Хакери на тела - смели, вдъхновяващи и ужасяващи | webcafe.bg
Webcafe

Хакери на тела - смели, вдъхновяващи и ужасяващи

webcafeLifecafe, по Би Би Си
08.02.2018, 19:15 (обновена 12.02.2018, 19:09)
джесика фокс, бодихакинг

Снимка: © Instagram

Кои са добрите и лошите страни на биохакинга?

Тя се казва Джесика Фокс и склерите на очите й са перманентно оцветени в лилаво, а едното й ухо е заострено като на елф. Нейният съпруг - Ръс - има два рога, имплантирани под кожата на главата си.

Стеларк е 72-годишен австралиец с ухо на лявата си ръка. Скоро се надява да може да му прикачи микрофон, за да могат чрез интернет хората да чуват това, което чува и ухото.

Стеларк и ухото на ръката му

Но странностите не спират до тук.

Човек на име Мяу-Мяу - да, това е името му - има чипът от неговата карта за градския транспорт в Сидни имплантирана в ръката му. Подобен случай има дори и в България. Всички тези хора дори си имат собствен конгрес, който се провежда в Остин, Тексас, наречен BodyHacking.

През последните три години събитието се превръща в изложение за тези, които искат да се занимават с бодихакинг - широк спектър от технологии, стремеж към създаването на транс-човеци и артисти. Тази година конгресът дори привлече вниманието на военните в САЩ, но освен това дава твърде много възможности на безразсъдни опортюнисти.

Какво всъщност е бодихакингът?

В конвенцията към мероприятието организаторите са посочили, че това е усилието непрекъснато да променяш тялото и ума си, за да отразиш по-добре убежденията си какво е "идеалното ти аз". Промените могат да варират от медитация през пластични операции до имплантирането на чипове под кожата, които могат да предават радио-сигнал. В това число влизат и приемане на дрога, за която се предполага, че засилва дейността на мозъка.

На теория дори вдигането на тежести, пилатес и ежедневното носене на фитнес гривна се броят. Но терминът бодихакинг обикновено се асоциира с по-необичайни усилия.

Обществото на бодихакерите в момента съществува в сивата зона на закона. Ентусиастите се опитват да работят, заобикаляйки съвременните закони, докато регулаторните органи удобно се правят, че не ги забелязват. Поне докато не намерят начин да се справят с тази нарастваща субкултура.

Всеки има визия какво означава да си по-добро, по-съвършено човешко същество. Рядко обаче има две еднакви идеи какво означава това.

Ейнджъл Джюффрия е актриса, родена с една ръка, но в момента може да се похвали със зашеметяваща на вид бионична такава.


Ейнджъл - горда жена с увреждане

Според нея старите модели протези са направени с опит да се сливат с останалата част на тялото. Само че тя никога не е искала да се крие и сега просто не можете да пропуснете бионичната й протеза.

Джюффрия смята, че това е тя и че харесва начина, по който ръката й пасва на характера й. Може да й добавя цветове или светлини, за да пасват на тоалета й.

Един от лекторите на конгреса - Рич Лий - от своя страна обясни плана си да си имплантира малко устройство близо до пениса. Целта? Да вибрира...

Всички те са на границите на невъзможното.

Правителствената агенция към Министерството на отбраната в САЩ - DARPA - има сериозен опит в това да създава следващата голяма световна сензация. Самоуправляващите се коли започнаха като неин проект, както и GPS системите и може би най-популярното от всички въведения - интернет.

Сега те гледат с интерес към бодихакинга. Той е на ръба на това да е невъзможен и по тази причина привлича вниманието. Никой не знае докъде се простира програмата за бодихакинг на DARPA. Ясно е само, че те се фокусират върху възстановителните технологии - подобряване на паметта или помощ за хора, които страдат от парализа като им се предоставя възможността да контролират крайниците си с мозъчните си вълни.

В един от проектите се показва възрастен човек, който има проблем да запомни списък с 12 думи. С директна стимулация на мозъка обаче той успява да повтори тези думи почти безупречно и то с бърза последователност. Това е огромен напредък.

Един от любопитните персонажи на конгреса е и Дана Люис.

Тя носи синя риза на букви, цифри и символи - кодът, който тя използва, за да създаде устройството си. Люис има диабет тип 1 и се налага да си инжектира инсулин всеки път, в който нивата й на кръвна захар го изискват. За да го направи по-лесно, тя е създала собствен преносим панкреас.

Представлява малък компютър с радио, обяснява Дана, докато държи устройство с размерите на кредитна карта. То отчита данните от инсулиновата помпа, глюкозният монитор прави изчисленията и изпраща обратно информацията към инсулиновата помпа, която да подаде необходимата доза към тялото.

Люис е една от най-добрите реклами на добрите страни на бодихакинга, човек, създал устройство, което традиционната медицина не е успяла.

Но изобретението на Аарън Трейуик е далеч по-противоречиво. Трейуик твърди, че неговите медикаменти могат да лекуват ХИВ, СПИН и херпес. Той признава, че страда от последното.

Всъщност на събитието той изпълни лично "каскада" като си инжектира от собствения си медикамент в крака си или поне се опита. Трейуик подкопава законите с опитите си за самолечение, а освен това насърчава другите да направят същото.

Официално той нарича продукта си "изследователски", но в разговори и интервюта често изтърва думата "лечение" - изказване, което може да му донесе проблеми със стриктните американски власти, които определят подобни начинания като опасни.

Най-малко един бодихакер оспорва работата на Трейуик. Джосая Зайнър смята, че идеята, че някой учен, независимо биохакер или не, може да създаде лек за болест без тестове и без проучвания е по-нелепа от вярването, че самолетното гориво може да разтопи стоманата.

Компютърните хакери имат репутацията на анархисти заради експериментите и разрушителната си сила, но все пак от тях сме научили много неща. Остава да видим дали ще се случи същото и с бодихакерите...

Oще: бионик  бионик крайници  бионични крайници  биохакер  биохакери  лечение на спин  лечение на хив  пластични операции 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.