Аз не пуша, само по една цигара | webcafe.bg
Webcafe

Аз не пуша, само по една цигара

Lifecafe, по Daily Beast
23.07.2015, 18:16 (обновена 05.08.2015, 12:02)
цигара

Снимка: © Getty Images

Все пак една цигара не е толкова опасна, нали? Ако си от този тип хора, добре е да знаеш как стоят нещата.

„Аз отказах цигарите, пуша само в компания по една цигара" - това е реплика, която често се чува от „бивши" пушачи, а намаляването на цигарите e от кутия на цигара, със сигурност.

Пушенето е горчиво-сладък навик. Знаеш, че е много вероятно да си докараш рак, но пък е толкова рокендрол... и една цигара винаги прави деня малко по-светъл, помага за концентрацията, събужда творческото начало... Винаги може да се намери оправдание за поне една. Поне понякога.

Все пак една цигара не е толкова опасна, нали? Ако си от този тип хора, добре е да знаеш как стоят нещата.

Оказва се, че е точно толкова опасна. Здравословният брой цигари, които човек може да изпуши, е равен на нула.

Оказва се, че в САЩ е тенденция младите жени на възраст между 18 и 25 години да не пушат. Е, не повече от една-пет цигари на ден. Именно тези жени най-често са неомъжени и навиците им не се различават особено от тези на жените, които пушат много - особено що се отнася до употребата на алкохол и вредни субстанции.

Жените, които пушат по малко, влизат в категорията „социални пушачи" и палят в компания, затова не се приемат за пушачки, въпреки че редовно пушат. Затова и си мислят, че са имунизирани от всички заболявания, свързани с тютюнопушенето.

„Пуша само когато пия" е друг от отговорите, с които мнозина определят своите пушачески навици.

Истината е, че каквото и да си мислите, цигарите са опасни за здравето, независимо дали става дума за една цигара или за пушене през интервали от време. Дори и за слабите пушачи има повишен риск от различни форми на рак, най-вече рак на белите дробове. Въпреки че, разбира се, рискът за страстните пушачи е по-голям, риск за рак при жените, които пушат дори между 1 и 4 цигари на ден, се увеличава пет пъти.

Що се отнася до сърдечно-съдовите заболявания, риска при нередовните пушачи е дори по-силно изразен. В това отношението зависимостта между брой цигари и ръст на риска не е право пропорционална. Рискът от сърдечно-съдови заболявания рязко нараства при хората, които пушат между 1 и 4 цигари на ден и след това се изравнява с ефекта при пушене на повече цигари. При онези, които пушат по между 4 и 7 цигари на ден рискът от сърдечно-съдови заболявания е почти толкова голям, колкото при страстните пушачи.

Тенденцията за пушене „само понякога" е по-силно изразена при жените. Не е ясно по какви причини.

Казано с по-прости думи, дори и една цигара е цигара. Съжалявам, пушач си и рисковете го потвърждават. Ако искаш да се предпазиш, спри.

Oще: нередовно пушене  пушач  пушачи  пушене  цигара  цигари 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

4 иван | 26.07.201518:51

"Всичко, което на човек му харесва, е, или вредно, или неморално, или много скъпо".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

3 Veselina Jecheva | 24.07.201516:13

Шамито, сексът е от природата, пушенето е измислено от някой скучаещ индианец Смее се сравнението не е удачно Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

2 Шамито | 24.07.201514:11

Борбата срещу узаконен порок е мисия невъзможна.Това е пристрастеност както към секса.Отказваш се при черна алтернатива.При секса–умираш на пъп.При цигарите умираш храчейки белия си дроб.За пушещите–какво избирате?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

1 Мина | 24.07.201512:13

Здравословният брой цигари, които човек може да изпуши, е равен на нула.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани