Параноята "Ще хвана рак от телефона" | webcafe.bg
Webcafe

Параноята "Ще хвана рак от телефона"

webcafeLifecafe, по Wired, The Conversation
06.05.2016, 16:55 (обновена 08.05.2016, 15:57)
Забрана за телефоните в училище

Снимка: © Getty Images

Няма никаква причинно-следствена вързка между използването на мобилни телефони и развитието на тумор на мозъка.

Това показва ново епидемиологично изследване, проведено от водещите специалисти по онкозаболявания в Австралия.

Екипът, ръководен от Саймън Чапман - емеритус професор по обществено здравеопазване в Университета в Сидни, е проучил данни на 19 858 мъже и 14 222 жени, диагностицирани с рак на мозъка между 1982 и 2012 г.

Учените са изследвали и информацията за употребата на мобилни телефони в национален мащаб между 1987 г. (когато за пръв път се въвеждат клетъчните телефони в страната) и 2012 г.

Австралия е особено полезен източник на данни от този тип, защото има законово задължение всички ракови диагнози да се вписват в общ регистър - т.е. страната разполага с изключително изчерпателни данни за този вид заболявания.

Чапман и колегите му моделират нивата на онкологичните заболявания според критериите възраст и пол.

"С увеличаването на използването на мобилни телефони, установихме, че във възрастовата група 20-84 години случаите на ракови заболявания нарастват с незначителна величина и то - само при мъжете, докато при жените този индикатор остава стабилен за целия 30-годишен период", пише Чапман в статия в The Conversation.

Освен това, лекото покачване на честотата при туморите на мозъка при мъжете се появява само при пациентите над 70-годишна възраст. Тенденцията започва още през 1982 г. - няколко години преди мобилните технологии да достигнат до Австралия.

Чапман обръща внимание, че увеличението на броя на пациентите вероятно се дължи на подобрените технологии за диагностициране, а не толкова на внезапен бум на самото заболяване.

Компютърната томография и ядрено-магнитният резонанс са въведени в Австралия в края на 70-те години и благодарение на тях могат да се засекат дори онези тумори, които в миналото са оставали незабележими за лекарите.

Раковите образувания в мозъка могат да мимикрират симптоми на инсулт или деменция при възрастните хора, затова има вероятност диагностиката в миналото да е пропускала голяма част от онкозаболяванията.

Екипът от Австралия е създал изследователски модел, за да провери и обратната хипотеза - "мобилните телефони предизвикват рак".

Те правят консервативна прогноза - с 50% евентуалното увеличение на раковите случаи в период от 10 години след навлизането на мобилните телефони.

"Ако хипотезата за вредата от телефоните беше вярна, очакваният брой на пациентите с рак на мозъка през 2012 г. трябваше да бъде 1866 души. Регистрираният брой в действителност е 1435 души", пише още Чапман.

Оказва се обаче, че сравнението на данните не показва нито един признак на увеличение на случаите на рак на мозъка, въпреки че мобилните телефони се използват в продължение на 3 десетилетия.

"Не виждаме никакъв ръст на случаите на мозъчни тумори спрямо предходния период", подчертава Чапман.

Близо 90% от населението на Австралия имат мобилни телефони, като голяма част от хората ги използват от повече от 20 години.

Oще: wi-fi мрежи  австралия  здраве  мобилен телефон  мобилни технологии  обществено здравеопазване  онкологично заболяване  рак  раково заболяване  сидни  смартфон  телефон  тумор  тумор на мозъка  тялото  университетът в сидни 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани