17 факта за съня, които може би не знаете | webcafe.bg
Webcafe

17 факта за съня, които може би не знаете

Webcafe
26.07.2017, 12:41 (обновена 27.07.2017, 16:44)
sleep

Човекът е единственият бозайник, който отлага съня

Достатъчното количество сън в денонощието е едно от основните условия за добър живот. Много хора пренебрегват спането в забързаното си ежедневие, но да инвестираш в сън всъщност е инвестиция, защото само след стойностна дрямка човек може да е истински пълноценен в работата и личния си живот.

Ето 17 любопитни факта за съня:

Човекът е единственият бозайник, който волево отлага съня.

Като цяло редовните упражнения улесняват заспиването и допринасят за здрав сън. Въпреки това, спортуването от време на време или точно преди лягане затрудняват заспиването.

Разведените, овдовели и прясно разделени с половинките си хора страдат повече от безсъние.

Кофеинът е най-популярната дрога в света. Навсякъде по света хората го консумират под формата на кафе, чай, какао, шоколад, енергийни и газирани напитки, както и някои медикаменти с цел събуждане и разсънване.

Повечето здрави възрастни хора се нуждаят от 7 до 9 часа сън на нощ. Въпреки това, някои хора са напълно отпочинали и не чувстват умора след само 6 часа сън. Други не могат да дадат най-доброто от себе си, ако не са спали поне 10 часа.

Естествено е да чувстваме нужда от сън в два определени времеви отрязъка от денонощието - към 2 сутринта и към 2 следобед.

Според международната класификация на разтройствата на съня, хората, които работят на смени, са изложени на по-голям риск от множество хронични болести като такива, свързани със сърдечно-съдовата и храносмилателната системи.

Новородените спят между 14 и 17 часа в денонощие с периоди от по 1 до 3 часа в будно състояние.

Човешкият организъм никога не се адаптира напълно към работата на смени.

Гъските и делфините могат да спят с половината си мозък за период от време, а с другата да останат активни.

Въздържанието от сън ви прави по-чувствителни към положителните неща, но по-малко към потенциалните негативни последици от действията ви. Ето защо, хората, които не са се наспали, са склонни да взимат рискови решения.

По време на сън човек затвърждава в съзнанието си информацията, която е натрупал през деня и дори може да учи нови неща, ако ги слуша, докато спи.

Учените все още не знаят със сигурност дали животните също сънуват като нас.

Хората, които не си набавят достатъчно сън, е по-вероятно да страдат от повишен апетит, поради факта, че нивата на хормона лептин в организма им, който регулира апетита падат, а самият апетит се вдига.

Повечето хора сънуват по-често сънища, които включват обикновени ситуации от ежедневието с участието на познати хора. Фантастичните, странни и екшън сънища са рядкост.

Ходенето на сън е нормално явление в детството.

Човек прекарва около една трета от живота си в спане.

Oще: дрямка  здраволсовн сън  здравословен живот  инсомния  недопсиване  спане  сън  сънуване  факти за съня 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани