Парти дрогата, одобрена за лечение на депресия | webcafe.bg
Webcafe

Парти дрогата, одобрена за лечение на депресия

webcafeLifecafe, по Vox
07.03.2019, 15:56 (обновена 11.03.2019, 09:34)
депресия, личностно разстройство, гранично разстройство

Снимка: © Pixabay

Препарат с кетамин ще се бори с депресивните състояния

Американската асоциация за храните и лекарствата одобри препарат на име ескетамин - фармацевтичният еквивалент на халюциногенната дрога, предназначена за любителите на партита и клубове, наречена "Специалния К".

Да, правилно прочетохте.

Кетаминът дълго време се използва като упойващо вещество, но все по-често се употребява от психиатрите като отчаян опит да се лекува нарастващият брой хора с депресия, които не се влияят от никакви други антидепресанти.

От компанията Johnson&Johnson се възползват от десетилетията проучвания за евентуалните ползи от кетамина и създават ескетамин, който ще се продава в аптечната мрежа под името Spravato. Това е спрей за нос, измислен така, че да намалява депресивните усещания в рамките на няколко часа - много по-бързо от стандартните антидепресанти на пазара, за действието на които трябват седмици и дори месеци.

През февруари 14 от 16-те членове на панел на Асоциацията за храните и лекарствата решават, че ползите от кетамина значително надвишават потенциалните вреди и така регулаторният орган одобрява препарата. Spravato е първият нов антидепресант, одобряван от Асоциацията от години насам.

Например Prozac, който повишава нивата на серотонин в организма, е одобрен преди 30 години. Всички антидепресанти, утвърдени след него, използват същия механизъм за борба с депресията.

Одобрението идва в отговор на нуждата от допълнително и ефикасно лечение за депресивни състояния, които до момента не са се повлиявали медикаментозно.

Засега медикаментът е разрешен за употреба единствено от пълнолетни с доказано резистентна към лекарства депресия, тоест са приемали два вида препарат без никакво подобрение в симптомите. Те ще приемат ескетамина в комбинация с други орални антидепресанти.

И понеже има вероятност да упои пациентите или да предизвика нетипични усещания, ескетаминът ще се дава единствено в сертифицирани клиники, които ще държат пациента под наблюдение поне два часа след приема.

Ограниченията обаче може би ще затрудят клиниките. Много от тях не са обзаведени така, че там да бъдат настанявани пациенти, което означава, че хората ще трябва да чакат в коридора няколко часа, докато са под наблюдение. Освен това клиниката може и да няма достатъчно персонал, който да наблюдава пациентите.

Точният ефект на кетамина и ескетамина върху депресията също е неизвестен.

Преди одобрението на Spravato много хора със сериозна депресия са пробвали кетамин. Оттам започват да се появяват и слуховете за чудодейното му въздействие и облекчаването на симптомите. Но докато една група лекари и пациенти се молят веществото да бъде разрешено, други не са толкова сигурни и имат достатъчно аргументи, за да докажат съмненията си.

Отчасти това се дължи на факта, че ползите от кетамина все още не са съвсем добре проучени. По информация от Агенцията по храните и лекарствата кетаминът е преминал през само четири клинични изследвания, като три от тях са продължили едва по четири седмици. Резултатите са противоречиви.

При един от тестовете Spravato демонстрира забележителен ефект върху силата на депресията, а промяната понякога се вижда само за два дни. При други два медикаментът не показва очакваната ефикасност.

Въпреки че някои пациенти, които приемат ескетамин, изпитват значително подобрение, страничните ефекти също са често срещани.

Сред тях са апатия, тревожност, сънливост, виене на свят, липса на енергия, високо кръвно налягане, повръщане, чувство, сходно с пиянство. Тоест ескетаминът показва същите характеристики като кетамина.

При дълготрайна употреба се появяват опасения от натрупване на токсини в пикочния мехур и нервната система. Кетаминът може да доведе и до пристрастяване. Все още не е ясно и дали той е истински антидепресант, или просто временно води до еуфорични усещания.

Аргументът е обаче, че пациентите имат нужда от алтернатива. Останалото ще научим след първата вълна пациенти, които ще пробват новия препарат.

Oще: депресивни състояния  депресия  ескетамин  кетамин  лечение  лечение на депресия 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.