Любовта пристрастява. Факт | webcafe.bg
Webcafe

Любовта пристрастява. Факт

webcafeLifecafe, по The Daily Beast
01.11.2015, 12:43 (обновена 09.11.2015, 11:41)
Двийка в морето на Нова Година

Снимка: © Getty images

Връзката с други хора наистина води до естествено "надрусване"

Какво се случва, когато се сблъскат "хормоните на любовта" и "молекулите на блаженството"? Много щастие, сравнимо с пушенето на канабис, твърди ново изследване.

Учените от Калифорнийския университет в Ървайн (UCI) са установили, че окситоцинът - често наричан "хормон на любовта" заради приятните чувства, които предизвиква по време на социални взаимодействия - може да засили удоволствието, като стимулира невротрансмитерите в мозъка по начин, подобен на марихуаната.

"Защо социалните животни - включително хората - се наслаждават на компанията на представители на своя вид? Изследването ни се занимава с този въпрос от невробиологическа гледна точка", разказва Даниел Пиомели, водещият автор на изследването.

Това е първото изследване, което прави връзката между окситоцина и анандамида, т.нар. "молекула на блаженството"

Учените от UCI са тествали мишки - едни, които са могли да взаимодействат с другите - и други, които са изолирани.

"В доклада си описваме невронен механизъм, който засилва социалния контакт: този механизъм е локализиран в конкретна област от мозъка (nucleus accumbens) и включва два основни компонента," коментира Пиомели.

Малкият протеин окситоцин, който се генерира от невроните на хипоталамуса, стимулира образуването на молекула, наречена анандамид, която засилва удоволствието от социалното взаимодействие, като се съчетава със същия рецептор, установен като активна съставка на марихуаната.

Акцентът на изследването е всъщност върху аутизма

Липсата на интерес към социален контакт е определящ знак за наличието на това състояние - резултатите подчертават вероятността чрез блокиране на деградацията на анандамида и засилване на окситоцина да се улеснят личните контакти. Ролята на хормона в подобряването на този аспект на аутизма също така вече е довела до създаването на спрей за нос с окситоцин.

Австралийско изследване със скромни мащаби, публикувано тази седмица, установи, че участниците в него - деца на възраст от 3 до 8 години - са демонстрирали сериозно развитие на способностите им за социализация след пет седмици употреба на този спрей, което допълнително загатва, че свойствата на любовния хормон може да имат сериозно въздействие.

Това не е първият път, в който окситоцинът е в центъра на медицинско откритие

Пептидът, който се образува у хората и други бозайници, се отделя по време на раждането и кърменето, както и по време на секс, като високи нива от него се регистрират в съществуващи отскоро двойки.

С по-високи нива на окситоцин у жените, "химикалът на прегръдките" често се сочи като причина жените да изграждат по-голяма привързаност към мъжете след неангажираща интимност, но това не е оправдание да се развяват клишета за свалячи като Казанова и техните емоционални завоевания.

Едно изследване констатира, че всъщност окситоцинът спомага мъжете да остават моногамни. След леко впръскване на окситоцин, участниците в него са гледали снимки на своите партньори и са установили, че центровете за удоволствие в мозъка се активират, а чувството им за привличане се подновява (въпреки че най-ефективният способ за поддържане на тръпката си остава добрата старомодна комуникация).

Други изследвания установяват, че окситоцинът би могъл да засили самочувствието и усещането за контрол над живота ви, както и да намали порива на хората да си похапват.

Също така той се сочи като начин да бъдат накарани маймуните мармозетки по-привързани и любящи едни към други, което доказва, че ползите от този хормон са все повече и повече.

Oще: анандамид  аутизъм  марихуана  наркотици  невротрансмитери  окситоцин  пристрастяваща любов  секс  удоволствие  хормон на любовта 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани