зъбите а пък слюнката, която е алкална неутрализира киселинността от бактериите след хранене в много голяма степен.
Според мен е много по-важно вечер да си миеш зъбите отколкото сутрин, това ако трябва да избираш, защото през нощта храната останала между зъбите гние безконтролно и започват проблемите.
Най-добре и сутрин и вечер.
   

оценка

+4 -1

Най-коментирани