Тайните на сексапила | webcafe.bg
Webcafe

Тайните на сексапила

webcafeLifecafe, The Telegraph
09.04.2015, 15:09 (обновена 14.04.2015, 13:32)

1 от 13 снимки Назад Напред

Тройка

Има много биологически и еволюционни механизми, които ни привличат към определени хора, дори и без да го съзнаваме. Вижте още в галерията.

Ново изследване показва, че бегачите на дълги разстояния са по-привлекателни, защото имат по-високи нива на тестостерон, което ги прави по-мъжествени и плодовити.

Но има и други биологически и еволюционни механизми, които постоянно ни привличат към определени хора, дори и без да го съзнаваме. Ето научните тайни на привличането:

Симетрия

Чарлз Дарвин някога е написал: "Определено не е вярно, че в мозъка има зададени универсални стандарти за красота по отношение на човешкото тяло".

Скорошни научни изследвания обаче твърдят, че все пак има универсални разбирания за красота, които са валидни във всички култури. И дори са приложими при животните.

Вероятно най-важната характеристика е лицевата симетрия.

Наличието на лице, което е идентично от двете страни, е биологична "реклама", заявяваща на потенциалните партньори, че в това тяло има добри гени.

Счита се, че липсата на симетрия отразява нарушаване на развитието в утробата заради общо влошено здраве, лошо ДНК, употреба на алкохол или тютюнопушене.

Лицевата симетрия също така бива свързвана с любезността, екстровертността и съвестността, така че по-добре изглеждащите хора по-лесно си намират приятели и съответно се задържат по-дълго на работно място.

Ето защо много хора избират пластичната хирургия, за да изправят носа си, или да компенсират изкривената си усмивка. В биологичен план обаче те мамят партньорите си, тъй като все така ще предават несъвършени гени, независимо как изглеждат външно.

Значението на симетрията не се изчерпва само с чертите на лицето.

Изследванията също така установяват, че жените-партньорки на мъже със симетрични тела изпитват най-много оргазми, а тези със симетричен бюст са по-плодовити от жените с не-идентични по размер гърди.

Дори женските лястовици предпочитат мъжки със симетрични опашни пера, търсейки превъзходно качество на гените и устойчиво развитие.

Дължина на пръстите

Въпреки че много жени изглежда търсят основно следи от носене на брачна халка по пръстите на мъжете, изследванията показват, че мъжките ръце могат да разкриват и много повече.

В последните години учените установиха, че има интересна връзка между дължината на пръстите и нивата на тестостерон, на които мъжът е бил изложен, докато все още е бил в утробата на майка си.

Колкото по-дълъг е безименният пръст в сравнение с показалеца, толкова по-висок тестостерон има в организма.

Това е важно, защото високите нива на тестостерон са свързани с голям брой сперматозоиди, повишена плодовитост, здраво сърце, по-мъжествени качества и по-добри гени.

Освен всичко друго хората с по-дълъг безименен пръст е и по-вероятно да имат симетрични лица.

Но преди да започнете да търсите мъже с изключително дълги безименни пръсти, имайте предвид, че учени от Оксфордския университет са открили, че те е по-вероятно да бъдат склонни към промискуитет.

Обратно, тези, които имат сходни по дължина пръсти, е по-вероятно да се стремят към дълготрайни връзки и да остават верни на партньорите си.

Руса коса

Тази дилема е препънала дори Дарвин, който се е опитал да установи защо джентълмените предпочитат блондинки - и в крайна сметка се е отказал, констатирайки, че няма универсални предпочитания към нежния пол.

Комбинацията от руса коса и сини очи, присъстваща сред белите хора, най-вероятно се е изградила от еволюцията при северноевропейските племена преди около 11 000 години.

За племена, които са отивали все повече на север с оттеглящите се ледени шапки, русата коса е носела еволюционно преимущество.

Загубата на пигментация по кожата позволява по-дълбоко проникване на ултравиолетовата светлина, необходима за синтез на витамини, нужни от своя страна за доброто здраве.

Затова блондините и блондинките е било по-вероятно да бъдат по-здрави и да живеят по-дълго.

Някои археолози твърдят, че в онези времена е царяла ожесточена конкуренция и мъжете често са били убивани, а жените се е налагало да се борят ожесточено за партньори.

Счита се, че палеолитните ловци са избирали блондинки, защото те са изпъквали сред конкурентите си и е имало по-голяма вероятност да бъдат здрави.

Много жени, които са руси, потъмняват с възрастта, така че русата коса се приема и за индикатор на младост и сексуална активност.

Интересно, блондинките от бялата раса обикновено имат и малко по-високи нива на естроген от брюнетките, а и е по-вероятно да са надарени с по-фини, дори детски черти на лицето - от рода на по-малък нос, по-малка челюст, заострена брадичка, тесни рамене, гладка кожа и по-малко окосмяване по тялото.

Същевременно обаче скорошно проучване, което се опитва да определи най-красивите жени в света, избра брюнетка за победител.

В същото време изследване от 2011-та в скандинавско психологическо научно издание констатира, че брюнетките като цяло биват считани за по-привлекателни.

Форма на тялото

Точно както има идеално съотношение на дължината на пръстите, изглежда, че хората са програмирани и бързо да изчисляват телесните данни на бъдещ сексуален партньор.

Това отново се базира на генетични показатели, които ние несъзнателно определяме от съотношението на размерите на костите.

Мъжете предпочитат съотношение между талия и ханш 7:10, но - интересно - теглото не е от значение.

Дължината на бедрата и размерът на бюста са важни фактори за плодовитостта, раждането на деца и отглеждането им, така че очевидно тези фактори имат връзка с еволюцията.

Индекс на телесна маса (BMI) 20.85 е определен като най-привлекателно тегло за жена. Скарлет Йохансон е избирана за жената с най-атрактивна фигура.

Жените несъзнателно търсят мъж, който има съотношение между талия и ханш 9:10 и са привлечени от партньори с голяма челюст, широка брадичка и внушителни вежди.

Ъгълът между очите и устата, издадеността на скулите и дължината на лицето също играят роля, както и окосмяването по лицето.

Повечето жени предпочитат набола брада пред голяма брада или гладко избръснато лице. Мъжете с пищни бради обаче се възприемат като по-добри бащи.

Перфектният мъж също така трябва да има ниво на телесни мазнини около 12%, което е важен показател доколко добре функционира имунната му система.

Счита се също, че лимбалният пръстен - областта, където ирисът влиза в досег с бялото на окото - показва младост и добро здраве. В изследване от 2011 г., мъжете и жените с тъмен лимбален пръстен са били възприемани като по-привлекателни.

Мирис

Учените не са единодушни по въпроса дали хората наистина излъчват феромони - химически вещества, секретирани от животните, улесняващи намирането на партньор - но определено използват мирис, за да определят доколко генетично съвместим може да бъде партньорът.

Изследванията констатират, че буквално надушваме пасващата ни имунна система - човека, чийто гени допълват нашите, което води до по-здраво потомство.

Всъщност най-съвместимият в генетичен аспект партньор би бил този, който най-малко ви прилича.

Според еволюционната биология има полза единият партньор да е по-малко податлив на настинки или грип, докато другият да има по-добър имунитет срещу шарка например.

При помирисване на тениски, наситени с мъжка пот, жените показват предпочитаиня към мириса на мъже с високи нива на тестостерон, особено когато са в период на фертилност.

Проучване на университета в Нюкасъл обаче твърди, че хормоналните противозачатъчни могат да променят способността на жените да долавят тези важни генетични характеристики, защото те модифицират хормоналните нива на жените така, че организмът задава показатели на бременност, което ги кара да се стремят да се заобикалят с близки членове на семейството.

Учените в университета в Сиръкюз и психиатричния център към Женевския университет установяват, че преценката дали някой ни изглежда привлекателен е една от най-сложните задачи, които изпълнява мозъкът. Тя задейства по-висши функции, включително разбиране на намеренията на другите и себеосъзнаване.

Вписване в общността

Въпреки че на пръв поглед изглежда добра идея да изпъкваш сред тълпата, когато си търсиш партньор, ново проучване твърди, че всъщност има по-голяма полза да изглеждате средностатистически.

Хората с "математически средни" черти демонстрират по-разнообразна гама от гени и по-добро репродуктивно здраве, твърдят еволюционните биолози.

"Общо взето това, което мозъкът прави, докато ние се движим в средата си, е да взема лицата на хората и да изгражда усреднена версия на тези лица, които виждаме ежедневно", твърди д-р Кан Лий, психолог от университета в Торонто.

"Заради това всъщност имаме в представите си... образ на средностатистическото лице. Има нещо генетично заложено в нас, което ни тласка да предпочитаме да гледаме нещо средно".

В идеалния случай е желателно разстоянието между очите и устата да е около 36% от дължината на лицето.

Разстоянието между очите пък трябва да е 46% от широчината на лицето, за да ви считат за красиви.

Гласът и устата

Мъжете предпочитат жени с висок, придихателен глас, тъй като той е присъщ на младите. Женските гласове стават по-ниски с възрастта. Счита се също, че по-високият тембър на гласа е свързан с по-малки размери на тялото.

Жените от своя страна предпочитат мъжки глас, който обозначава по-голям размер на тялото и съответно по-нисък тембър.

Мъжете са привлечени от жени, които се усмихват, но същият принцип не важи за жените.

Според научни изследвания усмихващите се жени биват определяни като по-привлекателни, докато мъжете, демонстриращи позитивни емоции и щастие са определяни като по-непривлекателни.

Oще: жени  красиви мъже  красота  мъже и жени  секс  сексапил 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

11 boris | 12.04.201520:02

На времето, един философ, е казал, че едно от най- големите достойствана християнската религия е, че тя първа е осъзнала, че "истинската доброта е грозна и мирише лошо."
Честито възкресение Господне
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

10 Борката | 11.04.201506:15

Бах тия пустиняци и по празници не се запират да се едът.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

9 Bichkiiata | 11.04.201506:03

Mario Cheung спри достатъчно е ... разбрахме, че си грозен, т.е. привлекателен, т.е. ...обърках се вече

п.п. дадаизма е една пръдня изтървана в студения Космос, за съжаление никой не е успял да я подуши
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2014, 20:25

8 Mario Cheung | 11.04.201500:35

Точно затова не харесвам красотата - тя е предвидима и повърхностна. Докато грозотата е автентична. Аз обичам противоречията ,дисхармонията , дисонансите и анархията.
Красотата е именно норма - спазват се някакви предзададени пропорции. Грозното е извън тези рамки. То е освободено и жизнено.

"Когато хората узнаха красотата на красивото, разбраха грозното." Лао Дзъ

Понятието за красота може да бъде подложено на деконструкция по метода на Дерида. Дори да приемем че златното ви сечение съществува , с какво то се определя спрямо грозното , освен че не е то? Прочетете за деконструкция на бинарните опозиции. В постмодерното общество красотата е утопия, няма съществена стойност. Или още мит или горям разказ (метанаратив)

Това се изобразява и във съвременното авангардно изкуство (не Давинчи от 15 век който е говорел за сечения)- стилове като Дада, сюрреализъм и експресионизъм. Например във всеизвестната творба "Повикът" образът на човека е лишен от всякакви пропорции и златни сечения.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.06.2014, 20:25

7 Mario Cheung | 11.04.201500:17

Красотата е кратка като пролетен цвят. С времето неминуемо повяхва и умира. А в един гниещ труп няма и следа от красота. Къде са тогава златните ти сечения? Като отвориш масов гроб не можеш да различиш костите дали са били на красив или на грозен човек. Смъртта помита всичко като вихър - Донс Макабър както се казва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2014, 20:25

6 Mario Cheung | 11.04.201500:07

А случайно да знаеш че Моцарт е бил грозен нисък и с лунички?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

5 Harry | 10.04.201520:36

Bichkiiata ДА!
Даже красотата и липсата на красота в човешкото поведение може да се опише с редицата на Фибоначи - златното сечение, не бях чел википедия, но там пише че той само го е открил в Изтока, а те арабите са наследили и опазили знанията на антична Гърция.

Бабите ни знаеха че каквото посадиш, такъв плод ще набереш, дядовците казваха, какъвто бащата, такъв и синът, а Христос учеше че: " по плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей?"

Пък вие си вярвайте че всичко е игра на мозъка! Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 10.04.201520:13

редицата на Фибоначи, F_{n}=F_{n-1}+F_{n-2}
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

3 Harry | 10.04.201518:52

Марио, трябва да те разочаровам, красотата съществува извън човешкия мозък и никак не е игра на съзнанието. Красотата е математически изведена още в античността, прочети малко за "златното сечение", то е навсякъде в природата, дори чертите на красивото човешко лице му се подчиняват, има го и в музиката, не тази на Лейди Гага разбира се, но изцяло при Моцарт.

Така, идеята че всички се раздаме равни и че само ни се струва че някой е по-красив от нас, и стига да имаш условия можеш да станеш всякакъв е на дегенератите , които тайно и полека разрушиха морала и здравия разум, направиха всички революции, изклаха де що има по-умен, успял и красив човек, поразпитай какво са правили болшевиците у нас след девети септември 1944г.

Но Природата си знае работата. Много щастлив
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 10.04.201518:26

Тия работи се знаят отдавна, но не са политкоректни , силно се разминават с пропагандата на платените с американски пари НПО - "неправителствени организации" промиващи мозъци - правозащитници, откачени феминистки, кучелюбки, либерали-дегенерати, и пр. еволюционен скрап.

Ако си се родил бездарен, грозен, ниско интелигентен, социопат, с непоносимо лош характер, а по ирония на Природата и с хипер претенции за власт, признание, богатство, подчинение, то единствения начин ги получиш от омразното ти племе е да се продадеш на външен враг на сънародниците ти, отказали ти според тебе тия заслужени радости. Бащите се продадоха навремето на сатанистите от Комунистическия интернационал, смениха се времената и световния господар стана САЩ, и изпратиха децата и внуците си на обучение в Англия и Америка, за новата колониална власт в татковината ни.

Огледайте се, хубавите жени пристават само на грозни тъпи мутри, народиха тъпи мутрета, израждаме се, за да могат да вземат някаква диплома се наложи да се свалят драстично критериите за оценяване в системата на образованието. Професори - тъпанари се роят на кило. Не им се сърдя на жените - и това е генетика, раждат на мъже с пари.
   

оценка

+1 -6

Най-коментирани