Възраст и предразсъдъци | webcafe.bg
Webcafe

Възраст и предразсъдъци

webcafeLifecafe, по BBC
24.07.2015, 19:12 (обновена 26.07.2015, 08:25)
Щастливи баби

Снимка: © Getty images

Почитателите на Харпър Ли и класическия й роман „Да убиеш присмехулник" очакваха продължението цели 20 години, но някои от тях останаха разочаровани, даже шокирани, от трансформацията на добрия герой в злодей, на адвокат Атикус Финч в расист. Подобен сценарий се случва често в живота, така че не би трябвало да има изненадани - колкото повече човек остарява, толкова повече предразсъдъци трупа.

Трансформацията на Финч е наистина поразяваща - в първата книга той единствен се наема да защитава чернокожия Том, обвинен несправедливо за изнасилването на млада бяла жена, а в новата книга Go Set A Watchman той участва в сбирки на Ку Кукс Клан. Там героят е на 72 години и спори с дъщеря си, защото има приятели от друга раса.

Психологът Уилям вон Хипел обяснява, че консервативните и радикални възгледи често настъпват с нарастване на възрастта. Доскоро битуваше мнението, че третото поколение има повече предразсъдъци, защото когато те са били млади, социалните нрави и йерархията в обществото са различни.

Медицината има по-силен аргумент за тази негативна промяна

Става дума за процеси в мозъка, които засилват предубежденията спрямо другите.

Фронталният лоб, т.нар. „команден център", е последната част от мозъка, която се развива и първата, която дегенерира. Остаряването пряко му влияе. Атрофията на фронталния лоб не води задължително до намаляване на интелигентността, но засяга адекватното мислене и изразяване- това става нерелевантно и неуместно.

Изследванията навеждат на заключението, че именно заради това възрастните хора по-трудно намират думите, които търсят, а също така расте вероятността те да изразяват идеи, които в миналото са пренебрегвали или потискали.

Известните личности са пример за това - когато остареят, звездите се държат и казват нетипични за тях неща.

Същото важи и за обикновените хора извън медийното полезрение. Има случаи, в които осиновени чернокожи деца след години са подложени на неочаквани расови атаки от своите "бели"  баби и дядовци, които преди това винаги са се отнасяли с любов и грижа към тях.

Сигурно и вие сте случили на някой пенсионер, който да ви се скара, защото младото поколение, например, е цинично и мързеливо. Някои смятат, че пенсионерите всъщност показват истинското си лице, което винаги са криели в името на семейната, работната или политическата коректност.

Изследванията на психолога Уилям вон Хипел показват, че по-възрастните разсъждават с повече стереотипи и по-трудно ги преодоляват в сравнение с по-младите от тях, а освен това демонстрират тотален отказ от интерес към различни социални проблеми.

Резултатите им показват слабо функциониране на фронталния лоб на мозъка, което означава, че по-трудно контролират своето поведение.

Да се върнем към Атикус Финч, наистина изглежда, че някои по-възрастни хора започват да говорят с предразсъдъци и да бъдат нетолерантни, макар никога да не са го правили преди. Такива промени не са неизбежни, но са общи.

И хората, които осъзнават, че стават все по-малко толерантни или повече предубедени, могат да се чувстват неудобно. В края на краищата това може да засегне техните приятелски взаимоотношения и положението им в обществото.

Oще: атикус финч  възрастни хора  да убиеш присмехулник  медицина  остаряване  пенсионери  предразсъдъци  расизъм  фронталния лоб на мозъка  харпър ли 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.05.2015, 19:58

2 Тилифона на Макарона | 26.07.201500:06

Макарона прочете "Да убиеш присмехулник", и много хареса книгата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 25.07.201519:53

мислех да се правя на умен, ама къде ти... дали "одесняването" и консерватизмът при възрастни е оглупяване, или, (справка бг приказки и басни, разбира се и тиквите от бан) на мъдрост придобита с годините Чуди се и изобщо кво общо има каката, като май труман капоти силно е "помогнал" Чуди се и мое ли да ме светнете дали е уилям вон хипел, уилям фон хипел, или уилям фон кипел. от new south wales Шокиран се е у люлката на биологичните науки австралия Шокиран
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани