"Не е редно да изпращаме хора в Ада": Да спреш самолет заради депортацията на мигрант | webcafe.bg
Webcafe

"Не е редно да изпращаме хора в Ада": Да спреш самолет заради депортацията на мигрант

webcafeLifecafe, по DW, AlJazeera
25.07.2018, 16:07 (обновена 27.07.2018, 16:07)
елин ершон

Снимка: © Facebook

Елин Ершон е заплашена от глоба и затвор заради протеста си

21-годишната шведска студентка Елин Ершон се превърна в сензация в социалните мрежи, след като спря депортацията на мигрант към родния му Афганистан.

Активистката успява да постигне целта си в рамките на 15 минути на борда на самолет, който се готви да изпълни полет от Гьотеборг към Истанбул. В същия самолет се намира 52-годишен афганистански имигрант, който трябва да бъде върнат в Кабул по решение на шведските власти.

Ершон отказва да седне на мястото си и да закопчее предпазния си колан - задължителна процедура за всички пасажери, без която екипажът не може да пристъпи към подготовка за излитане. Вместо това младата шведка вади мобилния си телефон и започва да излъчва на живо в профила си във Facebook. Записът показва как Елин се разхожда по пътеката между седалките, говори на английски език и обяснява, че протестира срещу депортацията на мъжа в Афганистан, "където най-вероятно ще бъде убит.

Още в началото на видеото се чува как стюардите на самолета нареждат на Ершон да седне на мястото си - същите призиви се чуват и от раздразнените пасажери, които не очакват, че полетът им ще бъде забавен заради протеста й.

"Казвам им, че няма да седна, докато този човек не бъде свален от самолета. Защото ако остане, най-вероятно ще бъде убит", казва тя.

"Моля Ви, бихте ли изключили телефона си? В момента Вие сте пасажер. Не изпълнявате задълженията си на борда на самолета. Окей?", пита стюардът.

"Правя, каквото мога, за да спася живота на този човек", отговаря Елин.

Тя твърди, че не извършва нищо незаконно и че е готова да изпълни всички нареждания на пилотите, веднага щом искането й бъде изпълнено.

Протестът на шведката не се приема еднозначно от страна на спътниците й - записът показва спор между нея и англичанин, който я обвинява в това, че създава паника и плаши децата в самолета.

"Притеснявате всички хора тук. Не ме интересува какво си мислите, казвам Ви, не ме интересува...", казва той.

"Искам да Ви попитам - кое е по-важно за вас? Животът или времето?", е отговорът на младата жена.

Непознатият мъж се опитва и да отнеме телефона й, за да прекрати записа, но без успех - стюардът на самолета успява да го върне, а прякото излъчване във Facebook продължава.

"Опитвам се да променя законите в моята страна. Не ги харесвам. Не е редно да изпращаш хора в Ада", казва Елин в диалог с друг пасажер.

"Да, но Вие пречите на всички хора да стигнат до дестинацията си", реагира мъжът.

"Да, но те няма да умрат. А той ще умре"

"Откъде знаете?"

"Защото това е Афганистан", казва Елин.

Постепенно няколко от останалите пътници започват да се присъединяват към нейния апел и да настояват афганистанският гражданин да бъде свален от самолета обратно на шведска земя. Сред хората, които подкрепят активистката, е турски мъж: "И аз съм с Вас, няма проблем". Думите му карат Елин да се разплаче от вълнение.

15 минути след началото на неподчинението й резултатът е налице - екипажът на полета сваля багажа на мигранта от Афганистан. Казват й, че мъжът ще бъде свален от самолета, ако и тя се съгласи да бъде изведена от служителите по сигурността на летището в Гьотеборг.

След развръзката в напрегнатата ситуация се чува как пасажерите аплодират Елин. Не е ясно каква ще бъде съдбата на 52-годишния афганистанец, чиято депортация беше временно спряна заради нейните действия.

Клипът на Ершон от 23 юли вече е гледан над 2 милиона пъти. Много от коментаторите я окуражават и изказват симпатии към каузата й: "Ето така изглежда защитникът за правата на човека", "Ако си мислите, че сам човек не може да постигне нищо, само вижте това". Други обаче я осъждат за безотговорното поведение спрямо останалите пътници и заради опита да се попречи на институционалните разпореждания.

Според информация на Deutsche Welle протестът на Ершон може да бъде последван от финансова глоба и дори 6 месеца лишаване от свобода заради отказ за изпълнение на правилата за поведение в самолет.

Швеция е една от държавите с най-висок ръст на молбите за получаване на убежище след началото на бежанската вълна от 2015 г. От кризата се възползваха националистите "Шведски демократи" - последните парламентарни избори им отредиха позиция, в която никой не можеше да състави работещо мнозинство без тяхната подкрепа.

Изследване на общественото мнение на Университета в Гьотеборг от 2017 г. показва, че 52% от шведите предпочитат да се приемат по-малко бежанци. Симпатизантите на политиката на "отворени врати" са били само 24%.

Oще: афганистан  гьотеборг  елин ершон  протест  протест в самолет  швеция 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.02.2015, 09:52

10 бай Йух | 27.07.201807:29

Шведите са много близо по пиене до бояришниците, дори някъде бях чел, че всъщност колхозниците са бивши викинги. И виждате ли докъде води пиенето на водка в неограничени количества? Младите бели, светлооки шведки вече си искат здрав, прав и корав кожен черен меч мигрантски, а не някоя пияна свиня с увиснала, чорбаджийска чушка Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 19:13

9 SilvioGesell | 26.07.201823:39

Има и още един синдром - Стокхолмски:
https://www.infowars.com/sweden-girl-has-pants-pulled-down-threatened-with-rape-for-not-looking-muslim-enough/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

8 Dox | 26.07.201823:01

Случката не трябва да ни учудва. Подобно поведение отдавна е изучено и описано. Нарича се "Синдром на повишаващата се емоционална активност на жените с права". В научните среди е известен повече, като "Синдром на Джейсън и Брук".
Така че - споко, няма страшно! Всичко е под контрол!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

7 Dox | 26.07.201819:56

От съществена важност е ЗАЩО, шведските власти са решили да депортират въпросния афганистански швед. Нито момето се е заинтересувало, нито някой друг, та да и обясни.
А нищо чудно на шведките вече да са им омръзнали оригиналните шведи. И заради това да не харесват законите на страната. Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 29.11.2014, 21:47

6 boian | 26.07.201819:18

Тая куха лейка , ако знае къде се намира Афганистан, та на.
А пък, какво точно става там - хич.
Полезните идиоти, сър.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

5 BaronVino | 26.07.201810:33

Дедо,

Прав си...., Бъркат толерантност с наивност и глупост, жалко но факт!

Купувай земя в нашият регион Дедо (+ от балкани на Север). Помни ми думата. Стига султан Ердоган хептен да не си повярва и осере региона. Това че сме бедни държави и не сме интересни на Махмуд и Хабиб да се ''интегрират'' работи за нас в момента. Не ги слушай лаладжийте че сме фронтова линия. Където има пара и нефт, там има линия. Те първа тази девойка от клипа ще усети ефекта на тонове Махмудовци (все млади момчета), които ''избягаха'' от войната и сега са в сърцето на богата Европа... Да се интегрират? Да ама не! Да претопят и променят заспалите местни.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 26.07.201810:14

Дай, Боже, да си прав, Бароне, за следващия полет. Но малко се съмнявам. Шведските власти, които не им мига окото да отнемат детето на някоя българка или полякиня за два шамара или липса на круши в хладилника, пипат с кадифени ръкавици рязаните. Защото има хиляди, като тая патка, която арогантно нарушава закона в защита на някаква самоубийствена кауза. Ама можело да го убият. И какво от това? А може и да не го. Какво значение има това за световната демокрация, глобалното затопляне или неутралния пол на шведските деца?
Същата патка сигурно се възмущава от традицията за бракове с малолетни. Но предотвратява депортирането на един, който утре може да си купи една 13 годишна булка, и докато властите се усетят, да натръшка няколко нови шведчета. А брат му може да награби сестра й в някоя уличка. Не случайно Швеция има най-висок процент на изнасилвания.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

3 BaronVino | 26.07.201809:49

На мен ми идва в повече тоя захаросан ''хуманизъм'', на всички лоясали от скука жители на богатият северо-запад в Европа. Преди няколко месеца, на холандец който си харчи парите в България, трябваше да обяснявам че може би не е добра идеята му да вземе няколко сирийци от общижитията в София и да ги води на мач на ЦСКА-Левски. Щял да ги интегрира като им тури шалове и купи бира.
Просто има нещо наивно и глупаво в цялата описана история. Не виждам защо трябва да си представям българин да прави това. В България имаше/има не малко протести за защита на граждански права. Проблем е че вече няма държава а територия. А не хората.
В днешният интернет свят, каузи да искаш. От козата на баба Пенка до този авганец.
Иначе какво е станало, качили са го на следващ полет. Това е станало.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 25.07.201819:50

Гледах клипчето. Като оставим настрана каузата на момичето, това, което направи, беше доста безразсъдно и смело и като че ли тя сама не си вярваше, че ще устиска докрай. Дори, според мен, я беше страх. Замислих се, че не мога да си представя българин/българка да направи подобно нещо, дори и да не е съгласен/а с политиката на страната си, както посочи тя в един момент, обяснявайки защо го прави. Иначе, да, изначално каузата е загубена. Въпреки че в Швеция кой знае. В България никой не би го направил най-вече защото е повече от ясно, че нищо няма да постигне. И не говоря за точно такава кауза.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

1 dedo adji | 25.07.201818:25

В разложената от социализъм Швеция едва ли ще влезе в пандиза, но поне да плати драконовска глоба. Сигурно ще се намерят милозливи шведи, че и българи, знам един в тоя форум, които ще съберат парите за глобата.
А летищната администрация и стюардите не са си гледали работата. Стюард, който помага на нарушител в нарушението й е направо за уволнение. Ако, не дай, Боже, някой подпийнал пасажер закачи стюардеса или О! ужас! запали цигара, на минутата ще довтасат две яки батета, ще му извият ръцете и ще го свалят от самолета. А тая патка не я пипат. Да им е честит новият швед.
   

оценка

+3 -1