Барби може да бъде всичко, не я съдете | webcafe.bg
Webcafe

Барби може да бъде всичко, не я съдете

webcafeLifecafe, по QZ
11.03.2019, 17:18 (обновена 13.03.2019, 13:23)
барби

Снимка: © Pixabay

Тя е като празна скица, върху която да се надгражда

Много майки, притеснени за психиката на дъщерите си, не им позволяват да си играят с куклата Барби. Вярно е и че забраната обикновено трае до някое посещение при баба, която се поддава на мрънкането и натиска и купува мечтаната играчка.

Следват седмици на шиене на кукленски дрешки и трупане на аксесоари, достойни да запълнят истински магазин за дрехи.

С други думи - не е трудно да разберем защо майките са склонни да забранят куклата в дома си.

Ужасяваща е идеята малките момиченца да идеализират готовите за високи токчета крака, синтетичната руса коса и оформените, конусовидни гърди на Барби, чиито пропорции са преувеличени до такива на секскукла. Барби е по-скоро олицетворение на фетиша по нереално тясната талия, отколкото образец за женственост.

Само че това е гледната точка на възрастните. Почти никое малко дете не разсъждава по този начин. Широкоразпространено е схващането, че игрите с Барби с нейните нереалистични пропорции вредят на самочувствието на момичетата. И затова през 2016-а от "Мател" представят Барби с различни форми в отговор на клиентските изисквания (въпреки че дори и закръглената Барби си е по-скоро слаба).

Реалните ефекти на куклата върху разбиранията на момичетата обаче са слабо проучени и неубедително представени. Най-общо казано, оказва се, че колкото по-голямо е момичето, толкова е по-вероятно да е недоволно от тялото си. Само че това е резултат от западните стереотипи за красота, от които Барби е съвсем малка част.

Трудно е да се посочи каква част от естетиката на куклата се асимилира от играещите си с нея.

В часовете, през които децата се занимават да й правят прически и да я преобличат, малко от тях всъщност си пожелават да изглеждат като нея. Вместо това повечето се сравняват с другите деца, особено тези от същия пол, както и разбира се с жените по телевизията, киното и списанията.

Идеята, че малките момичета са обсебени от вида на една кукла, всъщност подценява силата на ума им. Според това схващане те не могат да направят разлика между телата си от плът и кръв, които скачат, катерят се и карат колело, и това да си играеш с пластмасова кукла. Едно 10-годишно дете съвсем не разсъждава толкова елементарно.

А и се пренебрегва фактът, че Барби представлява празна чернова за момичешките амбиции и стремежи. През 60-те тя е представяна като "тийнейджърка модел", но през годините е била и астронавт, ветеринар, пчелар, домакиня. В зависимост от това за кое точно Барби говорите, тя може да бъде всичко - от богата млада поп звезда до трудеща се жена.

Тя е носила сари, африкански пръстени за шията, кимоно.

Куклата няма точно определена възраст, а вече - и раса. И тази липса на конкретни рамки е най-страхотното нещо в нея. Да, купищата й аксесоари само насърчават консуматорската култура. Да, фигурата й е доказателство за манията по стройните форми на женското тяло. Но липсата на специфики също така прави Барби отворена към интерпретации и фантазии за различни начини на живот.

Тя е двигател на момичешкото въображение. Може да носи както бална рокля, така и работен гащеризон. Кара розов скутер или боклукчийски камион. В България най-евтините варианти струват около 20-30 лева. За сравнение, други марки кукли могат да достигнат и да надхвърлят цена от 100 лева и то без аксесоарите към тях.

Единственото нещо, което Барби никога не е била, е майка. Има един ужасяващ опит за бременна кукла, която обаче бързо е изтеглена от пазара заради критиките. Барби е в странно, но страхотно безвремие - тя винаги може да бъде взета за тийнейджърка, въпреки че много от вариантите й намекват, че тя е възрастна жена с кариера.

Може това да ви изглежда незначително, но далеч не е така.

Много други детски играчки, особено момичешки, са ориентирани към майчинството. За някои от тях децата дори се чувстват виновни, че не им обръщат достатъчно внимание, не ги хранят по часовник и не ги слагат да спят в точния час.

При Барби няма такова нещо - тя може да се грижи сама за себе си. Момичетата даже си съчиняват разкази - къде живее, какво прави в момента, какво работи.

Затова притесненията на майките да донесат вкъщи Барби са разбираеми, но куклата далеч не причинява щетите, в които я обвиняват. За някои тя е омразен символ на стереотипите за момичетата, но всъщност е машина за фантазии за неограничени възможности в живота на възрастните.

Oще: барби  деца  игра  игри  клише  клишета  кукла  кукла барби  кукли  момичета  стереотипи 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.