Политиката "Само едно дете" още е пречка пред китайския бейби бум | webcafe.bg
Webcafe

Политиката "Само едно дете" още е пречка пред китайския бейби бум

webcafeLifecafe, по Worldcrunch
01.02.2019, 16:41 (обновена 02.02.2019, 16:46)
майка и дъщеря

Снимка: © Getty Images

Раждаемостта в страната спада въпреки политиките

На 21 януари китайското Национално бюро за статистика публикува броя на новородените за 2018-а година - малко над 15 млн.

Това е с два милиона по-малко от предходната година и почти шест милиона по-малко от предвиденото от Националната комисия за здраве и семейно планиране.

Китай изостави политиката си за "само едно дете на семейство" преди три години, но нивата на раждаемостта продължават да спадат драстично.

Ситуацията не се развива по начина, по който предвиждаше китайското правителство, макар че случващото се далеч не е неочаквано. Американската компания за финансови услуги Goldman Sachs например понижи целевите стойности на акциите си в китайски производители на млечни продукти заради намаляващата раждаемост в страната.

Експертите смятат, че продажбите на бебешки формули ще останат непроменени през 2019-а, а до 2020-а се очаква да спаднат с 2 на сто. Новите данни за демографията в Китай предизвикаха вълна от дискусии.

Независимо дали искат да си го признаят, или не, китайците трябва да са наясно, че демографският бум в държавата е приключил и наближава ерата на застаряващото население. Това със сигурност е повратна точка в историята на страната, която трябва да преосмисли демографското си планиране.

Правителството трябва да извърви пътя от ограничаване на раждаемостта до нейното насърчаване.

Подобно начинание никак не е лесно. В крайна сметка десетилетия наред хората са били убеждаване, че "едно дете в семейството е най-доброто решение". Огромна пропагандна система е имала за цел да поддържа този начин на мислене. Дискурсът е бил втълпен в умовете на всеки един китаец. Сега реториката на миналото се налага да бъде променена.

Експертите по демография посочват, че китайските учебници, особено тези за началните курсове, трябва да бъдат преразгледани и пропагандата за ограничаване на раждаемостта да бъде премахната, а на нейно място да дойде защитата на репродуктивните права. Подобни детайли изискват много внимание, за да се промени обществото към такова, което е по-благосклонно към раждаемостта.

Само че разходите за отглеждане на дете в Китай в момента са по-високи, отколкото са били в миналото. Междувременно образователната система в страната непрекъснато е разтърсвана от скандали, което прави родителството още по-голямо предизвикателство.

А основната част от отговорностите по отглеждането и възпитанието на децата пада върху жените.

Китайските мъже споделят много малко от притесненията, които тормозят майките. Това е гаранция, че ще се раждат все по-малко и по-малко бебета. Затова и е обичайно да чуете мнението, че да имаш две деца си е истинска лудост.

Още повече, че да преминеш от стриктно следене и ограничаване на раждаемостта до страстното й насърчаване е залитане от едната в другата крайност. Политиците трябва да се научат да спазват индивидуалните права на репродукция. Хората имат нужда да бъдат насочвани, а не насилвани. Властите не бива да залитат от ограничаване броя на децата в едно семейство към бомбардирането на китайците с лозунги колко (повече) деца трябва да имат.

Преди няколко месеца беше лансирано предложение всеки китаец да плаща данък, пропорционален на размера на заплатата, който ще отива във "фонд за раждане на деца". Само семейства с две деца и повече ще могат да бъдат субсидирани от фонда. Идеята предизвика широк отзвук и масово недоволство.

Подобен начин на мислене се дължи на пренебрегването на личните права за сметка на националните интереси.

Демографската политика никога не може да бъде провеждана изолирано от другите държавни политики. Образователните реформи са също толкова важни, колкото и тези за насърчаване на раждаемостта например. И точно в такива области Китай изостава от други държави. А това са въпроси, с които китайските политици трябва да са особено внимателни.

Последните данни за демографската статистика показват, че страната е достигнала кръстопът. Навременната корекция на евентуални грешки е решението, с което ще се избегне настъпването на държавен хаос.

Само ако хората се чувстват уверени, че личните им права ще бъдат спазени, тогава демографските политики ще се превърнат в успешни.

Oще: webcafe  анализи  бейби бум  демография  демографска политика  китай  коментари  политика  раждаемост  раждаемост в китай 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.