За силикона, от второ лице | webcafe.bg
Webcafe

За силикона, от второ лицe

Лена Лалчевa*
27.02.2015, 19:15 (обновена 02.03.2015, 08:00)
силикон

Когато си слагаш силикон, без да има нужда

Три мои близки приятелки и няколко клиентки са правили естетически корекции върху телата си. Нос, уши и силикон в бюста. Едната от тях коригира формата на ушите си и сложи силикон в бюста, не че имаше нужда.

Но преди дни разбирам, че и трета приятелка е легнала под ножа, за да си направи по-големи, стегнати и красиви гърди.

Вбесих се! Още съм ядосана. След неколкократно обсъждане с най-близки хора и не срещане на особено разбиране, съм наясно, че проблемът е в мен.

Но това не пречи да съм още бясна.

В някои случаи мога да разбера подобна намеса, но в този...? Примерно, има нещо, което не харесваш в лицето си и го променяш (при първата приятелка). Или такава е сферата ти на дейност (при втората), където външния вид е от голямо значение и ако искаш да продължаваш да работиш в дадена сфера, въпреки възрастта си, се налага да полагаш кански усилия, диети, нокти, гелове, хормони, часове на тренажора и разбира се, нов бюст. В тези случаи това се очакваше и не ми направи впечатление, не ме провокира.

Обаче последният случай...

Става дума за моята приятелка, чийто начин на живот и разбирания бях приела, макар и да не съвпадат с моите. Красиво момиче, което срещна едно мило момче преди 12 години и се омъжи. Трудовият й стаж е две години като сервитьорка в престижно столично заведение.

Омъжи се, роди едно дете, после още едно. И толкова. През това време мъжът й завърши закъсняло висше образование, скъсва се от работа, купи жилище за семейството, два автомобила за всеки и издържаше цялата къща.

А през същото това време моята приятелка се грижеше за децата, къщата, училището, детската градина, уроците по плуване и детската шарка и придружаваше мъжа си в различните му служебни тренировки, лагери и мероприятия.

Както тя сама казваше: "Ние, женките с децата, ходим с тях когато може".

Е, аз отказвам някоя моя близка приятелка да се категоризира с етикета "ние, женките".

Същата тя, след 10 години всеотдайно гледане и обгрижване на деца и семейство реши да си направи по-големи и стегнати гърди. На въпроса ми: "Ама ти си имаше бюст?!?", тя отговори, че имала, ама от повече глава не боли, пък и след две деца и кърмене, вече нямал вид.

При обсъждането на случая с друга моя приятелка доводите бяха, че сигурно го правела за самочувствие.

Ами, ако искаш самочувствие, запиши едно висше образование, един английски език, купи си чанта или обувки. Не си прави пластична операция!

Знаете ли, че хирургическата намеса в женския бюст е нещо, което се прави със сексуален контекст?

Да си сложиш брекети на зъбите, защото ще направят усмивката ти по-хубава и това ще ти повдигне самочувствието пак е корекция, но не е със сексуален подтекст. Да си сложиш цици обаче, си е за да се харесваш на някой мъж.

И не, не ми казвайте, че и тя ще се харесва повече. Ако по принцип не харесваш себе си и не се уважаваш, никой бюст няма да ти помогне.

Кое човешко същество заслужава да осъществява ненужна оперативна интервенция върху тялото си, за да му се харесаш? А тя е омъжена, всъщност. Единственият мъжки представител, който вижда бюста й, е мъжът й. Същия този мъж, чийто две деца е отгледала почти сама, защото неговите дежурства са 24 часови и често преминават в седмични.

Той я е харесал и я обича точно такава, че защо да си прави корекции сега?

Вбесява ме това, че тя доброволно се е поставила в ситуация, в която единственото нещо, което може да направи за себе си след 10-годишно отдаване на семейството, е пластичната корекция.

Виждам я като свикнала със статуквото си на домакиня, която се страхува да предприеме каквото и да било друго с живота си. Преди 3 години я агитирах да започне да търси работа, да овладее компютрите, да запише един английски език и да излезе на пазара на труда.

Да, искала и тя, ама било много трудно. Ами то за жени, дето не са спирали да работят и да се образоват е трудно, та за нея ли?

Трудно е, но не е невъзможно.

Бях се примирила с факта, че за нея е достатъчно да е просто майка и домакиня (знам, че е много, но според моите възгледи не е достатъчно); научих се да я уважавам за това, че е поставила на първо място децата си; че най-голямата й гордост са медалите на сина й по плуване и по математика и че боготвори дъщеричката си.

Научих се да я уважавам заради това, че е отдадена на семейството си, че се грижи почти сама за децата и че е моногамна и вярна на съпруга си. Все хубави и важни неща. Много е, но не е достатъчно.

90% от жените по света го правят заедно с кариерата си.

Бях приела факта, че да, двамата с мъжа й не са образовани, не блестят с някаква особена обща култура, интелигентност и нямат кой знае какво професионално развитие (тя, никакво) - все неща, които са особено важни за мен, но ги уважавах заради факта, че са хубаво семейство - задружно, приятно и сплотено, особено сплотено.

Работата на мъжа й изисква солиден физически здрав вид, разбирай мускули. Няма нищо лошо. Но сега вече ще ги възприемам като мускули и силикон.

С това не мога да се примиря.

В моите представи тя е изплашена от факта, че на 35 години не е направила нищо повече с живота си, искала е да си повдигне самооценката и самочувствието и е решила да си сложи бюст, без никаква нужда.

Малко ли са нещата, които можеш да направиш за самочувствие?

Отиди на екскурзия, чети история, запиши се на курс по танци. Но не посягай на тялото си. Защото това директно те поставя в графа "отчаяни съпруги"; графа, в която "ние, женките" служим единствено за гледане на деца и за секс.

Недопустимо според мен. Обидно.

Ако си сложиш силикон след като си образована, имаш професионално развитие, имот зад гърба си (не е задължителен) и сериозен интелектуален капацитет в главата си, ще разбера, че го правиш заради себе си.

Ако нямаш никакъв бюст или не блестиш с особена привлекателност, ще разбера, че го правиш заради себе си.

Но да ми обясняваш, че го правиш заради себе си, докато си в нейното положение, не мога да приема.

Досега някой върнал ли я е, нея или която и да е друга добре изглеждаща жена (а тя изглежда доста добре) от леглото си, защото й е малък бюста? Не, никой не ни връща! Тогава защо сами се вкарваме в стереотипа "Сексът продава", като посягаме на телата си заради някой друг?

Гневно ми е, защото се бях научила да я уважавам, а сега вече не мога.

Гневно ми е, защото така се е поставила в живота си, че след 10 години безрезервно служене на семейната институция, тя не вижда всички останали начини да си създаде самочувствие и се превръща в чалга-мама и съпруга.

Необходимо е жените да разберат, че първо трябва да направят нещо от себе си, да са независими от съпруга си, да имат собствени банкови сметки и професия.

Да четат, да учат, да пътуват, да са специални и да будят уважение.

И чак тогава, ако искат, да си сложат силикон. Заради себе си.

*Авторката е психолог и психотерапевт

Oще: гърди  жена  жени  комплекс  самочувствие  силикон  силиконови цици  цици 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.07.2010, 14:51

14 pink_devil | 14.03.201511:31

Единственото стойностно в тази статия са циците на снимката.
Авторката, ако е разумен човек- в което искрено се съмнявам- би си скъсала дипломите за психолог и психотерапевт на момента. Очевидно е, че задължителните часове лична терапия не са били достатъчни.
Едно от първите неща, на които се учат психолозите, мила ми Ленче, и то би трябвало да знаеш това, е да НЕ съдим хората. Подобни блудкави, злобни, осъждащи и лепящи етикети графомански изцепки ме карат да се срамувам да нарека подобни хора "колеги". Горко им на клиентите на тази "психотерапевтка".
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

13 Едисон | 05.03.201523:06

Ебаси! Това някой прочете ли го?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2011, 22:36

12 Реалист | 03.03.201513:09

Общо взето дилемата е следната: как авторката - образованата умница със зашеметяваща кариера няма пари да си тури едни цицки, а нейната глуповата приятелка, без да си е мърдала пръста, разцъква постата с чифт нови сочни нянки! Понякога в живота е така, авторке, свиквай...

П.С. Оле, ама верно ли си психолог и разсъждаваш така?! Шокиран Лелееее....
П.С. #2 Абе и на мен ми направи впечатление, че съпругът ту е образован, ту е общ работник? Аз ли нещо пропускам или?... луд!?!?!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

11 veselavesela | 03.03.201510:40

Първо бил необразован, после образован , но посредствен съпруг, после...авторката е завистлива клюкарка.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

10 Galina Aleksandrova | 03.03.201510:29

Авторката (и всички други работещи жени) се чуди как да отгледа и възпита добре децата си и се е постарала да се образова поне. А някаква кифла с работнически произход, кръгла нула в професионален и образователен аспект, с 2 деца-ученици, обесена на врата на също такъв работник-съпруг - си прави пластики.
Злобно, незлобно - явно е голяма бяла птица.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 03.03.201500:03

Като цяло, авторката на статията толкова охотно съди, лепи етикети и налага собствените си виждания и пристрастия като обективни, че направо ме хваща страх като си помисля какво прави с пациентите си в практиката си на терапевт. Това е точно все едно да пуснеш касапин да изражда деца..
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 17.01.2015, 21:42

8 barbara | 02.03.201523:46

Статията е доста злобна .Авторката ,която е психолог би трябвало да е наясно ,че хората са различни и съответно решенията им са различни .Смешно ми стана как при втората приятелка силикона е нужен (за кариерата )и това се приема добре .Но при третата е "ненужен",защото тя е "майка и домакиня ".Обожавам такива кариеристки (и авторката и приятелката )!!!!!Гледат от високо ,съдят а сами себе си не виждат .Но нищо важното е ,че имат кариера -тя ще ги топли и ще ги направи щастливи за цял живот !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 02.03.201522:37

>Той я е харесал и я обича точно такава, че защо да си прави корекции сега?

Ъъъ.. защото вече не е такава, каквато е била, когато я е харесал първо?
Някои мъже нямат проблем с физическите промени на жена си, други имат.
Всеки е прав за себе си - абсурдно е да съдиш мъж, който изпитва по-ниско физическо привличане към жена си понеже е качила 30 кила, например. Както се чувства - така се чувства. Ако му кажеш "ама тъпо е, туй са просто сланини!" човекът надали ще се почувства по-различно. Най-вероятно, обаче, ще се почувства също така пренебрегнат, неразбран, отхвърлен. А така започва семейната драма.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

6 Galina Aleksandrova | 02.03.201520:44

Дошло е време да ознаменува нищоправенето с чифт нови цици, а дори не е мутреса.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.03.2015, 19:24

5 Rumen Vasilev.561851598 | 02.03.201519:28

Добре го е написала момичето! Съгласен съм с нея. А който не е, да докаже тезата си с доводи, а не с глупости, празни приказки и "хейтърство".
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани