Няколко държави, в които ще ви арестуват по монокини | webcafe.bg
Webcafe

Няколко държави, в които ще ви арестуват по монокини

webcafeLifecafe
14.07.2017, 15:06 (обновена 21.07.2017, 12:21)
плажна кифла

Далеч не навсякъде в Европа нудистите са добре дошли...

Намери се нов повод за обществено разделение - заклети нудисти спорят с консервативно настроени пуристи дали и къде в България има нудистки плажове. И както обикновено основаният аргумент е как е на Запад - наистина ли там всеки ходи на плаж, облечен (или съблечен) както си иска и където си иска.

Истината е, че в Европа също така има и много голям брой места, на които няма да ви гледат с добро око, ако съблечете банския си. На някои плажове може дори да отнесете доста солена глоба за своята фриволност, а в Гърция ви грози и арест.

Най-стриктна е забраната на публичната голота в Испания и по-точно в Барселона. Тя е от 2011-а година, когато напливът на почти голи туристи по улиците и плажовете излиза извън контрол и принуждава общината да вземе сериозни мерки.

В Барселона е забранено да се разхождате по улиците на града облечени единствено по бански. Глобата е между 300 и 500 евро.

По плажовете е недопустимо жена да е без горнището на банския си. Глобата за печене по монокини е между 120 и 300 евро. Чужденките често се разминават само с мъмрене, но със сигурност им се налага да си сложат горнището.

По принцип голотата на обществени места в Испания е забранена навсякъде, но правителството предоставя възможността отделните общини сами да преценят дали ще позволят обособяването на нудистки плажове в зависимост от посетителите си.

Можете да намерите доста обширни списъци на нелегални нудистки плажове в Испания, както и съвети от други нудисти къде можете да се печете без бански. Ако не искате да си навлечете неприятности, ще трябва стриктно да се придържате към тези места.

Друга дестинация, на която, ако сте нудист, няма да се чувствате особено комфортно, е Княжество Монако. От много време градът-държава се стреми да ограничи максимално нудисткото плажуване. До огромна степен това се дължи на желанието на гражданите да се придържат към установеното благоприличие.

Дълги години нудистите заемат единия край на плажа Pradet, но през 2012-а общината категорично отказва да обяви тази част за официално нудистка. Властите до голяма степен толерират слънчевите бани без бански, но и се опитват да се съобразяват с консервативните поданици, които не одобряват публичната голота.

В мобилното приложение за пътуващи Tripadvisor също има съвети ходенето на плаж в Монако да бъде само с бански заради консервативните разбирания за приличие на жителите на княжеството.

Естония е още една държава, в която няма да намерите с лекота място, на което да плажувате изцяло без бански. Естонските закони не забраняват категорично нудизма, но естонците са по-скоро срамежливи и за тях не е честа практика да се събличат голи на плажа.

Въпреки това тълпите от чуждестранни туристи успяват да наложат необходимостта от нудистки плаж и след голяма доза лобизъм плажът Narva-Joesuu официално е обявен за такъв.

В Естония можете да откриете още три неофициални нудистки плажа. Голотата е приемлива и около някои от минералните извори, но всичко зависи от техните посетители.

Как стои въпросът с нудизма в по-близки до България дестинации?

Както в много други държави, така и в Румъния законите не са особено ясни относно нудизма и няма категорична забрана за него. По румънските плажове жените по монокини са честа гледка, но изцяло нудистките плажове са малко на брой и са строго обособени.

Повечето интернет-гайдове посочват скромния брой от четири до пет нудистки плажа в Румъния като най-известният от тях е Vama Veche. Всички са доста отдалечени.

На юг от България положението е малко по-различно, но отново няма да имате възможността да се разхождате чисто голи където ви падне.

Ако сте нудист и попаднете в Кипър, например, ще останете неприятно изненадани. Нудистките плажове са официално забранени от държавата, а на някои места изрично има поставени табели, които предупреждават посетителите да бъдат задължително с банските си.

Разбира се, като и в България, в Кипър вярват, че има ли желание, ще се намерят и начини, дори и незаконни. На острова съществуват неписани правила къде нудизмът може да бъде допуснат. Обикновено това са отдалечени, малки плажове и са обградени от скали, които предоставят дискретност.

Мненията в Tripadvisor за тези заливчета са противоречиви и много от местните съветват туристите да не ходят на този тип плажове. Те предупреждават, че на и около тях често се навъртат зяпачи и самотни мъже, които се възползват от гледките по плажа. За подобен проблем сигнализират периодично и някои кипърски списания и гайдове за туристи.

В Гърция нудизмът е широко практикуван както от местните жители, така и от посетителите. Най-вероятно заради тяхната митология гърците възприемат голотата като начин човек да изрази красотата си и по тази причина я приемат за нещо нормално. В добавка гръцките плажове са едни от най-красивите и живописни места в Европа.

Добрите новини за нудистите се изчерпват до тук. Гърция има няколко плажа, които са официално обявени за нудистки. Извън тях туристическата полиция може да ви наложи голяма глоба или дори да ви арестува, ако сте без банския си.

В страната съществуват и малки, неофициални нудистки плажове, които са отдалечени и по-труднодостъпни. Тях можете да откриете най-вече из гръцките острови като Крит и Миконос, където отново скалите ще ви позволят да сте настрани от тълпите туристи.

Как стоят нещата в България и дали у нас нудизмът е позволен от закона? Както и в Румъния, у нас няма правила които категорично забраняват или позволяват нудизма по плажовете. Теоретично могат да ви задържат, дори и ако се разхождате голи по улиците на града, но за местата за отдих и плажуване няма и ред в законодателството ни.

Нудизмът в България е често практикуван и има доста привърженици. От години има обособени части от плажовете, които са известни на всички като нудистки. Въпреки това никой от тях не е официално обявен за нудистки.

Преди 1989-а много от тези плажове дори са били отделени с огради и високи заграждения, за да са далеч от очите на обикновените летовници. В момента като бариера между "стандартните" и нудистките плажове служат кейовете, вълноломите и скалите.

Във възникналия спор къде по родното Черноморие е приемливо да отдъхват нудистите няма права страна, тъй като няма приет нито един закон или разпоредба, както и не е предоставен избор на морските общини сами да разрешават въпроса.

Частните интереси, които неминуемо се намесват като стане въпрос за плажната ни ивица, допълнително усложняват казуса.

Вместо обаче да даваме за пример държави, които свободно позволяват нудизма, като Франция и Италия, добре е да знаем, че техните жители се съобразяват с околните и показват, че и посетителите им трябва да следват същото правило.

Така че в държавите, които някои дават за пример, е почти изключено да видите чисто гол мъж или жена на плаж, на който всички други са с банските си.

Oще: бански  барселона  без бански  българия  гол  голи  гърция  естония  испания  княжество монако  монако  монокини  море  нудист  нудисти  плаж  плажуващ  пътуване  черноморие 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани