Дзен и изкуството да си подредиш мисълта | webcafe.bg
Webcafe

Дзен и изкуството да си подредиш мисълта

webcafeLifecafe, Дейвид Г. Алън, СNN/BBC
11.03.2016, 18:48 (обновена 17.03.2016, 10:50)
дейвид ален

Снимка: © Wikipedia

Системата на Дейвид Ален, известна като GTD ("Getting Things Done") освобождава мозъка от оковите, като прилага по-западен вариант на дзен-будизма

Новата модна тенденция при работа в Силициевата долина е насърчаването на будиско съзнание. Медитацията с гуру е като безплатната храна във фирмения стол за програмистите - всеки може да се възползва от нея.

Но Дейвид Ален, автор на световноизвестния бестселър за постигане на висока продуктивност в ежедневието - "Getting Things Done", учи как да достигнем до по-висши нива на съзнателно мислене от почти две десетилетия.

Подобно на източните учения, и предлаганите от Ален тактики са прости, но пълното им прилагане се оказва сериозно предизвикателство.

Пречистете съзнанието си. Да, точно в това е трикът

Ако горното изречение не предизвиква допълнителни въпроси у вас - можете да спрете да четете нататък и просто да започнете са пречиствате главата си. Истината обаче е, че повечето хора не знаят как да успокоят и изчистят съзнанието си от излишните мисли.

Будизмът ви насърчава да се концентрирате върху дишането или върху някоя единична мисъл, за да успокоите лудата маймуна, пищяща в черепа ви.

Емпирично е доказано, че подобна практика засилва емоционалната устойчивост и увеличава щастието.

После обаче натрапчивите мисли започват да се промъкват обратно. Сещате се кои. Не сериозни, големи мисли, а банални, привидно безобидни дразнещи бележки от сора на: "Изпратих ли този имейл?" "Трябва да кажа на шефа ми нещо преди срещата в понеделник", "Каква беше тази идея, която имах сутринта под душа?" "Сигурен съм, че забравям нещо"...

"Трябва да заглушаваме гласа на баналните неща", казва Ален няколко месеца след като се срещаме в Остин, Тексас - на фестивала South by Southwest (SXSW), за да обсъждаме популярния му метод за увеличаване на производителността на труда.

Пътят към освобождаване на съзнанието от излишния боклук, предлаган от Ален, е по-практичен от онзи, който повечето религии предписват.

"Странният парадокс е, че всъщност трябва да използвате мозъка си, за да накарате мозъка да млъкне", коментира той.

Но не чрез медитация или мантри: "Не можете да го изключите, като се опитате да го изключите".

"Това, което трябва да направите, е да се запитате: "Защо изобщо тази мисъл е в главата ми?".

Мозъкът ни е слабо и нанедаждно хранилище за всички важни (и маловажни) неща, които се опитваме да поберем в него. Всички тези мисли задръстват мисловното ни пространство.

И тези прекрасни, удобни и пристрастяващи мобилни телефони и социални мрежи само утежняват проблема.

Живеейки живот на тихо разсейване (да ни извинява Торо), изтласкваме навън по-дълбоките и творчески мисли, както и каквато и да е надежда за реално спокойствие и тишина.

За да изхвърлите тези мисли, чието място не е в мозъка ви, имате нужда от систематичен подход, твърди Ален.

Неговата книга и концепция издават детайлна рецепта за решаване на този проблем. Тя свръх-опростява "чистенето на главата" чрез четири стъпки:

1) Изберете надежден метод за регистриране (Evernote, гласови бележки, a Moleskine тефтер, и т.н.), за да извадите мислите от главата си.

2) Сведете ги до изпълними точки и следващи стъпки ("Да изпратя касовите бележки до счетоводството", "Да свикам среща за офисна реорганизация") в ежедневния списък със задачи.

3) Посветете се на много анализи, в които поставяте тези точки в правилните графи ("Трябва да се направи днес", "Телефонни разговори, докато съм в метрото").

4) Изпълнете нещата в списка, когато имате време, приоритизирайки ги в движение.

Книгата на Ален предлага много трикове и методи за изграждане на навици, които ще улеснят прилагането на този метод, но всички те се свеждат до едно-единствено нещо: ефективно справяне с всичко, което съвременният живот поднася, по начин, който не ни стресира или затрупва.

Как изглежда непретрупаното, чисто съзнание?

Прочетох книгата на Ален през февруари и започнах да я прилагам в живота си. В рамките на четири месеца имах периодични, мимолетни мигове, в които осъзнавах: "Нямам нищо, за което да се налага да мисля!"

Когато това се случи, се появяват по-креативни или мащабни идеи, които запълнят празнотата.

Когато си необременен от мозъчни вериги, напомнящи ти да действаш по някакви други задачи, изпитваш по-голяма концентрация върху текущите проекти.

За да бъда честен, други неща от системата на Ален не проработиха.

Поддържането на седмичните дългосрочни анализи на целите не се получи. Все още отлагам, когато задачата е емоционално неприятна (примерно не обичам да говоря с определени хора, защото просто са неприятни).

"Да си подредиш главата" е практичен стремеж, защото овладяването му носи лична свобода.

Ален сравнява разума преди "да си подредиш мисълта" с кола, вървяща постоянно на първа скорост - бавно и мъчително за двигателя.

Неговият метод теоретично цели да улесни мисленето "на по-високи обороти". Някои тежки задачи изискват по-ниски обороти, но те ще забавят темпото за вас, за да се появят по-креативни или мащабни неща.

Целта не е просто да бъде изключено мисленето, а да придобиете психическа гъвкавост да оценявате точно всяка ситуация.

Това на свой ред води до информирана преценка как да действате. Ален често се пита дали е достатъчно ангажиран с онова, което мисли - без да добавя притеснения или стрес, които замъгляват преценката.

Военните наричат това "ситуационно мислене" и в боя уменията по него могат да ви спасят живота. В офиса, те спасяват само вашето психично здраве.

"Способността да знам кога мога да поема контрола... представлява дзен свобода", казва Ален.

"Когато знам, че мога да поема контрола, не е нужно да контролирам всичко през цялото време".

Пътят на Ален в живота до професията на към гуру на личната продуктивност е бил лакатушещ и интересен.

"Бях сменил 35 професии, преди да стана на 35", описва сам себе си Ален. Той трайно практикува лична духовна медитация от 1968 година, която му е донесла "доста значими изживявания". Ален също така е учил и преподавал бойни изкуства, намирайки свой дългогодишен духовен ментор.

GTD (от заглавието на системата "Getting Things Done") не е развитие на духа, нито претендира да е негов заместител, настоява Ален, въпреки че методът му за разчистване на пространство в мозъка "определено може да ви улесни, ако сте поели по този път".

Разликата има и в практическа и в кариерна посока.

Според Ален, както и според реакциите на хора, прилагащи програмата му, неговите идеи са отключили творческия поток на хората, увеличили са ефективността им на работното място и са им дали шанса да балансират приоритетите на кариерните и житейските си цели.

Знаменитият радиоводещ Хауърд Стърн е сред най-известните фенове на Ален.

А накрая бях поразен от пламенния младеж, който се доближи до Ален по време на SXSWи, прекъсвайки разговора ни, му заяви искрено: "Вие променихте живота ми!"

Oще: getting things done  дейвид ален  дзен  дзен будизъм  медитация  мисъл  обучение  подреждане на главата  самосъзнание  силициева долина  съзнателност 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани