Имаш брада? Значи си терорист | webcafe.bg
Webcafe

Имаш брада? Значи си терорист

webcafeLifecafe, по Guardian
18.10.2015, 09:17 (обновена 27.10.2015, 18:22)

1 от 4 снимки Назад Напред

брада

Снимка: © Getty Images

Миналата седмица 30 брадати мъже от цяла Швеция се събраха, за да си направят обща снимка на живописните руини на замък, а полицията дойде, за да търси сред тях джихадисти

Мина година, откакто учените обявиха, че сме стигнали пика на модата с брадите. По това време точно преди година, почитателите на Мовембър се оплакваха, че превръщането на брадата в мода, обезсмисля каузата им. Лъмбърсексуалните се превърнаха в нещо нормално, а всеки с по-гъста брада минава за хипстър.

И въпреки всичко това брадите все още се възприемат като атрибут на тероризма.

Миналата седмица 30 брадати мъже от цяла Швеция се събраха, за да си направят обща снимка на живописните руини на замък. Облечени в красиви костюми, с шапки и тиранти, те се прегръщат, смеят се и позират пред професионален фотограф. Есенното небе е чисто и в него се развява знамето на тяхното международно брадато братство.

Някъде по това време мъж, който минава наблизо с колата си, се обажда на полицията, за да подаде сигнал за среща на клетка на „Ислямска държава".

Когато полицаите пристигат, всички избухват в смях заради грешката. „Очевидно е разочароващо, че някой ни е помислил за терористи, но е и малко смешно", казва един от членовете на братството. Други от тях обаче си тръгват от събирането с горчив вкус в устата.

„Никога не сме мислили, че брадата може да бъде „терористичен аксесоар", казва Джон Екеблад, ръководител на шведския клон на клуба. „Брадата е естествен мъжки атрибут - всъщност мъжете, които се бръснат, са онези, които нарушават „природния" ред", казва той.

Докато арабските хипстъри вече са се сблъсквали с това, това е първият път, в който „Брадатите злодеи" (Bearded Villains) - клуб за елитни мъже с бради, е бъркан за джихадистка организация. Медийното внимание също е нещо ново - вестници от целия свят са се свързали с братството за коментар относно трагикомичното събитие.

„Съботната суматоха изглежда преувеличена, сюрреалистична и съвсем невероятна", казва Екеблад, за когото благодарение на един критичен човек, посланието на организацията му е стигнало далеч. „Бих искал едновременно да благодаря на човека, който е звъннал на полицията, и да го поправя", допълва Екеблад.

Не съди, за да не бъдеш съден

Международната общност на мъжете с бради може лесно да се отхвърлена като проект, движен от суетата. За този клуб обаче брадата се е превърнала в повече от това - лайфстайл, дори движение, което цели да коригира и да си играе с остарелите стереотипи, докато съгражда неразрушими връзки между мъжете по света.

Независимо от името си, „Брадатите злодеи" са добри момчета. Техните благотворителни кампании се простират от събиране на дрехи за бежанците в Европа до набиране на средства за борба с рака на простатата и осигуряване на храна за бездомните в Маями.

За Екеблад инцидентът представлява иронична случка, предвид идеята на братството - да изгради глобална мрежа, основана на стълбове от лоялност, подкрепа и любов чрез малки жестове, направени от мъжка общност, която в противен случай би била възприета като група хипстъри или „лоши момчета".

Според него трябва да гледаме отвъд пола, религията, външния вид и сексуалната ориентация.

Днес „Брадатите злодеи" се простират сред 80 държави с клонове в големи градове по света.

„Брадата не е каприз. Не е мода. Това е начин на живот", казва Марк, който е преживял рак на тестисите и си е пуснал брада преди година за Мовембър преди година, но впоследствие е попаднал на профила на „Брадатите злодеи" в Инстраграм,

За него клубът не е просто група мъже, които не искат да се бръснат. Между тях са се установили връзки и приятелства, които в противен случай не биха съществувал.

Брадата ни свързва

„Когато хората мислят за мъжественост, те влагат негативна конотация", казва Марк. „Мислят си за мачо. Но мачизмът е нещо много различно от мъжествеността", казва той.

Брадата най-вече е повод за разговор - нещо, към което всички мъже по света имат отношение. Тя свързва всички - хетеросексуални, хомосексуални, черни, бели, латиноамерикаци, евреи, мюсюлмани...

Включването и толерантността са в сърцето на глобалната брадата общност. В нея не участват само мъже: докато по очевидни причини, в нея членуват единствено мъже, техните приятелки и съпруги също имат място в организацията. В социалните медии те имат собствен хаштаг, с който изразяват подкрепата си: #villainqueens.

Остави я да поникне и бъди щастлив

За Марк инцидентът от миналата седмица в Швеция не е изнеада - хората винаги ще съдят другия. За него досадното е, че във вестникарските заглавия членовете на братството са наречени хипстъри.

Те не си пускат бради заради модата, а защото имат по-големи цели. Например неговата организация за набиране на средства вече почти е достигнала необходимите 10 000 долара за проучвания на ракови заболявания при децата.

Въпреки че брадата е станала моден аксесоар, от братството са категорични, че тя няма да изчезне във времето. Въпреки че не искат да бъдат бъркани с хипстъри, те ги уважават - защото това да не съдиш другия трябва да бъде двупосочно.

„Брадата е личен избор и независимо каква е причината, аз я уважавам", казва Марк. „Остави я да поникне, прави своите неща и бъди щастлив. Направи го, братко".

Oще: аксесоари  брада  брадаи мъже  бради  ислямска държава  мъже с бради  мъжественост  мъжки атрибути  тероризъм  терористи  хипстър  хипстъри 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани