Не ви трябва гинко билоба, а диета | webcafe.bg
Webcafe

Не ви трябва гинко билоба, а диета

webcafeLifecafe, по The Guardian
03.03.2016, 14:35 (обновена 12.03.2016, 17:48)
бягане

Снимка: © Getty Images

Оказва се, че при хората с по-висок индекс на телесна маса (BMI) има влошаване на способността да "свързват" в ясен и жив спомен отделните елементи от задачата като пространственото разположение и идентичността на обектите.

Повечето хора са добре запознати със здравните рискове, свързани със затлъстяването. Натрупването на наднормено тегло се свързва с увеличаване на опасността от развиване на болестни състояния - от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови болести и инсулт, до диабет, подагра и някои видове ракови заболявания.

През последните няколко години изследователите откриха, че затлъстяването има и неврологични последици - то е свързано с промяна на функционалността или смаляване на определени части от мозъка. Затлъстяването повлиява върху работата на фронталните лобове, в които се концентрира интелигентността, както и хипокампуса, който е критично важен за образуването на паметта.

Според изводите в ново научно изследване, става ясно, че затлъстяването може да предизвика и нарушена функция на паметта.

Луси Чек от Университета в Кеймбридж и нейните колеги събират 50 доброволци на възраст между 18 и 35 години, чийто индекс на телесната маса (BMI) варира от 18 (човек с поднормено тегло) до 51 (човек с крайна форма на затлъстяване).

Участниците в експеримента трябва да преминат през компютъризиран тест за памет, наречен "Лов на съкровища".

От тях се изисква да разместват изображения на различни храни в сложни картини (пейзажи, помещения и др.), да ги "крият" на различни места и впоследствие да покажат къде са ги скрили.

След това на доброволците са показани конкретни детайли от картините и част от храните, с молба да посочат дали в дадената картина има скрита храна и къде е скрито конкретното изображение на храната.

Последното изпитание включва показване на двойки различни храни, като доброволците трябва да посочат коя от двете са скрили първа.

Изследователите стигат до извода, че участниците с по-висок индекс на телесна маса са се справили значително по-зле на теста. Оказва се, че при тях има влошаване на способността да "свързват" в ясен и жив спомен отделните елементи от задачата като пространственото разположение и идентичността на обектите.

Този извод се вписва в логиката на по-ранните научни изследвания, проведени върху животни и хора, които показват, че затлъстяването има сериозно отражение върху структурата и функционалността на мозъка.

Това е поредното доказателство за хипотезата, че умствените недостатъци, свързани със затлъстяването, се проявяват още в ранна възраст.

Все пак учените посочват, че изводите им почиват на предварителни резултати, които трябва да бъдат потвърдени. Едно от важните ограничения на изследването е, че програмата "Лов на съкровища" е създадена специално за този тест - т.е. не е стандартизиран и добре познат метод за изследване на функциите на паметта.

В случая, не са взети предвид и други болестни състояния като хипертонията или сънната апнея, които често се срещат при хора, страдащи от затлъстяване, и също влияят върху умствените функции.

Въпреки това, резултатите дават интересна гледна точка към връзката между паметта и хранителните навици.

В миналото учените установиха, че пациентите с амнезия, които понякога не могат да си спомнят какво са яли току-що, са склонни да поглъщат няколко ястия, без да чувстват засищане.

Манипулирането на спомените за предходни ястия също може да повлияе върху последващото възприятие на хората за заситеността им.

Тези открития дават основание на някои изследователи да смятат, че има "порочен кръг" между затлъстяването и спада на умствената функционалност, при който наднорменото тегло се отразява върху способностите за усвояване на нови знания. Това нарушава паметта за храненето на хората и влияе върху способността им да регулират консумацията на храна.

Макар че новите изследвания насочват към хипотезата, че хората с висок BMI имат повече проблеми с паметта в сравнение с по-слабите индивиди, са нужни още проучвания, които да потвърдят дали затлъстелите хора губят способността си да "кодират" спомените си, така че да се открие точната взаимовръзка между паметта и преяждането.

Това може да доведе до създаването на съвсем нови методи за регулиране на консумацията на храна и контрола върху световната епидемия от затлъстяване.

Oще: високо кръвно налягане  диабет  диети за отслабване  заболявания  затлъстяване  индекс на телесна маса  инсулт  интелигентност  как да отслабна  мозък  наднормено тегло  неврология  памет  подагра  поднормено тегло  проблеми с паметта  спорт за отслабване  сърдечно-съдови заболявания  упражнения за добра памет 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 05.03.201614:21

По-добре дебел и прост - отколкото умен ама гладен!
   

оценка

+0 -0