Гей двойка ли са Бърт и Ърни от "Улица Сезам" | webcafe.bg
Webcafe

Гей двойка ли са Бърт и Ърни от "Улица Сезам"

webcafeLifecafe
19.09.2018, 10:13 (обновена 20.09.2018, 08:58)
Бърт и Ърни

Снимка: © YouTube

Бивш сценарист казва "да", създателите на детската поредица отричат.

Дебатът за това дали куклите Бърт и Ърни от популярната детска програма "Улица Сезам" са гей двойка, или не, отново се разпали, след като сценарист на шоуто коментира, че винаги е гледал на тях по този начин и е базирал отношенията им на връзката си със своя партньор - също мъж.

От своя страна организацията, която стои зад направата на детската програма, побърза да излезе с позиция, че Бърт и Ърни са "най-добри приятели" и "куклите нямат сексуална ориентация".

Спорът започна след интервю с бившия сценарист на "Улица Сезам" Марк Залцман, който е работил по детската програма през 80-те и 90-те години. От онлайн изданието Queerty, което е ориентирано към гей аудитория, го питат дали мисли, че Бърт и Ърни са гей двойка. Залцман отговаря, че докато е пишел сегментите с двете кукли винаги е "чувствал", че те наистина са такива.

"Не мисля, че бих знаел как да пиша за тях, освен като за любовна двойка", допълва той.

Когато се присъединява към екипа на детското предаване Залцман е в дългогодишна връзка с друг мъж - монтажистът Арни Гласман. Бившият сценарист обяснява, че е гледал на себе си като на Ърни, а на партньора си - като Бърт. Нямало е как съвместният им живот да не се "просмуче" в шоуто.

Залцман коментира, че макар за него да е било ясно откъде идва вдъхновението зад писането му, той не е бил особено открит по този въпрос с колегите си. Обяснява, че никога не би казал на главния сценарист на "Улица Сезам", че базира скечовете с Бърт и Ърни на себе си и своя интимен партньор.

Интервюто на Залцман с Queerty беше последвано от официално изявление от организацията, която създава "Улица Сезам" - Sesame Workshop (Работилница Сезам), откъдето за пореден път повториха дългогодишната си позиция, че Бърт и Ърни са просто приятели.

"Както винаги сме казвали, Бърт и Ърни са просто най-добри приятели. Те бяха създадени, за да научат децата в предучилищна възраст, че хората могат да бъдат добри приятели с тези, които са много различни от тях", обясняват от Sesame Workshop.

От компанията посочват също, че макар двамата да са представени като мъжки персонажи и да притежават много човешки черти и характеристики, "те си остават кукли и нямат сексуална ориентация".

В спора се включи и кукловодът Франк Оз, който създава Бърт през далечната 1969 г. В свой туит той пише, че няма проблем в това, че Марк Залцман "чувства", че Бърт и Ърни са гей двойка, но допълва: "Но те, разбира се, не са такава". Оз, подобно на други хора, пита защо изобщо се обсъжда подобен въпрос.

Не за пръв път темата за сексуалността на Бърт и Ърни - герои в детска програма, става повод за спорове. През 2011 г. се появява онлайн петиция с настояване Бърт и Ърни да сключат еднополов брак. От компанията тогава излизат със сходно становище.

Две години по-късно списанието The New Yorker публикува илюстрация, на която двамата приятели стоят прегърнати на диван, и гледат по телевизията как Върховният съд на САЩ се обявява в подкрепа на гей браковете.

Същевременно има мнения, че Sesame Workshop през годините сами противоречат на твърдението, че "куклите нямат сексуална ориентация". За пример се дава проявата на романтични чувства между други персонажи от "Улица Сезам" - например Мис Пиги и Кърмит.

Oще: бърт и ърни  детска програма  марк залцман  сексуална ориентация  сексуалност  телевизия  улица сезам  шоу 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

1 Spider | 19.09.201814:26

Моето мнение е, че не ми пука за сексуалността на две кукли.
Виж на интелект са малко по-нагоре от някои от участниците във ВИП Брадър, което е леко тъжно.
   

оценка

+0 -0