Научно пътешествие из тъмната страна на канабиса | webcafe.bg
Webcafe

Научно пътешествие из тъмната страна на канабиса

webcafeLifecafe, по Wired
19.12.2018, 18:43 (обновена 21.12.2018, 11:21)
канабис

Снимка: © Getty Images

Марихуаната също може да доведе до пристрастяване

Канабисът е невероятен. Може да облекчи стреса, тревожността, болката, гаденето и още редица симптоми. Но като всяка дрога, и той носи своите рискове, главният от които се нарича "разстройство в употребата на канабис" (CUD).

Изследванията показват, че около 9 на сто от потребителите на марихуана развиват някаква зависимост към нея.

Признаците за такова състояние са загуба на контрол, компулсивна употреба и болезнени последици от употребата на канабис. Нарастваща поносимост към марихуаната също може да бъде симптом на пристрастяване.

В сравнение с дрога като хероина, към която се пристрастяват около една четвърт от взимащите я, рискът от развиване на зависимост към канабиса е много по-малък. Симптомите на абстиненция след прекратяване на употребата също са далеч по-безобидни, в сравнение с халюцинациите и припадъците след спирането на хероина. А и свръхдоза канабис не може да ви убие.

Но докато медицината и обществото стават все по-толерантни към марихуаната, рискуваме да пренебрегнем потенциалните опасности от нея, особено за подрастващите и техния мозък, който тепърва се развива. Много повече хора употребяват канабис, а не хероин, което означава, че далеч повече хора са в риск да се пристрастят.

А проучванията сочат, че страдащите от CUD стават все повече.

Не е ясно дали това е в резултат на все по-широката легализация на канабиса, отпадането на стигмата върху потребителите му, или заради други фактори, които все още не са ни известни. Марихуаната има забележителен потенциал да подобри физическото и психическото състояние на човек, но разбирането и обяснението на тъмните й страни е от изключителна важност.

Зависимостта е различна от пристрастяването. Тя е физически феномен, при който тялото развива толерантност към дадена дрога и след това изпада в шок, ако приемът й спре. Пристрастяването се характеризира със загуба на контрол. Можете да развиете зависимост от медикаменти, например стероиди, без да стигнете до пристрастяване.

Можете да сте пристрастени, без да развиете физическа зависимост - напиването през определен период от време например е състояние, в което употребата на алкохол е вредна за организма и е излязла от контрол, но тъй като не се случва ежедневно, няма да се развие физическа зависимост. Общото между алкохола, канабиса и другите упойващи субстанции е, че имат тенденцията да насърчават по-нататъшната им употреба.

Канабисът също може да доведе до физическа зависимост, пристрастяване и до абстиненция след спирането му.

Но марихуаната е само част от уравнението. Рискът от зависимост не се корени толкова в дрогата, колкото в потребителите й. Ако опираше само до дрогата - всеки щеше да е пристрастен. Фактори като гени и социална среда допринасят за по-високия риск.

Друг фактор е дозата. През годините култиваторите успяват да създадат сортове с още по-високо съдържание на THC. Дали повишаването на броя страдащи от CUD не се дължи на все по-силната марихуана?

Хората, които за първи път опитват канабис и той е с високо съдържание на THC, имат четири пъти по-голям шанс да развият първите симптоми на CUD за една година. Изясняването на подобни детайли може да ни помогне да разпознаваме и третираме състояния на зависимост към канабиса. Ранната диагностика е важна, за да не се стига до силно и трудно обратимо пристрастяване. За да стигнем дотам, трябва да знаем и кога и как се проявяват симптомите.

Отговорът на тези въпроси е особено важен при юношите потербители. Системната употреба на канабис при тях може да доведе до промени в мозъчното развитие. Тревожен факт е и че немалко учени намират връзка между употребата на марихуана в тийнейджърските години и отключването на шизофрения след навършването на 20 години.

Важно е да се отбележи, че канабисът е далеч по-безопасен за употреба от опиатите.

Заради рестрикциите обаче учените дълги години нямаха възможност да изследват как влияе марихуаната на човешкия организъм, как влияе на различните хора и как би могло да се стигне до CUD. Веднъж придобити, тези знания ще ни помогнат да информираме потребителите за опасностите от канабиса.

Марихуаната в крайна сметка оказва влияние върху настроението и винаги има потенциален риск от развиване на зависимости. Регулации вместо забрани могат да намалят чувствително този риск. Както повечето зависимости, CUD също може да бъде третирана, а ако изследователите имат повече информация за разстройството, ще са в състояние да посочат и по-ефикасна терапия.

Канабисът има и огромен потенциал да лекува различни болести. Ако сме наясно с рисковете от него, ще сме наясно и с ползите, които може да ни донесе.

Oще: дрога  зависимост  зависимости  марихуана  опиат  опиати  пристрастяване  трева 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.09.2015, 21:57

3 ru | 23.12.201823:16

Докторе прекаляваш с лекарствата,не може сам да си ги приписваш
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 20.12.201821:00

К'во става бе, нали марихуаната беше пенкилер, лекува, подмладява... да се легализирала, щото тютюнът бил вреден, пък конопа - полезен.

От канабис се и оглупява.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

1 Xaoc | 20.12.201812:33

"В сравнение с дрога като хероина, към която се пристрастяват около една четвърт от взимащите я.." Авторите очевидно са на хероин. Почти всички, които пробват херца венозно, стават зависими. А станеш ли зависим, си с единия крак в гроба.
   

оценка

+1 -1