6 популярни мита за йогата | webcafe.bg
Webcafe

6 популярни мита за йогата

webcafeLifecafe
20.09.2016, 14:16 (обновена 26.09.2016, 14:45)
йога

В крайна сметка не живеем в някое тихо планинско индийско село. Йога практиките са адаптирани спрямо спецификите и нуждите на съвременния градски човек.

Много хора в днешни дни имат доста странни представи за практикуването на йога, защото са чували какво ли не относно популярната система от физически, умствени и духовни практики.

Ако човек се информира за нещата по книга, сигурно бързо може да се откаже, защото както във всяка една друга човешка дейност, така и тук има големи специфики, дълбочини и особености.

Факт е обаче, че йога практиките отдавна са адаптирани спрямо нуждите на съвременния западен човек и неговото забързано ежедневие и всъщност никой не очаква от вас да се превърнете в духовен гуру или човек-каучук, ако отделяте по няколко часа седмично за раздвижване в определени пози.

Ето кои са най-популярните йога митове:

Всички, които практикуват йога, са вегани

Това, че някои от най-активните вегани в социалните мрежи практикуват йога, не означава, че всеки, който се занимава с йога не яде месо и млечни продукти.

Едно от основните послания в йогата е, че тя е за всички. Независимо от възрастта, пола, религиозната принадлежност и диетата. Вече е пълно дори с инструктори по йога, които ядат месо и не смятат, че това е проблем.

А и в крайна сметка не живеем в някое тихо планинско индийско село. Йога практиките са адаптирани спрямо спецификите и нуждите на съвременния градски човек.

В йогата всичко е енергии, мантри и медитации

Всъщност, ако човек желае, може много да задълбае в тези неща, но в повечето случаи никой няма време да отделя повече от час на ден за йога и повечето работещи съвременни хора, които се занимават с йога, я практикуват по-скоро като гимнастика и ефективен начин за раздвижване след цял ден пред компютъра, отколкото като духовна практика.

Реално повечето курсове по йога, които можете да посетите в града, изобщо не ви занимават с цветовете на аурата ви. По-важно е да си оправите изкривяването на гръбначния стълб.

Ако не си гъвкав и пластичен, не ставаш за йога

Както вече казахме, йога е за всички. Абсолютен мит е, че трябва да си тренирал 5 години акробатика като дете едва ли не, за да си добър в йогата.

Истината е, че дори да си скован като дърво, йога може да бъде доста полезна за теб. Всъщност, именно в такива случаи нейните ползи са най-големи.

Едно от прекрасните неща е, че резултатите са видими само след няколко месеца практика. Човек сам усеща как тялото му започва да се променя и да може повече.

Йога е за разни хипита

Когато чуят "йога", много хора си представят момичета в бели рокли с цветя в косите, наредени в кръг на някоя горска полянка да медитират, хванати за ръце.

Или по-лошото: основно хипари, които не се къпят и не ползват козметика, защото е вредно, се занимават с йога.

Ами, наистина не е така. Нищо не пречи да ходиш с костюм на работа, да ползваш пяна за коса и скъп парфюм и отново да практикуваш йога. Стига да искаш.

Мъжете не са за йога

Всъщност най-големите йога учители в света са мъже. Ясно е, че стереотипът за мацки по клинчета, които правят странни пози върху своите розови постелки в препълнени зали е навлязъл широко в представите на хората, но не това е йога.

Много мъже с тежки професии като пожарникари, полицаи или професионални спортисти практикуват йога, за да се справят със треса, натрупан от работа, или пък да доразвият физическите си възможности и издръжливост.

Всички, обичащи йога, са много духовни и смирени

Никой не е казал, че щом ходиш на йога от теб трябва да лъха на мир, любов и разбирателство. Да, една от основните цели на тези практики е да донесат вътрешен баланс и спокойствие, но реално всички сме хора и никой не очаква от вас да се превърнете в духовно извисени полубогове след няколко месеца на постелката.

Йога посреща нуждите на човека такива, каквито са. И ако искате просто да раздвижите тялото си и да се поизпотите за час, имате тази възможност, без това да изисква изживяването на дълбок вътрешен катарзис.

Oще: вегани  гуру  духовна практика  забързано ежедневие  извисяване  йога  йога за мъже  катаразис  пречистване  разтягане  смирение  физическа култура 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

19 7 | 23.09.201613:04

Благодаря и на двамата за полезната за мен информация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

18 Ivan Bardarov | 23.09.201612:00

7, не знам и не ме вълнува особено. Йога възниква векове назад, нормално е хората тогава да са вярвали в паранормални явления, прераждания и т.н. Хубавото в Йога е, че въпреки аксиоматичното приемане за прераждане и наличие на свръхспособности, тези неща са определени като негативни. Така че дали има сидхи или не, Йога постулира, че дори от тях практикуващият трябва да се отърве по пътя към пълната свобода :)

И нека не забравяме, че всички тези философии са възникнали във времена когато човечеството е било много по-назад в развитието си. Не бива всичко от тях да се приема с лека ръка. На мен лично идеята за невъзможния идеал ми допада. Намирам я за красива и надскочила в пъти идеята за бог в западните религии. От Пуруша абсолютно нищо не зависи, т.к. той е бездействащ съзерцател.

Фитнесът повече му допада от асаните.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

17 boris | 23.09.201611:47

Една от най-добрите книги, според мен, превеждаше философията на индийците на "западен език" е "Светът като воля и представа". Продава се навсякъде. Препоръчвам ви да я прочетете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

16 7 | 23.09.201610:04

Да, със сигурност това е така по класическата йогистка трактовка.

Аз просто споделих информация, която беше любопитна за мен.
-------------------------------

Не съвсем по темата, но -около нея-

Имате ли представа дали всички от долните кадри са манипулирани или има възможност някои да са автентични? Много щастлив
Особено 8 и 5, а също и кухнята...

https://www.youtube.com/watch?v=Wkm_BNSceD8
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

15 Ivan Bardarov | 23.09.201601:05

Според класическата Йога, сидхите са пречка към себепознанието и пълната свобода от оковите на съществуването. Макар и свръхспособности, те отнова са вид зависимост и обвързаност със света. Ако се появят на тях трябва да се гледа като неизбежно зло, но не и като на нещо водещо до освобождение. Това е според Йога Сутра на Патанджали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

14 7 | 22.09.201623:29

Под Пуруша има предвид свръхсъзнание, разбира се, не съзнание като нашето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

13 7 | 22.09.201623:28

Има един англоезичен автор- Робърт Свобода /сърбин по баща/, който е написал през 1990-те книга за Аюрведа след дълго пребиваване в Индия, където и получава докторска степен по аюрведична медицина, а после практикува в САЩ, мисля. И той говори също за Пракрути/Пракрити и Пуруша . Интересното е, че описва съществуването на една съвсем различна и то древна традиция и трактовка, основана на Ведите- в която посветените /риши?/ се стремят към- и постигат- безсмъртие, овладявайки материята /Пракрити/чрез силата на съзнанието /Пуруша/. При това, те могат да се материализират и дематериализират по желание, да левитират и пътуват в пространството, да контролират силите на природата и т.н.
Звучи добре. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

12 Ivan Bardarov | 22.09.201621:34

Cheing, ранният Будизъм е бил преди всичко етично и атеистично учение. Постепенно години и векове след смъртта на Буда се изражда в религия.

Що касае класическата Йога, при нея има два основни принципа - Пракрити и Пуруша.
Всичко що е обусловено, взаимосвързано, еволюиращо, разпадащо се на съставни части, дуалистично, всичко това е Пракрити. Това влючва и човешкото обусловено съзнание Чита, тоест целият ни познат мисловен процес също е част от Пракрити. Пуруша не е нищо от горе изброеното. Пуруша е извън всяка представа - ниргуна. В момента, който в съзнанието възникне някаква представа за Пуруша, по дефиниция тази представа е грешна. Не може чрез волево физическо или ментално действие да се постигне Пуруша. Това на практика е недостижим идеал :) Както един съфорумник от един форум беше казал, Пуруша е потенциал за съзнание, но не и самото съзнание. Обусловеното съзнание, с което оперираме е част от Пракрити или на разговорен език част от природата. Затова в преден пост се пошегувах, че Йога е антиприродна, защото нейният идеал Пуруша не е част от природата :)

Лично мен ме забавлява и очарова мисълта, че ние хората колкото по-независими ставаме от природата, толкова сме по-устойчиви :) Цивилизация :)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

11 7 | 22.09.201617:57

Ведите са съдържали съвсем друга философия- на живота.
Упанишадите променят всичко това- в култ към смъртта.
Разбира се, с многословни обяснения и разсъждения.
Ако някой иска да е вечно мъртъв- негова воля.
Но нека да има нещо и за другите, които искат да живеят.
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

10 cheung | 22.09.201615:46

Ако според теб Нирвана е вечна смърт, то и бог и вселената са вечно мъртви! Ах човешко его, ще се прераждате хиляди калпи заради него! Авраамическите религии много успешно експлоатират низкия човешки егоцентризъм и представата за личност. Но всъщност в личността няма нищо природно - всичко умира,всичко се разпада и прегрупира във нови неща, това е закон на природата. Но християните са измислили глупостта че може да има вечен живот. Будизмът е най-рационалната религия и в него няма никакви задгробни животи и божества.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани