Милениалите не искат деца? Жалко, наистина... | webcafe.bg
Webcafe

Милениалите не искат деца? Жалко, наистина...

webcafeLifecafe, по The Rooster
02.11.2016, 11:32 (обновена 04.11.2016, 08:33)
child

В крайна сметка всичко, което виждам, са извинения отстрана на едно поколение, което отказва да се справя с неизбежните трудности в живота. Страхува се от непознатото. Oт обвързването.

Наистина ми е тъжно за милениалите, които не искат да имат деца. Явно младите не желаят да се възпроизвеждат и това е. Този факт не се приема положително от всички нас, но много други, особено жени, реагират добре и са съгласни с тази идея.

Текстът "9 брутално реални причини, поради които милениалите не искат деца" представи гледната точка на много хора от това поколение и събуди откровено противоречиви реакции по темата.

Няма лошо, но баналните аргументи и плитката дискусия, които тази важна тема поражда, определено са смущаващи.

"Просто не искам деца" е ОК, но изведнъж чуваме и редица други супер глупави причини, които милениалите изтъкват като основателни за решението си.

Като например: "Светът е ужасно място в днешни дни". Откъде по дяволите идва този аргумент?! Звучи като от реч на Донълд Тръмп... Кога светът не е бил ужасен? И ако приемем, че е възможно есе пак да бъде различен, какво точно очаквате да се промени?

Защото мога да ви уверя, че дори да решим проблемите с бедността по света, да преборим корупцията и да оправим съдебната система, дори да възтържествува някаква вселенска справедливост и да има хляб, пари и покрив за всички, все още ще съществуват омраза, конфликти, тъга и страдание. Това е естествено свойство на живота. Злото съществува.

Възприятията ни са тези, които ни подстрекават да вярваме, че винаги има нещо по-добро, докато всъщност най-доброто винаги е това, което се случва в настоящия момент.

Децата не струват скъпо, също така. Никога, ако имате достатъчно мисъл в главата си, няма да похарчите един тон пари, за да отгледате едно дете.

Може би ще са ви нужни средства за жилище, но най-вероятно вече живеете някъде... Едно дете няма нужда от дворец с десет спални, пет бани и басейн, за да живее нормално. То се нуждае от любов, храна и от време на време да пипа кабелите, въпреки че не му е разрешено.

Не са ви нужни 5 милиона лева, за да имате деца, честно. Знаете ли кое е наистина е скъпо? Храненето навън. Новите дрехи. Последните електронни джаджи, които ще си купите скоро. Пътуванията. Излизането всяка петък вечер. Билетите за музикални фестивали. Да, това са разходи.

Всеки път, когато 20-30 годишните заявят, че са най-бедното поколение в новата история, същите съвсем наскоро са пръснали безумни пари за вещи, весели субстанции и излишни боклуци.

И не бих нарекъл "егоистично" решението да имаш деца. Всъшност, точно обратното е. Моментът, в който "това нещо" излезе от тялото на човека, когото обичаш, светът автоматично се преобръща и от перспективата "дай ми", която е движила живота ти досега, преминаваш рязко на "дай им".

Трудно е да се обясни, но изведнъж осъзнаваш, че на излизане от вкъщи не разглеждаш характеристиките на новите слушалки, които искаш да си купиш (въпреки че имаш цели пет броя). Защото ти е важно онези хора у дома да са сити и доволни на първо място. Приоритети.

Вече не си пазаруваш всякакви джунджурии и простотии, защото така ти е скимнало. Да виждаш как лицата им грейват от новата играчка, която си донесъл у дома, струва много повече и е много по-удовлетворяващо от всякакви други егоистични удоволствия, включително и пътуванията.

Когато вие се приберете вкъщи, там ви очакват хиляди виртуални палци, сочещи нагоре, които се предполага, че ще ви усмихнат, докато се взирате в екраните.

Когато аз се прибера вкъщи, съм посрещан от най-добрия си приятел, който тича срещу мен, крещейки "тате', защото съм най-хубавото нещо в живота му към този момент.

Не съществува самотен екзотичен остров или фестивална програма, които могат да заменят това чувство. Гарантирам.

Дъщеря ми е красива, защото е комбинация от гените на двама изключително привлекателни хора. Никога не сме си мислили, че трябва да я създадем, за да видим как ли ще изглежда. Нещата просто излязоха извън контрол в една новогодишна нощ и ето, че тя се появи.

Това, че допуснахме да има своя живот, а всеки живот е поредица от върхове и спадове, е най-малко егоистичното нещо, което можехме да направим.

Ако не й бяхме дали шанс, защото сме искали да станем номер едно в кариерите си или да пътуваме, така че профилите ни в социалните мрежи да изглеждат по-добре, това щеше да е егоизъм. Ние просто поставихме някой друг по-високо от нас самите.

Tя ще порасне и ще се превърне в невероятна, неповторима личност, защото това е нашата работа в момента. Няма нещо по-важно за майка и и за мен от това.

За жалост някои родители не мислят като нас и отглеждат същите нещастници като себе си. Но това не е наша работа.

И благодарение на всички гадни неща, които сме преживели в миналото си и които са ни формирали такива, каквито сме, тя ще се изгради като много по-интелигентен, грижовен и симпатичен човек от нас. Новите поколения винаги са по-силни. Такава е логиката на живота.

Когато казвам, че ми е мъчно за милениалите, които не желаят да имат деца, го казвам не заради изборите, които правят, благодарение на свободната си воля, а по-скоро заради обстоятелствата, които налагат тези избори.

Съвременното общество е така устроено, че изглежда нормално да смятаме себе си за твърде бедни, неспособни или незаслужаващи да имаме деца. Това не е честно. Решението дали да създадеш живот не би трябвало да има нищо общо с всичко останало извън теб, извън вътрешното ти убеждение.

В крайна сметка всичко, което виждам, са извинения отстрана на едно поколение, което отказва да се справя с неизбежните трудности в живота. Страхува се от непознатото. Oт обвързването.

Това не е защото тази нова генерация от ярки индивидуалности е по-некачествена по своята същност, защото са по-мързеливи или пък безполезни, както мнозина смятат. Не. Дължи се на факта, че се чувстват сякаш всяка надежда вече е изгубена.

Това е тъжно.

Мога да ви уверя обаче, че някои от вас ще променят убежденията си. Така работи времето. Ако сте на 23 и искате да учите изкуства, да пътувате и да профуквате по луди пари по барове, давайте.

Няма причина да не го правите. Но разберете, че на 23 все още не сте преживели някои неща, които ще ви превърнат в стабилни личности на 32.

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да си поживеете сега. Да се насладите на вълнението от света.

Всички сме щастливци, че живеем във времена, в които медицината се е развила толкова много, че повечето болести са лечими, а технологиите ни свързват, където и да сме по света... Това е една очарователна епоха за живеене.

След време вашите деца навярно ще казват същото.

Брайън Фредерик

Oще: ген  генерация  деца  любов  милениали  отношения  поколение  размножаване  репродукция  семейство  фестивали 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.05.2012, 13:10

31 Diana Popova | 28.02.201714:36

По-глупава статия не съм чела от много време, а за коментарите нямам думи. Защо не приемете, че някои хора просто не искат деца, без друга причина и оправдания. Не ги харесват и не желаят да правят компромис със себе си. Виждат смисъл в по-ценни неща от това да се плодят. Вече не живеем във времена на войни или глад, в които е трябвало една жена да пръкне 6-7 за да оцелеят 2-3, а и освен това друга работа си е нямала.
Причините обикновено са много по-дълбоки от тези глупости, които дискутирате тук - бедност, страх от обвързване, егоизъм, пренаселената планета и тн.
Както човек като мен никога не може да разбере кое му е толкова великото на това да погледнеш едно парче месо, носещо твоите гени, така и един родител никога не може да разбере подбудите на хората, които не искат да имат деца. И едните и другите имат право на избор, ама - много моля, не ми натрапвайте вашите виждания и не ми размахвайте пръст колко съм осакатена от факта, че не желая да живея вашия живот.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

30 deowin | 04.11.201616:31

>може и да почнат да си събират боклука разделно

Предполагам можеш прекрасно (според теб) да обясниш защо това чутовно постижение е достижимо единствено за етническото българче.
Ако го направиш, най-вероятно единствено ще докажеш недвусмислено и окончателно примитивните си, допотопни, ирационални и откровено вредни за оптималното развитие на човешката цивилизация възгледи, безумието на които Manuela упорито се опитва да ти посочи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

29 dedo adji | 04.11.201601:14

П.П. А Гошко може и да не е безполезен. Не за тебе. Той ще вземе Ганка, а децата им, като гледат тебе, може и да почнат да си събират боклука разделно. И ще бъдат българчета. Това е моята мания, като твоята с боклука.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

28 dedo adji | 04.11.201600:53

Вярно е, бам, чел съм го във вестник, забравих вече кой, склероза знаеш. Мисля, че е грешка в превода, американците казват соке и на кока колата и на кокаина, ама звучеше правилно политически. Тогава кока кола никой не беше пил и английският не беше популярен, американският още по-малко. Вярно, че съм дърт, ама като си пиша с Мануелка се подмладявам.
Мануелче, успокои ме. Все някога ще ти потръпне, само да не е късно, че биологичният часовник си тиктака. И аз на 28 не го усещах, ама за жените е по-така. вземи ако щеш италианец, пак можеш да си възпиташ децата като българчета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

27 Manuela Gerenova | 04.11.201600:22

Бам, тук никой нищо не може да ти каже със сигурност. Може да потръпне сърцето ми, може да се насълзя и прочее. Тук не ми се иска да слагам каруцата пред коня, ако ме разбираш. А ти много добре описа това, което аз се опитвам да кажа - за един човек родителството трябва да е това, което ти си изложил, а не "Уф, родих, отметнах я и тая графа". Защото в тази държава твърде много хора се женят и раждат, защото "така трябва". И раждат нещастни деца.
Дедо, и аз познавам, не живея в кафез, цялата ми компания е такава, каквато ти я описваш. Исках да дам пример, че Гошко, дори и чисто българче, може и да е безполезен. Просто няма нужда толкова да си фаворизираме гена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

26 Бам | 04.11.201600:04

dedo adji | 03.11.201623:56
..американските войници пияни с кока кола..

============
чшш, ма ти верно си дърт ве Шокиран Шокиран Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

25 Бам | 04.11.201600:01

еее ми ти си млада, бе на 28 , ехее, имаш време.
Сега заеби наште геостратегически аргументи. Ами няма ли, бе Мануелче да ти потръпне сърчицето, да ти се насълзят очите като заприпкат малките краченца из къщи, като се сгуши насълзено личице със сополиво носленце в тебе и малки пухкави ръчички ти обгърнат врата и не искат да те пуснат???
Аааа, недей така...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

24 dedo adji | 03.11.201623:56

Мануелче, все повече ми се издигаш в очите. Мене ме смятаха за преждевременно развит, а аз на 7г. не знаех що е то новини. Вярно, че тогава нямаше телевизия, само радио, и новините се изчерпваха с конгреси и директиви. Само се страхувах от американските войници пияни с кока кола. А за такива далечни изводи, като твоите, и не помислях. Е как се прежалва такъв генофонд, бе пиле? Може да не е безценен, ама си е НАШ. Как да го дадем на чуждите?
Много дълбоко ти е влязъл тоя боклук. Ама само Гошко ли е. Познавам поне 20 момчета, приятели на дъщеря ми, вчера навърши 30, които го събират разделно. И всички са грамотни и интелигентни, иначе тя нямаше да ги погледне. Ами София е 5 пъти по-голяма от Варна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

23 Manuela Gerenova | 03.11.201623:06

Дедо, това съм го писала десетки пъти и няма да се уморя да го повтарям - слушам, че изчезваме като нация от най-ранна детска възраст. Имам ясни спомени как на седем годинки (1995-а година) аз рева в несвяст, че не искам да ме дават на циганин, защото по новините бяха казали, че до 2005-а вече ще сме зачезнали. После се поуспокоих, че няма да ме женят за циганин, понеже 2000 и 2001-ва трябваше да свършва светът, там имаше малък проблем в коя точно година ще го свършва, че не се знаеше от къде да броим. Та за по-лесно светът свършваше две години подред. Както и да е, така и не свърши, само изкарах бронхопневмония. Дойде си 2005-а и, о, чудо, още си седяхме като нация. Но приказките как изчезваме, фатални статистики, #всичкишеомрем слушам непрестанно и те, някак си, непрестанно не се сбъдват. На пук на цялата ни емиграция, за бежанците не ми се подхваща как някаква шепа хора, затворени като в Алкатраз, ще ни променя генофонда. В крайна сметка аз решавам кой да е баща на детето ми, ако искам такова, и имам пълното право той да е патагонец, пакистанец или от Мелмак. Никой не може да ме задължи да си лягам с българи.
И знам, че следващия коз или две спатии - метър ще е темата за самите роми, които, също на пук на всякакви статистики, не ни претопяват. Хайде да си спестим празнословията.
И пак казвам (малкото коте е същото като голямото коте, само че е малко) - да правиш деца с идеята да "надвиваш" нечия чужда потентност, да ставаме повече, да "са бием с лошите" един вид е дори извън представите ми за тотална глупост. Да считаш собствения си генофонд за безценен - също. От каква полза ми е Гошко, чисто българче от приличен квартал, след като то ще е също толкова неграмотно и невъзпитано, а на 16 вече ще си изхвърля боклука през терасата от осмия етаж? Дреме ми, че някой е наплодил Гошко и че той е чисто българче, той е биологичен отпадък. Докато разчитаме на количеството, вместо на качеството, нещата няма да вървят на добре, повярвайте ми.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

22 dedo adji | 03.11.201622:26

Мануелче, знаеш, че дядо ти хаджия те обича платонически, и ще ми бъде много мъчно, като станеш от Мануела на Манифе, макар че няма да ме има да го видя.
Абсолютно си права, че сме твърде много за тая земя. Ама има някои от нас, непросветени в новите идеи, които мислим не за цялата земя, а за едно парче от 111х. кв. км, и искаме то да остане България. И не сме 7млн. Може би около 5. Останалите не им пука дали ще бъде дунавски вилает или бангла деш. Не искам да те задължавам за нищо. Просто помисли.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани