Увреждате ли слуха си неусетно? | webcafe.bg
Webcafe

Увреждате ли слуха си неусетно?

webcafeLifecafe, по BBC
21.06.2015, 19:52 (обновена 25.06.2015, 12:10)
шум, слух, мъж, ухо

На какво се дължи загубата на слух? Няколко приложения могат да ви ориентират дали все още чувате добре

Много от нас използват слушалки през деня, за да заглушат шума при пътуване или в офиса. Но дали така не увреждат преждевременно слуха си?

Обикновено нещата започват постепенно.

Китарите в любимата ви песен вече не звучат толкова силно, така че усилвате звука. Затруднявате се да чувате диалога по телевизията. Опитите да разберете какво приятелите ви казват в претъпкан бар се превръщат в истинска мъка.

Загубата на слух често не е драстично събитие, а нещо, което се трупа неумолимо с течение на времето.

Някои експерти смятат, че някои много модерни форми на поведение - от рода на нарастващата употреба на слушалки - спомагат за преждевременно влошаване на слуха. И това е проблем, който засяга младите хора много повече отпреди.

Защо да се притесняваме за слуха си?

"Невероятно е колко много аспекти на живота ви съдържат силни шумове, за които не мислите и които не осъзнавате, докато не е вече твърде късно", казва клиничният аудиолог Джил Грюнвалд от университета "Вандербилт" в Нешвил, Тенеси.

"Напоследък имаме контакти с много "развлекателен шум" - слушащите музика хора, баровете, кината са с много силен звук. Има постоянен шум, на който сме изложени ежедневно".

Грюнвалд, която изнася лекции на тема загуба на слух пред школата по музика във "Вандербилт", обяснява, че прекаленото излагане на силен шум за дълго време може да увеличи рисковете за всички да започнат да губят слух, независимо от възрастта им.

Има обаче причини, поради които хората започват да изживяват предизвикана от шум загуба на слух на по-ранна възраст. Особено ако шумът е свързан или с работата им, или с развлеченията им.

"Понякога това се дължи на излагане на шум на млади години, но едва когато започне да се съчетава с възрастта, нещата се случват по-бързо", казва Грюнвалд. "Така че може да имате лека загуба на слух и леко увреждане сега, но едва години по-късно то ще се превърне в проблем".

Кои шумове ни излагат на риск при развлечения?

Американски регулаторни органи за безопасност на труда като Националния институт за трудова безопасност (NIOSH) и Асоциацията за трудова безопасност и здраве (OSHA) задават стандартен лимит на излагане на звук 85 децибела, което е сравнимо с шума на уличното движение, чут от вътрешността на кола.

Продължителното излагане на шум над тези нива със сигурност излага хората на по-голям риск от загуба на слух с течение на времето. Предизвиканата от шум загуба на слух може да се случи веднага, но по-често ефектът от нея не е забележим до по-късен етап от живота ви.

Слушалките на музикалните плеъри могат да достигат нива до 120 децибела, според изследване на университета в Лайчестър. Това ниво е изключително опасно, тъй като шумовете, надвишаващи 110dB, "премахват миелиновото покритие от нервните клетки, което пречи на достигането на електрически сигнали от ушите до мозъка".

Ако увредите ушите си по този начин, щетите са постоянни и необратими.

"Строителните инструменти имат ниво на шум около 90dB", казва д-р Тод Рикетс, професор и директор на департамента по слух и говор в университета "Вандербилт".

"Моторна резачка и джет са около 100dB. Ако говорим например за много шумен клуб или шумен концерт, нивото може да е 105dB. Много силен звук на автомобилна аудиосистема може да достигне дори 120dB или повече. Ако сте на метър и нещо от пистолет, шумът вече е 140dB, което е на прага на болката или отвъд него".

Много хора изпитват "временно изместване на прага", ако слухът е намалял за няколко дни след шумен концерт или клубно парти, но после се възстановява.

Заради химически процес, който ушите използват, за да се предпазят, шумът изглежда да губи силата си, когато малките власинки във вътрешното ухо се изтощят.

За да се възстановите, отидете на тихо място, докато слухът ви не възстанови чувствителността си, и избягвайте да си предизвиквате подобни временни измествания на прага за в бъдеще.

Как да определим дали започваме да губим слух?

Ако сте изложени на силен шум твърде дълго време, когато сте по-млади, често се случва да има по-сериозна загуба на слух на стари години или тя да настъпи в по-ранна възраст. Рикетс нарича това "отложен ефект".

Видео, публикувано от AsapScience в YouTube през 2013-та, запитва "На колко години са ушите ви?".

Проблемът е, че резултатът може и да не ви допадне. Ушите ви може да са с 20 години по-стари от вас.

Ако се притеснявате за качеството на слуха си, има безплатни приложения за тестване на слуха, които можете да изпробвате сами, като предварителна стъпка, преди да посетите аудиолог.

Приложения за тестване на слуха за iPhone

UHear е едно от най-популярните такива приложения, като то тества за чувствителност на слуха и доколко добре можете да чувате шум, като ви предлага да попълните въпросник.

Mimi Test дебютира през април тази година и ви приканва да използвате за най-добри и по-стандартизирани резултати слушалки на Apple. В края на теста, Mimi изчислява възрастта на слуха ви.

Приложения за тестване на слуха за Android

Hearing Test има вида на аудиометричен тест за чисти тонове, който се използва от аудиолози за идентифициране на праговите нива на пациентите. Резултатите от теста могат да бъдат отпечатани, а ако изтеглите платената професионална версия, резултатите могат да се изпращат и по електронна поща.

Как технологиите могат да ни помогнат?

За тези, които изпитват умерена загуба на слух, технологични разработки като Soundhawk позволяват да се концентрирате върху определени гласове на шумни места - като барове и ресторанти - използвайки само две слушалки и микрофон на ревера. Изобретен от бивш ушен лекар - Родни Пъркинс, Soundhawk работи по Bluetooth и нивата на звука могат да се настройват, като изтеглите приложението Soundhawk.

Как да спрем утежняването на загубата на слух?

За да намалите статистическото нарастване на предизвиканата от шум загуба на слух в по-късен етап от живота ви, намалете звука на смартфона до безопасни нива. В настройките понижете лимита на звука до около 70%, така няма да се изкушавате да слушате музиката си с опасна сила на звука.

Ако отивате на концерт или музикален фестивал, не се колебайте да си носите антифони - няма как да знаете дали няма да ви избутат близо до тонколона.

Купете си заглушаващи външния шум слушалки, вместо тапи за уши. Това е може би най-лесният начин да си гарантирате, че парчетата, на които се наслаждавате, не започват да ви лишават от звукови удоволствия в по-късен момент от живота ви.

Oще: здраве  сензори  сетивност  слух  тялото  шум 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 22.06.201511:10

Дори да оглушеем, няма да онемеем... Абе, поне ще може да пишем!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани