Най-вегетарианските държави | webcafe.bg
Webcafe

Най-вегетарианските държави

webcafeLifecafe, по True Activist
01.09.2015, 16:11 (обновена 06.09.2015, 16:28)
веган, вегетарианство, зеленчуци, плодове, храна, вегетарианец

Снимка: © Getty Images

В осем страни по света да си вегетарианец или веган вече не само е модерно, ами е необратима тенденция

От началото на 21 век интересът към вегетарианството и веганството (между които има разлика - едното е отказване от яденето на месо, а другото е пълно отказване от консумация на всички животински продукти и техните производни, вкл. масло, сирене, яйца) силно нарасна.

Като резултат, голям брой страни насърчиха вегетарианството и то по начин, немислим до преди десетилетие.

Основните аргументи, върху които стъпва идеята за веганското хранене, в основата си звучат разумно, като мотивацията за здравето е на първо място. След това се нареждат екологичните негативи, които съпътстват отглеждането на животни, единствено за храна, както и тяхното страдание в условията, в които са поставени.

"Преди десетилетие, вегетарианската и веганската диета бяха разглеждани като нещо екстравагантно и дори рисковано за здравето.

Особено веганите бяха описвани като не особено забавни индивиди, които ядат основно кафяв ориз и пият чай от глухарчета. Сега, да се храниш вегетариански и вегански е абсолютен хит", коментира Аманда Фрюлих от сайта True Аctivist.

Oсем държави са абсолютните първенци в последните години по отношение на разпространението на вегетарианството. Ето кои са те:

1) Испания

Според статия в The Guardian от 2014-та, Испания е страната, в която все повече хора избират да бъдат вегетарианци и вегани. Ето какво пише изданието:

"Испанците имат репутация на заклети месоядци. Но през последните години, броят на веганските и вегетарианските ресторанти в страната се удвои. Забелязват се ясни тенденции към промяна. Идеята, че ние можем, най-малкото, да се ограничаваме употребата на месо, е изключително разпространена в Испания..."

2) Великобритания

Страната с бързи стъпки се приближава до САЩ, що се отнася до манията по здравословен начин на живот. Към момента един от осем възрастни британци спазва вегетарианска или веганска диета. Цели 12% от населението сега се идентифицира като "вегетарианец" или "веган", но този процент скача до 20% при възрастовата група между 16 и 24 години.

Това не е всичко: милиони британци също споделят, че употребяват доста по-малко месо от преди, но без да се отказват напълно от него.

3) Швеция

Не само че е страната, в която по-малко от 1% от боклука попада в сметищата, заради успешното предварително рециклиране, но Швеция е и държавата, в която е въведена такса "месо".

За това не е и изненада, че около 10% от населението се самоопределят като вегани или вегетарианци, като поколението на новото хилядолетие е абсолютен шампион в тази категория. Според изследване, проведено от Animal Rights - Швеция в последните пет години, броят на вегетарианците в страната е нараснал с цели 4%.

4) Израел

Според статия, публикувана от The JSpaceNews Израел е абсолтната "веган столица" на света. През последната година броят на веганите е нараснал драстично, като през октомври 2014 година в малката страна е имало около 300 000 вегани - което прави около 4% от населението. Затова и Израел е "веган-столица" без конкуренция в света, с най-много хора като процент от населението, които не ядат никакви животински продукти.

5) Индия

По стародавни традиции в Индия вегетарианството е силно разпространено, но през последната година тенденцията върви все по-нагоре, като индийският град Палитана стана първият изцляо вегетариански град в света, откакто в него влезе в сила забрана за производство и продажба на месо и яйца.

6) Германия

Може и да изглежда шокиращо, че в страната, дала на света вурстовете, сега има над 7 милиона вегетарианци, а търсенето на растителни продукти от ден на ден става все по-голямо.

Дори 200-годишния Октоберфест - най-големият месно-бирен празник може би в цяла Европа, започна да предлага вкусни вегански версии на традиционните наденички.

Освен това Германия е страната, в която беше създадена първата напълно вегетарианска верига супермаркети - Veganz. На всичкото отгоре веригата планира отварянето на още 60 магазина до 2020 година, заради огромното търсене на био и растителни продукти.

7) Канада

Според изследване на консуматорските нагласи за 2013-та година, канадците са намалили употребата на месо с почи 10% в сравнение с 2011-та година. Общо намаление на консумацията се отчита за всички категории месни продукти, но най-очевидно е намалението в консумацията на свинско - с 4.5%.

Но не е само това. Според The Huffington Post Canada има сериозно намаление и на консумацията на мляко за 2014-та година. Консумацията на млечни продукти е намаляла с 25% за сметка на растителните заместители, както и на соево и бадемово мляко.

8) САЩ

Страната е сред първенците, що се отнася до опитите да се намали консумацията на месо във връзка с превенция на болести като диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания. Компанията Google дори се опита да купи компания за вегански "чийзбургери" в САЩ.

Други частни инвеститори влагат милиони във вегански начинания, като Бил Гейтс, който е фен на Beyond Meat и Hampton Creek Foods - компании, които пък, от своя страна, привлякоха вниманието на най-богатия бизнесмен в Азия Ли Ка-Шинг и той инвестира в тях 23 милиона долара.

Това не е всичко: според социологическата компания Mintel, цели 36% от американците купуват алтернативни на месото продукти от време на време.

Така че - вегита от всички страни, обединявайте се! Защото вече не сте сами - тенденцията лека полека обхваща целия свят.

Oще: без месни продукти  безмесно хранене  без млечни продукти  веган  вегетарианец  вегетарианство  здраве  здравословни причини  консумация на месо  месни продукти  месо  оон  хранене  хранене без месни продукти  хранителен режим 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

4 cheung | 04.09.201514:26

Проблемът с консумацията на месо е двоен - етически и екологичен.
Етически всички знаем защо а екологически защото за производството на месо е необходима много повече вода и растителна суровина. Ако вместо за фураж растенията се използват за храна директно ще заситят 20 млрд души.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 21.07.2015, 08:59

3 Ленивец | 04.09.201513:02

Явно понятието стъкмистика съществува не само в България.В Канада намалена употребата на месо с 10%,като най-голямо е намалението при свинското месо-4,5%?Авторите заслужават поне Нобелова награда по математика!Всеки е свободен да яде каквото иска но тези реклами идват в повече.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.09.2015, 23:44

2 Явор Карапетров.10207591955027029 | 03.09.201523:47

Светът се Променя, Светът става Красив, Светът вече започна да чува Гласа на Сърцето Усмивка
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 02.09.201509:17

И тия станаха като гейовете.
   

оценка

+5 -3

Най-коментирани