Манията по изкуствените мигли прави Северна Корея богата | webcafe.bg
Webcafe

Манията по изкуствените мигли прави Северна Корея богата

webcafeLifecafe, по Vox
05.02.2019, 10:17 (обновена 08.02.2019, 07:30)
южнокорейка

Снимка: © Unsplash / Mandy Zhang

"Бързата красота" е евтина, достъпна, но и крайно неетична

На пръв поглед режимът на Ким Чен-ун и многомилионната индустрия за разкрасителни продукти нямат много общо.

Скандал около една американска козметична компания обаче показва, че нещо толкова дребно и на пръв поглед незначително като изкуствените мигли може да разкрие доста неприятни истини - и за Северна Корея, и за Запада.

E.l.f. са фирма за козметика от САЩ, която се рекламира като достъпна, но и веган и произведена с етично отношение.

Това означава, че продуктите й са направени с щадящи околната среда материали, не съдържат съставки с животински произход и не са тествани върху животни. Оказва се обаче, че за периода от 2012-а до 2017-а брандът е внесъл в САЩ 156 партиди комплекти за изкуствени мигли, които са направени със съставки, идващи от Северна Корея.

Като се има предвид риториката на E.l.f., последиците за компанията, ориентирана явно към млади природозащитници, могат да са много по-тежки от вече наложената глоба. А тя никак не е малка - американската Служба за чуждестранни стоки глоби фирмата с 1 млн. долара заради нарушението на санкциите на САЩ към КНДР. Бойкот на клиенти заради случая би могъл да донесе още по-големи загуби.

Изпълнителният директор на E.l.f. - Таранг Амин - се опита да се оправдае, че фирмата не е била наясно, че извършва нарушение и че проблемът е открит чак през 2017-а при "рутинна проверка на стоката". Последното е причината американските власти да гледат малко по-благосклонно на нарушаването на санкциите към Северна Корея, въпреки че пет години на злоупотреби никак не са малък период.

Припомняме, че Вашингтон наложи санкции на КДНР заради отказа от прекратяване на ядрената програма на Пхенян.

А ограниченията са свързани и със забрана американски компании като E.l.f. да правят бизнес с режима на Ким Чен-ун. Това, което усложнява още повече ситуацията, е, че много фирми може и дори да не осъзнават, че работят индиректно със Северна Корея. Много компании, особено тези със среден мащаб, имат сложна верига от производители и доставчици като често ключов играч в тази верига е Китай. Става така, че да проследиш всичко от-до е трудно и дори невъзможно.

Доста от феновете на декоративната козметика смятат, че любимите им продукти се правят в огромни, подредени изрядно фабрики със спретнати работници в бели престилки, но това въобще не е така. Всеки с малко повече средства може да се сдобие с производствена линия и даже няма да му е необходимо да вижда къде точно се произвежда стоката му. Неговата задача в само да уреди тя да има съответните брандирани етикети.

E.l.f. също разчитат на мрежа от по-малки фирми. Посочено е например, че комплектите им за изкуствени мигли са произведени в Китай. А китайският производител от своя страна внася материалите за миглите от Северна Корея. Компании, които се представят за "етични", би трябвало да имат система, която да следи за произхода на вложените съставки, но явно в реалността нещата не стоят по този начин.

Така се оказва, че брандът и фирми като него съзнателно (или не толкова) изливат средства към КНДР.

Дори и след като и Китай одобри санкциите, наложени от ООН, никой не може да бъде сигурен, че рестрикциите се спазват от всички. Малките и средни фирми имат интерес да заобикалят санкциите. Те се възползват от ниските цени на труда и материалите в Северна Корея и това е прекрасен пример как Ким Чен-ун успява да мине под радарите и да избягва наложените му наказания.

С други думи, възходът на евтините и шумно рекламирани стоки облагодетелства КНДР. Замислете се какво съдържа един комплект за изкуствени мигли от близкия козметичен магазин. Животински или синтетични фибри, събрани в снопчета, които да изглеждат като човешки мигли. В кутията обикновено ще откриете и лепило, с което да ги закрепите към клепача.

Само че хубавите изкуствени мигли са скъпи. Срещу трицифрена сума може да изглеждате като Дженифър Лопез на червения килим, но колко са склонни да я дадат точно за такова нещо? А евтините мигли изглеждат... евтино. Миглите на E.l.f. са масови и евтини. От друга страна изкуствените мигли стават все по-търсени и то точно в ниския ценови клас.

И така точно те допринасят много за безспирен поток от средства към Северна Корея.

Още повече, че някои търговци дори не крият произхода на състава на продуктите си. В онлайн гиганта AliBaba на много от изкуствените мигли изрично е посочено, че са произведени в КНДР или че са със съставки от там.

При търсене в сайта на "материали от Северна Корея" изкуствените мигли са първият продукт, който се асоциира с ключовите думи. Някои компании обещават доставка от 1 до 3 работни дни за западните страни и САЩ. Няколко от тях успяват да се рекламират дори и в Amazon. Можем само да гадаем колко бранда освен E.l.f. заобикалят санкциите в името на евтините материали и стока.

Властите в Северна Корея не просто са наясно със случващото се, но и имат пряко участие.

Според неправителствени организации за защита на човешките права младите жени в трудовите лагери на КНДР са ангажирани да правят именно перуки и изкуствени мигли.

Търсене на "ръчно направени изкуствени мигли" в друг мащабен онлайн магазин - AliExpress - отново води до фирми, които са свързани със Северна Корея. Някои от тях директно посочват, че седалището им е там и се представят като компании с дългогодишен опит в разкрасяването. Изглежда бизнесът на Пхенян в тази област е обществена тайна.

Севернокорейското производство на изкуствени мигли се развива безпрепятствено, не без помощта на трудовите лагери на Ким Чен-ун, и държавните интереси съвпадат с интересите на козметичните брандове. Явно никоя от страните няма против да се намира в това уравнение.

Що се отнася до E.l.f. - те може и да не са особено познати в България, но са пример за тренд, който наблюдаваме и у нас. Козметичните компании се опитват да "носят няколко дини под една мишница". Те искат да изкарват на пазара нови и нови продукти възможно най-бързо, стараят се да са симпатични и на веганите, които стават все повече, и все пак се опитват всичко да е на приемлива цена, достъпна за мнозинството.

След "бързата мода" в лицето на средния клас марки за дрехи се появява и "бърза красота".

Общото е, че веригата, по която стигат до рафтовете в магазините тези стоки е максимално евтина. Дотук - нищо страшно. Въпросът е, че когато търсиш комбинацията "бързо и евтино", често към нея е трудно да прибавиш и "етично".

А все пак в понятието "етично произведени" влиза и това да не са създадени в трудов лагер...

Oще: e.l.f.  грим  изкуствени мигли  ким чен ун  ким чен-ун  китай  кндр  козметика  козметична марка  мигли  санкции  сащ  северна корея 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 16.02.201910:44

Последно, прасчо, има ли бойкот на миглите от КНДР? Или на руски водки? Ясно изрази отвращението си от производителите им, което не доказва, че не ги купуваш. Кажи една стока, бойкотирана от достатъчен брой купувачи, та търговецът и производителят да го усети по джоба си.
Аз декларирах бойкот на някои стоки не по етични а по националистически съображения. Но не се самозалъгвам, че много хора ще предпочетат чувствително по-скъпите испански маслини пред гръцките и италиански зехтин пред турския. Кажи една стока, която ти и достатъчен брой потребители бойкотирате и какъв е ефектът от вашия бойкот. Или се скрий зад отговорните фондове.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 15.02.201923:19

>ще се удавя в клозета

Дерзай.
Идеята е толкова примамлива, че ще игнорирам контекста, независимо колко е некоректно.

>Колко хора изследват целия спектър, че да са сигурни, че няма морален проблем?

Това няма абсолютно никакво значение. Дори фондовете, които се водят социално отговорни, да не правеха абсолютно никакви изследвания за фирмите, в които инвестират, и да инвестираха охотно в производители на цигари, алкохол или дрехи, шити от малолетни роби в Азия, това не би имало никакво отношение към факта, че тези фондове са адски популярни, която популярност е единственото, което твърдях, защото само тя ми трябва за да демонстрирам, че на хората (тоест, милионите инвеститори в тези фондове) явно им дреме за етиката, щом си влагат в парите в такива фондове. А дали фондовете са всъщност се справят добре с мандата си да инвестират социално отговорно е съвсем друг въпрос и няма нищо общо с това дали на хората им дреме за такива въпроси. Дреме им.

Последно, продължаваш да затвърдяваш мнението ми, че си пълен глупак. Дали е от старческа инфантилност, липса на образование, или това, че си прекарал живота си по корабни палуби в компанията на сходни на теб силно ограничени корабни работници и затова нито си видял свят, нито си срещнал разнообразни хора, които да обогатят мирогледа ти, няма никакво значение и не ме интересува. Всеки си носи собствения кръст и не мисля, че ти дължа различно отношение защото твоят бил такъв и онакъв. Сам си си го избрал, в края на краищата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

9 dedo adji | 15.02.201922:05

8 deowin | 15.02.201918:50

... Говорим за това дали производителите на дадена стока спазват някакви етични норми (например, произведената в севернокорейски концентрационни лагери козметика е очевидно в силно нарушение на всякакви етични норми), и дали на хората им пука за този факт (на теб звучи сякаш не ти пука, дори ако се съгласиш с етичните нарушения). ...

Не "сякаш" а наистина не ми пука. А ти и деосвинка ще откажете ли да се накичите с мигли за $3, когато другите са $30?

... Аз очевидно не съм като теб. ...

И слава Богу. ако за момент си представя, че съм по нещо подобен на теб, ще се удавя в клозета.

... >Колко хора ще бойкотират евтина и качествена стока заради етични съображения?

Много хора постоянно бойкотират всевъзможни продукти от подобни съображения. Практиката е толкова широкоразпространена, че дори има купища общи фондове, които инвестират само в социално отговорни компании ...

Колко хора? Какви продукти? Инвестиционните фондове обхващат десетки компании и стотици продукти. Колко хора изследват целия спектър, че да са сигурни, че няма морален проблем? Или се задоволяват да видят етикета "социално отговорен фонд"? Че кой се представя като социално безотговорен? Citetion needed, прасчо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 15.02.201918:50

>споменах и някои други стоки, от които не се отказвам, въпреки че не харесвам производителите им

За тях се отнася точно същото разсъждение - дали "харесваш" производителите им си е твоя работа и не засяга никого. Тук изобщо не говорим за твоите лични вкусове и предпочитания. Говорим за това дали производителите на дадена стока спазват някакви етични норми (например, произведената в севернокорейски концентрационни лагери козметика е очевидно в силно нарушение на всякакви етични норми), и дали на хората им пука за този факт (на теб звучи сякаш не ти пука, дори ако се съгласиш с етичните нарушения).

>Познавам няколко кандидат бизнесмени, честни и почтени хора, които се опитаха да стартират бизнес честно. Фалираха.

Което твърдение трудно може да съдържа по-малко съществена информация. Анекдотичните ЕЖК "аргументи" работят само за хора като теб. Аз очевидно не съм като теб.

>Колко хора ще бойкотират евтина и качествена стока заради етични съображения?

Много хора постоянно бойкотират всевъзможни продукти от подобни съображения. Практиката е толкова широкоразпространена, че дори има купища общи фондове, които инвестират само в социално отговорни компании, и в които можеш да инвестираш ако ти дреме за такива неща. Управляват около $7 трилиона, тоест, около 1/6 от всички пари, управлявани от общи фондове.

>Citation needed.

Не е зле като използваш някаква фраза да имаш поне бегла представа какво значи и как се употребява. Сложил си я на две произволни места, където няма абсолютно никакъв смисъл.
Цитат за това, че хора бойкотират стоки или за.. нещо относно етиката, което дори няма смислово значение, защото влакът на мисълта ти изглежда отдавна е дерайлирал и ръждясал? WTF.. къде съм казал, че някой твърди нещо подобно, тъй щото да е уместно да питаш за цитат?
Звучиш като напълно изкуфял старец, който си е въобразил, че като повтаря нечии думи, слагайки ги на произволни и напълно безсмислени места, то постига повече от това да докаже колко тотално е изкуфял.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 15.02.201918:10

Хващаш се само за водката, прасчо. Аз споменах и някои други стоки, от които не се отказвам, въпреки че не харесвам производителите им. Но на тебе нещо не са удобни.

... отделни хора, които са в пълната си свобода да прилагат собствените си етични норми ...

Познавам няколко кандидат бизнесмени, честни и почтени хора, които се опитаха да стартират бизнес честно. Фалираха.
За първия милион не се пита. Това не е измислено от мен и не се отнася само за България или Русия.
Някои фирми могат да бъдат принудени да се съобразяват с някои норми, обявени за етични. А дали са, зависи от етиката на тия, които ги налагат. Citation needed? Прочети всички свои цитати за етиката на Тръмп.
Някои могат да бъдат принудени чрез бойкот. Колко хора ще бойкотират евтина и качествена стока заради етични съображения? Citation needed.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 15.02.201917:41

>Следва ли от това да откажа да пия водка Столичная?

Ако е произведена в трудов лагер от хора, държани там против волята им от човеконенавистна система, която ги е лишила от всичките им човешки права и свободи, а ти дреме за етиката, определено да.
Точно такъв е случаят тук.

>В бизнеса етика няма

Повтаряш мантри наизуст за неща, за които слабообразован човек, прекарал целия си живот по корабни трюмове, очевидно няма как да знае много.
Първо, много от фирмите са частни, а не публични/държавни, и са притежавани и управлявани от отделни хора, които са в пълната си свобода да прилагат собствените си етични норми в управлението на собствените си предприятия. Също, дори за публичните компании е по-практично да взимат под внимание етичните въпроси, защото етиката е важна за хората, хората са клиенти на бизнеса, а бизнеса го е грижа за клиентите му. Това не е особено по-различна причина от тази, заради която на много хора им дреме за етиката - в основата си, практичност и утилитарност. Естествено, има и хора с различна мотивация в това отношение, но, в края на краищата, по-добре е корпорациите, които очевидно не са хора със съвест и морал, да спазват етични норми заради някакви причини - били те и чисто утилитарни - отколкото да не спазват никакви такива.

>казал дон Корлеоне

Дон Корлеоне, апропо, не е бизнесмен, а гангстер. Разбирам, че много идиоти правят елементарен паралел между двете, но има качествени разлики. Не, няма да ги обясня, не просто защото си твърде глупав за да ги разбереш, а защото "знаеш" априори, че такива няма - дори да можеше да ги разбереш, няма нищо по-безсмислено от това да спориш с нечия сляпа вяра.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 15.02.201917:20

Очакваният свински бълвоч за моята очаквана реакция. Очаквана от кого? Единствено от екстрасенса свинчопрас, видяна в кристалната му топка. Никой не е чул или прочел от мен една добра дума за комунистическия режим в КНДР.
Препоръчаните кнкги не съм чел и засегаа няма да ги поръчвам от Амазон. Чел съм спомени от ГУЛАГ. Следва ли от това да откажа да пия водка Столичная? Чел съм спомени от Гуантанамо и Абу Гариб. Следва ли да откажа да обувам дънки Левис?
В бизнеса етика няма. В политиката още по-малко. "Нищо лично, просто бизнес" казал дон Корлеоне. "Права или не, моята страна" казал комодор Пери. "Защита на американските национални интереси" казват политиците, ако цитирам всички имена ще хвана мускулна треска. А верните съюзници на САЩ купуват руски газ, защото е по-евтин. За което Тръмп ги заплашва със санкции. Е, ако санкционира и Германия и Мерцедес ли да не си купя? Не купувам гръцки и турски стоки, не защото Ердоган е тиранин а Ципрас мошеник а защото гърци и турци са врагове на България. Това е лично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 15.02.201916:33

>Това, че една стока е забранена не я прави неетична

Никой и не твърди подобна глупост.
Продукти, изработени в трудови лагери с нечовешки условия за живот, в които трудещите са лишени от всичките си изконни човешки права, от друга страна..
Прочети, например, "Escape from Camp 14" или "The Aquariums of Pyongyang" за да разбереш какви точно са условията са живот в севернокорейските концентрационни лагери, в каквито живеят няколкостотин хиляди врагове на народа. Или потърси показанията на някои от десетките очевидци - избягали затворници и надзиратели. Ако, в което силно се съмнявам, успееш да пречупиш елементарната си и очаквана реакция, че всички тези хора са организирани конспиратори, платени от Сорос да злословят по прекрасния комунистически режим в КНДР, може би ще можеш да формираш и информирано мнение относно етичността на търговията със споменатите в статията козметични продукти. Естествено, ако.. като не успееш, ще изпсуваш под сурдинка и ще си запалиш антикварната лампа, направена в нацистки лагер от еврейски череп. Етика-шметика.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 15.02.201916:30

Драга ми Палмичке, тук не става въпрос за качество. И на задръстеняк като мен е ясно, че за $3 не можеш да купиш мигли, като на Джей Ло. На нея пък, за какво й са мигли с тая разкошна дупара, да я пита човек, ама ха де. И ти ако даваш големи суми заради марката, а след това качеството не те удовлетворява, аз ли съм крив?
Гвоздейчето на материалчето е друго. Че било неетично да се купуват мигли и други стоки от Южна Корея и не само, май и от Иран и знам ли още. И защо било неетично? Защото САЩ наложили санкции. Като в средните векове, когато на някого наложели анатема, никой нямал право да му дава хляб и вода.
Ти, като си купуваш мазила, миризми, висулки и дрънкулки, правиш ли справка дали няма наложени санкции върху тях? Когато си хапваш английски ягоди или гръцки портокали, замисляш ли се за българите, които ги берат при робски условия?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

2 Palma Kaktusova | 15.02.201915:31

Само че хубавите изкуствени мигли са скъпи. Срещу трицифрена сума може да изглеждате като Дженифър Лопез на червения килим, но колко са склонни да я дадат точно за такова нещо?

----
Миглите на Дженифър Лопез са трицифрена сума, заради бранда, който в последно време трудно се припокрива с качество отговарящо на тази цена.
Често съм коментирала известни марки - било то козметични или модни брандове. Когато си купува скъп продукт, човек се надява на качествен материал, изработка и лимитирани серии.
Гащите на Келвин Клайн очаквам вече и в магазините за месо да видя провесени. Когато производството е масово , много често е за сметка на качеството и известните моделиери отиват в ранг конфекционери.
   

оценка

+0 -0