Ранобудни срещу нощни птици | webcafe.bg
Webcafe

Ранобудни срещу нощни птици

webcafeLifecafe, по Fastcodesign
12.12.2015, 07:44 (обновена 24.12.2015, 09:14)
Момиче

Нощните птици са по-големи пияници, по-умни и правят повече секс - но ранобудните са по-щастливи

Вероятно вече знаете дали предпочитате да будувате нощем или да ставате рано (ако не знаете, просто питайте половинката си). Това, което може би не знаете, е че социолозите използват доста специфични - и, по академичните стандарти - доста неформални названия за тези два хронотипа. "Чучулигите" стават рано сутрин, и си лягат в подобаващ вечерен час; "совите" са най-активни през нощта и обикновено си лягат много след като се е стъмнило.

Тези етикети се отнасят до цял спектър

Хронотипът може да се променя през живота на човека и скорошни изследвания показват, че трябва да бъдат добавени още две подкатегории в този списък: ставащи рано и лягащи късно, и ставащи късно, но заспиващи късно нощем. Като цяло обаче конструкцията "сови и чучулиги" е издържала на изпитанието на изследванията, като данните нарастват от създаването на 19-частния въпросник на предпочитанията за будуване и спане в края на 70-те години, разделящ хората на хронотипи на база въпроси като "кога в идеалния случай бихте станали", "колко будни се чувствате сутринта", "кога нормално се изморявате" и така нататък.

Това изисква повече усилия от разговор с партньора, но е изненадващо ефективно

Обобщихме някои от любимите ни изследвания за сови и чучулиги от последните години и идентифицирахме няколко общи констатации, които заслужават внимание.

Чучулигите не са по-здрави, богати или умни

Бенджамин Франклин някога е агитирал за ранобудност с прочутата си фраза: "лягайте рано и ставайте рано - това прави човека здрав, богат и мъдър." Двама епидемиолози от университета в Саутхемптън, Англия, оспорват тиранията на ранобудните в доклад от 1998 г, публикуван в British Medical Journal.

Учените са анализирали национална представителна извадка от мъже и жени, участвали преди години в изследване на моделите на сън, като са събрали данни за тяхното здраве, богатство и интелектуален капацитет. Имало е 356 чучулиги в тази група (лягащи преди 23 часа и ставащи преди 8 часа) и 318 сови (лягащи след 23, ставащи след 8). Обратно на тезата на Франклин, совите са имали по-високи доходи и повече достъп до скъпи коли, отколкото ранобудните чучулиги; двата хронотипа имали приблизително еднакви резултати на когнитивен тест и не са показали особени разлики в здравословното състояние.

"Не открихме доказателства... че следването на съветите на Франклин за ранното лягане и ранното ставане е свързано с каквито и да е здравословни, социално-икономически или когнитивни предимства," заявяват авторите. "Всъщност совите дори са по-богати от чучулигите - във всяко останало отношение значими разлики липсват."

Всъщност совите може би дори са по-умни като цяло

Изследване на чучулигите и совите, публикувано на следващата година, се спира по-специално върху въпроса за интелекта. Психологът Ричард Робъртс от университета в Сидни и Патрик Килонен от Air Force Research Lab са анализирали хронотипа на 420 участници в експеримент и са им дали два теста за интелигентност. Общо те са проверявали професионалните им познания (като механика и инженерни познания), общи математически способности и четене и разбиране, както и работната памет и скоростта на изпълнение на задачи.

Резултатите, макар и не с драстична разлика, били в полза на будуващите вечер. Совите показали по-добри резултати от чучулигите по повечето показатели - със сериозна разлика в работната памет и скоростта на изпълнение. Особено интересно е било, че тези разлики са се запазили дори когато когнитивните тестове са се правили сутрин.

"Резултатите показват, че обратно на масовото убеждение, вечерните типове е по-вероятно да имат по-висок коефициент на интелигентност," пишат Робъртс и Килонен в доклада си от 1999 за Personality and Individual Differences.

Совите са по-добри любовчии

Будуващите късно вечер не само са по-добри в тестовете за интелигентност. Те се оказват и успешни в любовния живот - поне според доклад от 2012 в същото издание.

Изследването, проведено под ръководството на Кристоф Рандлер от Хайделбергския университет в Германия, е проучило хронотипа на 284 доброволци от мъжки пол и сексуалното им поведение. Въпреки че и ранобудните, и нощните птици имали еднаква честота на сексуални контакти, нощните птици съобщили за по-голям общ брой партньори. Този резултат се е запазил и когато Рандлер и сътрудниците му са взели предвид фактори като възраст, екстровертност и тенденция човек да остава извън дома до по-късно.

Нощните птици изневерявали по-често. Ако доразвием аналогията с птиците, совите, а не чучулигите, слагат повече рога.

Совите са склонни на лоши навици - най-вече пушене и консумация на алкохол

Фразата на Франклин за здравословния живот на утринния тип хора е вярна поне в едно отношение: те са малко по-устойчиви от совите на злоупотреба със стимулиращи вещества.

Много изследвания подкрепят това твърдение. Един анализ на 676 пълнолетни финландци установява, че нощните птици е било по-вероятно да са пушачи (в момента или от години), те е по-малко вероятно да спрат цигарите, и като цяло при тях има по-висок риск от зависимост от никотин според диагностичните критерии, в сравнение с ранобудните чучулиги. Друго проучване сред 537 души е установило, че совите консумират повече алкохол от чучулигите.

Това всъщност не е особено изненадващо, като се замислите, че нощният живот е благоприятстващ за пушенето и пиенето. Това, което е не толкова ясно за учените, е дали нощните птици са по-склонни да го практикуват, защото вече са излезли навън късно, или пристрастеността - поне в случая със стимуланти като цигарите - ги държи будни по-дълго.

Чучулигите са упорити, отзивчиви, любезни, съвестни и проактивни

Тенденцията за пушене и консумация на алкохол при совите е свързана с обща личностна характеристика, наричана "търсене на нови изживявания". Много изследвания свързват нощните птици с тази характеристика. В доклад от 2011, концентриращ се върху подрастващите, Рандлер и негов колега от Хайделберг откриват връзка между късно лягащите хора и търсенето на нови изживявания при германските тийнейджъри (формално между младежина възраст от 12 до 18 г.).

Същото изследване - проучило 346 участници в експеримента както за хронотипа им, така и за характерологичните им особености - констатира, че чучулигите имат по-добри показатели от совите по отношение на упоритост и сътрудничество. Тези положителни характеристики при ранобудните хора доразвиват други констатации на Рандлер, които показват, че чучулигите са по-любезни и съвестни, и че като цяло са по-проактивни от совите.

Те са и по-малко склонни към прокрастинация

Като се има предвид, че чучулигите като цяло са по-отстъпчиви и по-големи конформисти от совите, надали е изненада, че вечерният тип хора са по-склонни към прокрастинация. Изследване от 1997 под ръководството на Джоузеф Ферари от DePaul констатира - на база 6 дни регистриране на изпълнение на задачи, че прокрастинацията има пряка връзка с общата склонност към нощна активност.

Изследването се е концентрирало върху студенти: те по начало са предимно нощни купонджии и се мотаят повече. Резултатите от него са се потвърдили в проучване от 2008, сред извадка от пълнолетни със средна възраст около 50 години. Отново и при тях стоенето до късно нощем е било свързано с избягване на задачи, които е трябвало да бъдат свършени, съобщават учените (отново с участието на Ферари) в публикация в Journal of General Psychology.

Те също така твърдят, че общото предпочитание към отлагане на задачи до нощта може да създаде проблеми на работни места, където се очаква работата да се върши денем.

Ранобудните хора все пак може би са по-щастливи

Тази липса на връзка между традиционните очаквания през деня и предпочитанията към нощта може би прави като цяло по-тежък живота на совите. Социолозите наричат това "социален джетлаг": нощни птици, които се заставят да стават рано и да имат върхова производителност през деня, може да си докарат безсъние и емоционален стрес. Това на свой ред ги прави не толкова щастливи.

Това е тезата, която издигат двама психолози от университета в Торонто в изследване от 2012 г. След като са анализирали извадка от 435 души на възраст между 17 и 38 г. и 297 по-възрастни доброволци (от 59 до 79 години) за хронотипа им, както и за настоящото им настроение, учените са констатирали, че ранобудните хора имат по-цялостни позитивни нагласи, в сравнение със совите. Позитивната нагласа не е точно общо щастие, но все пак наблюденията на учените донякъде разкриват пред какви предизвикателства са изправени совите ежедневно.

"Събуждането рано може и да прави човек щастлив като чучулига," заявяват учените в изданието Emotion.

И едните, и другите са по-креативни в свободното си време

Има ясни предимства хронотипът на хората да съвпада с начина им на живот, но понякога разминаването далеч не е катастрофално. То може дори да породи креативност, твърди изследване от 2011 на психолозите Марейке Вийт и Роуз Закс.

Вийт и Закс са определили хронотипа на 428 участници в експеримент, след което на случаен принцип са ги разпределили в утринни и късни следобедни тестове. През това време участниците е трябвало да решат шест задачи. Някои от тях били аналитични, които се решавали чрез логично мислене, а някои изисквали проницателност и се разгадавали чрез прилив на креативно мислене.

В изданието Thinking and Reasoning, Вийт и Закс заявяват, че като цяло хората са по-успешни в аналитичните проблеми. Участниците обаче са имали по-голяма успеваемост в задачите за проницателност, когато са били ангажирани с тях в не най-доброто за хронотипа им време - примерно "сова" да прави теста сутрин. Резултатът подкрепя "инкубационната" теория за креативността: правенето на пауза и дистанцирането от проблема, често заради психическо изтощение, може да доведе до неочаквано прозрение.

Може би в някои случаи и до прозрения за совите и чучулигите.

Oще: изследване  късно лягане  късно ставане  нощни птици  петел  поспаланковци  проучване  ранно лягане  ранно пиле ранно пее  ранно ставане  ранобудни  социални експерименти  спане  сън  хронотип  чучулиги 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

1 kakao | 12.12.201510:40

Чакам анализ на ранобудните нощни птици.
   

оценка

+0 -0