Как да направите 2015-та наистина добра | webcafe.bg
Webcafe

Как да направите 2015-та наистина добра

Lifecafe, по Huffington Post
26.01.2015, 22:43 (обновена 29.01.2015, 19:17)
здраве

Снимка: © Getty Images

С вече набралата скорост нова година, много хора се стараят да се придържат към обещанията си за промяна (или вероятно все още търсят мотивация да започнат с тях).

По-здравословният живот винаги е главен приоритет за много от нас около Нова година, след като приключи преяждането по празниците и всички започнем да мислим за предстоящото лято. "Здравословно" може да означава различни неща за различните хора, но като цяло обикновено се има предвид да се чувстваш добре, да изглеждаш добре и да се грижиш за себе си.

От отделяне на време за повече физически упражнения или намиране на начини за справяне със стреса, конкретните стъпки и лекото насърчение винаги са от полза. Следните 15 навици възприемат общ подход към по-здравословен живот и са относително лесни за вписване в ежедневния ви график.

Напомняйте си, че сте благодарни за всеки ден

Благодарността е силен инструмент за промяна на нагласите. Тя може да допринесе много за това да се почувствате по-позитивни и удовлетворени като цяло от живота. Хората, които изпитват по-голяма благодарност, дори спят по-добре нощем, твърди изследване на университета в Манчестър.

Всяка вечер, докато се подготвяте за лягане, отделете минута, за да помислите съзнателно за всичко, за което би трябвало да сте благодарни. Това е особено полезно, ако нормално мислите за задачи за вършене или ви навестяват негативни мисли.

Използвайте техника за премахване на стреса, която да работи

Стресът е нещо, което всеки изживява, независимо дали от работата, семейството, заради пари или по други поводи. Пробвайте различни тактики, за да намерите универсална техника, когато имате нужда от релакс.

Има няколко общопризнати методи за преодоляване на стреса - от визуализация до дълбоко дишане, или просто "изключване" на фона на релаксираща музика. Ако сте подготвени с ефективна техника за облекчаване на стреса в психологическия ви инструментариум, това ще ви е много полезно, когато имате нужда да си поемете дъх.

Пробвайте да научите нещо ново

Приемането на предизвикателства и приучването на мозъка на нови неща е добро за психичното здраве, особено когато остаряваме. Ако сте мислили за хоби или изучаване на нов език, има ли по-добро време от сега, за да действате?

Приложения за смартфони, които ви учат на нови думи ежедневно, или дори трениращи ума игри могат да бъдат отличен инструмент, за да размърдате мозъка си, или може да интегрирате ново хоби във вечерите си няколко пъти в седмицата. Ако смятате, че сте навлезли в рутина и твърде много скучаете на дивана, ангажирането на мозъка с нещо ново е перфектен начин да излезете от това скучно ежедневие.

Отделете време да помогнете на други хора

Вършенето на добрини за други хора ни кара да се чувстваме по-добре. Това е нещо, което мнозина знаят на подсъзнателно ниво, а науката също подкрепя тази философия.

Не е необходимо да се превръщате в майка Тереза, но обмислете възможността да отделите един следобед месечно на местен приют за бездомни или да се присъедините към доброволческите мероприятия на вашата компания. Сайтове като TimeHeroes.org са друг смислен начин да откривате такива възможности около себе си. Няколко часа годишно са нищо в глобален мащаб, но могат да променят много живота на някой в нужда - и да променят вашата собствена перспектива за живота.

Намерете фитнес-програма, която да ви допада

Мразите фитнеса или ви е дошло до гуша от еднообразни упражнения? Много фитнес-експерти ще ви кажат, че решаващо за поддържането на добра форма е намирането на упражнения, които да ви харесват и които са ви приятни. За щастие има толкова много начини да поддържате форма, че просто няма как да не намерите такива, които да са по ваш вкус.

От десетки YouTube знаменитости през DVD и приложения до работа с треньор на живо или просто разходка из квартала, пробвайте различни начини да поддържате физическа форма и намерете тези, които ви харесват и които би ви било приятно да продължавате да правите още дълго време. Ако тепърва ще намерите фитнес-страстта си, захващайте се с поне една нова програма или метод всяка седмица, докато уцелите тази, която да ви е на сърце.

Посветете се на тренировки 3-4 пъти в седмицата

По отношение на фитнес тренировките, упражненията не само ви помагат да изглеждате по-добре, но и подобряват имунитета, психичното здраве, настроението и много други неща. Тренировките и поддържането на форма обикновено са сред най-популярните обещания по Нова година, но са и едни от най-трудните за спазване за много хора.

Полезен начин да ги спазвате е да не прекалявате и да не се преуморявате. Избирайте поносимо време и график за тренировки, които можете да спазвате, без да ви дойдат твърде нанагорно. Дори 30-40 минути 3-4 пъти седмично ще имат голям ефект - не е задължително да прекарвате целия си ден във фитнеса, така че не допускайте това да ви обезкуражава.

Просто вървете повече

Друг чудесен начин да понижите като цяло нивото си на активност е просто като вървите повече в рамките на деня. Нови изследвания показват, че седенето по цял ден е вредно за здраветно, особено ако работата ви е свързана предимно със седене.

Паркирайте колата си по-далеч, ходете или карайте колело поне веднъж седмично, качвайте се по стълбите или се разхождайте повече до машината за вода. Следете напредъка си с фитнес-тракер за носене върху тялото, крачкомер или приложение за смартфон, и си поставяйте предизвикателство да надминавате собствените си рекорди.

Заменете газираните напитки/кафето/чая с повече вода

Водата е жизненоважна за здравето, а консумацията на недостатъчно вода може да ви накара да се почувствате уморени, подпухнали и дори да влияе на съня ви. Средностатистическият човек би трябвало да пие около 2 литра чиста вода всеки ден. Ако сте по-активни или живеете в по-сух климат, ви е нужна още повече вода.

Използвайте приложение, което да ви напомня да пиете вода, или просто си изградете навика да ходите до машината за вода на всеки час. Малко цитрусов сок или резен диня може да допълни добре бутилката ви с вода, ако се опитвате да привикнете към пиенето на обикновена вода.

Следвайте принципа на дъгата при хранене

Колкото повече цветове на пресни плодове и зеленчуци консумирате, с толкова по-широк спектър от антиоксиданти, минерали и витамини захранвате тялото си. Опитайте да включите във всяко ястие поне няколко цвята зеленчуци, и смесвайте редовно това, което консумирате.

Носете си храна и закуска в офиса

Вместо да отскачате до фаст-фуда с колата или автомата за продажба на чипс всеки ден, опитайте да си носите пресен сандвич, останала от преден ден храна или здравословна салата поне няколко дни в седмицата. Добавете малко нарязани зеленчуци, ядки, сварено яйце, ябълка и други бързи и здравословни неща за похапване, за да преборите поривите за сладко и солено през следобедите.

Отделете време веднъж в седмицата, за да нарежете и измиете зеленчуци, и разделете на порции нещата за похапване от рода на ядки или крекери. Така подготовката на обяда за офиса отнема само минути. Бонус: носенето на обяд ви дава повече свободно време в почивките и ви остават повече пари, които да харчите в извънработно време!

Гответе по-често вкъщи

Извън обяда, да се храните навън може да изглежда удобно, но плащате за това и като пари, и със здравето си. Научете се да правите някои базови здравословни ястия и пробвайте постепенно да намалите разходките до фастфуд заведенията през тази година.

Например може да започнете, като сами си правите миниомлети у дома и ги замразявате за предстоящата седмица, за да пропуснете утринното минаване през местата за бързо хранене. Блоговете са отличен безплатен източник на рецепти за начинаещи - ще откриете много бюджетни и пестящи време решения, които правят лесно и евтино хапването у дома.

Възползвайте се от времето за почивка

Ако в офиса имате повече време за обяд, използвайте го и се уверете, че ставате от компютъра и не се занимавате със служебни задачи за известно време. Насладете се на обяда, разходете се, поспортувайте, отпуснете се, поспете за малко или почетете малко книга. Идеята е да направите нещо за себе си! Изследванията показват, че продуктивността ви после ще е по-голяма точно заради това.

Излизайте повече на слънце

Пряката слънчева светлина помага на тялото ви да произвежда витамин D и регулира биологичния ви часовник. Пробвайте да излизате навън, когато е слънчево, поне за няколко минути всеки ден, особено сутрин и рано следобед. Дори работата до прозорец е полезна.

Спрете да гледате телевизия и да използвате екрани на компютри и джаджи късно нощем

Изследванията сочат, че телевизори, смартфони, лаптопи и дори електронни четци крадат от съня ви и влияят на качеството на съня. По-голямата употреба на електронни устройства като цяло е свързана с ефект върху психическото и физическото здраве. Оставете електрониката извън спалнята и разтоварвайте с хартиени книги, музика, четене на списания или медитация например.

Уверете се, че спите достатъчно

Повечето възрастни имат нужда от поне 7 часа сън, за да избегнат страничните ефекти от депривацията от сън. Следете дневния си график и се уверявайте, че получавате достатъчно качествен отдих. Сънят е полезен, ако искате да се чувствате здрави, помага ви във фитнеса, помага ви да правите по-интелигентен избор на храни, подобрява настроението ви и ви помага да учите нови неща. Той е средството, позволяващо ви да балансирате между много задачи.

Не е задължително да включвате всяка идея или напълно да променяте дневния си режим, за да живеете по-здравословно тази година. Изберете целите, които са най-важни за вас, и започнете да правите тези малки стъпки, за да превръщате тези действия в навик. Не забравяйте, всяка промяна към по-добро е продължителен процес.

Как планирате да живеете по-здравословно тази година, кои аспекти от здравословния живот са най-важни за вас? Споделете целите си и други полезни съвети в коментарите.

Oще: 2015  здраве  упражнения  физическо здраве  щастие 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани