8 опасни мита за ХИВ | webcafe.bg
Webcafe

8 опасни мита за ХИВ

webcafeLifecafe, по CNN
30.09.2016, 10:56 (обновена 02.10.2016, 13:03)
hiv

Качеството на медикаментите в борбата срещу вируса се е повишило значително във времето.

Въпреки че всички са чували за ХИВ, хората все още не са достатъчно добре информирани за това какво представлява този вирус, как се разпространява и как се живее с него в днешни дни.

Към днешна дата ХИВ е отнел живота на близо 40 милиона хора по света, но не по-малко смущаващи са всички недоразумения и митове, които се разпространяват по отношение на вируса.

Медици и учени се опитват да разбият най-опасните митове за ХИВ. Ето какво казват те:

Мит: ХИВ е смъртна присъда

За ХИВ няма лечение. Няма и ваксина. Въпреки това, качеството на медикаментите в борбата срещу вируса се е повишило значително във времето.

В днешно време хората могат да редуцират количествата на вируса в кръвта си до много ниски нива, използвайки антиретровирусна терапия (лечение на специфични вирусни инфекции, част от които е ХИВ-инфекцията, с медикаменти. Лекарствата не унищожават вируса. Те обаче забавят развитието на инфекцията).

Това означава, че инфекцията спира да се развива, когато защитим имунната си система.

"Повечето пациенти, които са на терапия, имат малко затруднения във воденето на нормален живот и не се тревожат за оцеляването си, ако използват медикаменти правилно" - казва професор Салим Абдул Карим, който работи за борбата с ХИВ в Северна Африка,

Мит: Ако си заразен с ХИВ, ще си наясно с това

Може да отнеме много години докато симптомите на вируса се проявят, което означава, че е възможно да сте заразени дълго време, без да имате абсолютно никакви симптоми.

"Средностатистически при един заразен с ХИВ възрастен отнема между 8 и 10 години да се проявят симптоми на инфекция, така че предварителното узнаване без тестове е почти невъзможно" - казва Оулен Райън от Международната асоциация срещу СПИН (IAS).

Tова значи, че е важно всеки сексуално активен човек да се изследва за вируса. Използването на презервативи редовно и правилно намалява значително риска от заразяване.

Мит: Ако имате ХИВ, не е нужно да предприемате лечение, докато не се разболеете

Световната здравна организация препоръчва хората, които са наскоро заразени, да започнат укрепването на имунната си система на възможно най-ранен стадий.

Това включва антиретровирусна терапия, което означава да се приемат медикаменти ежедневно, за да се потисне вируса в организма.

"Aко човек започне лечение веднага, това има огромен отпечатък върху бъдещето му здравословно състояние". - казва Райън.

"Това не е важно само за заразените, но и за техните семейства и партньори. Хората, които минават на терапия и реагират добре на нея намалят с 96% риска да предадат вируса на своите партньори".

Мит: Вече не е нужно да се тревожим за ХИВ, медицината е напреднала

Само защото действително има голям прогрес в борбата с ХИВ през последните години, не означава, че трябва да бъдем безхаберни по отношение на проблема.

"Мисля, че най-големият мит е, че ХИВ вече не е проблем" - продължава професор Райън. "Това, с което редовно се сблъсквам в работата си, е заблуждението,че ХИВ е проблем отпреди десетина години.

Само за 2014-а година 1.2 милиона хора са починали от СПИН. Шестстотин деца дневно се заразяват с ХИВ. Мисля, че сме в някакъв период на апатия, с която наистина трябва да се борим."

Мит: Ако си бременна и ХИВ позитивна, бебето ти задължително ще е заразено

Ако бременна жена има ХИВ не е задължително и бебето да е заразено. Дори без терапия, шансът бебето да носи също вируса е около 25-33% според професор Салим Абдул Карим.

Рискът може да се намали значително със предекспозиционна профилактика, която включва приема на антиретровирусни медикаменти от хора, които не са заразени с ХИВ, но са изложени на тази опасност.

"Можем да осигурим атиретровирусни медикаменти, за да предотвратим предаването на вируса от майка на дете, така че рискът да падне под 1%" обяснява Карим.

Мит: Не можеш да се заразиш с ХИВ от татуировки или пиърсинги

ХИВ може да се предава с кръвта, което означава, че може да се заразите от споделени игли или инструменти за татуировки и пиърсинги, които не са подходящо стерилизирани между употребите.

Специалисти по контрол и превенция на заразните болести твърдят, че всякакви съоръжения, които разрязват или пробиват кожата, трябва да се използват еднократно и след това да се изхвърлят или стерилизират.

Навсякъде, където използвате нещо, което е било в контакт с чужда кръв и не е почистено, сте изложени на риск от ХИВ.

Мит: ХИВ и СПИН е едно и също

ХИВ е вирусът, който води до Синдром на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). С правилната терапия ХИВ позитивните хора могат да живеят цял живот, без да се разболеят от СПИН, който е финалната фаза, когато имунната система е сериозно увредена.

Наличието на вируса има малко общо с развитието на СПИН, когато възпроизвеждането на вируса в организма е стопирано. ХИВ е причината за СПИН, но в днешни дни рядко води до СПИН.

Мит: Ако си диагностициран с ХИВ, няма да живееш толкова дълго, колкото останалите хора

Този мит стъпва върху идеята, че диагностицирането с ХИВ е смъртна присъда. С новите пробиви в терапията, това убеждение отпада.

Редовният и правилен прием на медикаменти прави животът на ХИВ позитивни хора нормален и в повечето случаи - без тревожни симптоми. Медицината е напреднала много в това отношение и в близкото бъдеще нови методи за терапия тепърва ще се появяват.

Целта на учените е краят на СПИН. И по всичко личи, че началото на края на тази смъртоносна болест се вижда.

Oще: антиретровирусна терапия  болести  вируси  пиърсинг  предекспозиционна профилактика  риск за живота  спин  татуировки  хив 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

1 cheung | 30.09.201612:13

Хив е проблем предимно в Африка и Русия. Въпреки това предпазни средства трябват, ако не ХИВ, то една гонорея също не е особено приятна, особено ако е резистентна.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани