След протеста на Катрин Деньов: Феминистките отвръщат на удара | webcafe.bg
Webcafe

След протеста на Катрин Деньов: Феминистките отвръщат на удара

webcafeLifecafe
10.01.2018, 14:16 (обновена 12.01.2018, 12:20)
катрин деньов

Снимка: © Getty Images

"Свинете и техните съюзници имат причина да се притесняват. Техният стар свят е на път да изчезне", се казва още в писмото на феминистките срещу Катрин Деньов

Декларацията на 100-те френски знаменитости в защита на свободата на флиртуване между мъжете и жените, зад която застана звездата на френското кино Катрин Деньов, се сблъска с остра реакция от страна на политици и феминистки.

Недоволните активистки твърдят, че с писмото в Le Monde 100-те жени искат да "върнат обратно похлупака, който беше повдигнат от скандала Уайнстийн", както и че "презират" жертвите на сексуално насилие.

В сайта на FranceTVInfo беше публикуван контра-манифест, в който се казва, че "всеки път когато правата на жените постигат напредък и съзнанието на обществото се пробужда, се появяват съпротивителни сили".

"В момента, в който равенството между половете помръдне напред, дори с половин милиметър, някои доброжелатели ни предупреждават незабавно, че рискуваме да изпаднем в крайност. Крайността, срещу която ние очевидно се противопоставяме", се казва в писмото.

"Във Франция всеки ден има стотици хиляди случаи на жени, подложени на насилие. Десетки хиляди от тях са жертви на сексуална агресия. Има стотици изнасилвания. Всеки ден", посочват още авторите - 30 жени, сред които активистката Каролин Дьо Аас, журналистките Лоран Бастид и Джулия Фоис, психиатъра Мюриел Салмона и др.

В позицията, публикувана на 10 януари в Le Monde, Катрин Деньов и останалите 99 жени, подписали статията, предупреждаваха, че кампанията #MeToo се е превърнала в отрицание на свободното слово и на сексуалната свобода, а с наклона си към омраза на мъжете и сексуалността превръща жените във вечни жертви и напомня на "доброто старо време с лова на вещици".

Недоволните от коментара активистки обаче посочват, е "да приемаш обидите към жените като нещо нормално, е равносилно на това да легитимираш насилието срещу тях". Те твърдят още, че разликата между флирта и тормоза "не е разлика в нюансите, а е разлика в същността".

Докато декларацията "Деньов" подчертаваше значението на обучението на малките момичета, за да не допускат да бъдат заплашвани от мъжете, феминистката декларация посочва, че това измества отговорността за насилието от извършителя към жертвата.

"Кога ще си поставим въпроса за отговорността на мъжете, които не бива да насилват и тормозят? Какво ще кажем за образованието на момчетата?", питат те.

Каролин дьо Аас е цитирана да казва, че "мнозинството от жените, подписали декларацията в Le Monde, са рецидивистки по отношение на защитата на педофили и апологията на изнасилването. За пореден път използват медийната си видимост, за да банализират сексуалното насилие. Презират милионите жени, които търпят или са претърпели подобни посегателства".

Една от най-големите роли на Катрин Деньов е в психодрамата на Роман Полански "Отблъскване" от 1965 г., който засяга страха от секса, изнасилването, отвращението от близостта на мъжа и др. През 1977 г. Полански беше обвинен в упояване и изнасилване на 13-годишно момиче в дома на Джак Никълсън в Лос Анджелис. Режисьорът избяга от САЩ през 1978 г., като продължава да живее в европейски страни, за да не бъде арестуван и съден за деянието си.

През май 2017 г. Деньов и Полански се появиха заедно на червения килим на Фестивала в Кан.

"Свинете и техните съюзници имат причина да се притесняват. Техният стар свят е на път да изчезне", се казва още в писмото на феминистките.

30-те жени, подписали контра-позицията срещу групата около Катрин Деньов, не са единствените, които останаха недоволни от декларацията.

Държавният секретар по равенството между мъжете и жените във Франция Марлен Скиапа коментира, че не познава "нито един мъж, който да е бил уволнен за това, че е докоснал коляното на жена".

Бившият френски министър по правата на жените Лоранс Росиньол каза, че "да защитаваш правото на флирт, е шамар в лицето на жените, които осъждат сексуалното хищничество" и прави услуга само на нападателите. Тя коментира още, че "притеснението, че не можеш да съществуваш без мъжкия поглед и мъжкото желание" води дотам, че "интелигентни жени пишат огромни небивалици", намеквайки за възрастта на Катрин Деньов и останалите знаменитости.

Едно от лицата на френската лява политика Сеголен Роаял изрази съжаление, че самата Катрин Деньов е подписала декларацията, защото "жертвите на сексуално насилие и без това са смазани от страха да говорят, от омертата".

Роаял изрази съгласие с тезата, че подписът на известна актриса като Деньов би позволил на насилниците да оправдават актовете си.

Oще: катрин деньов  феминистки 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

7 Nikkor | 11.01.201812:29

"Да защитаваш правото на флирт е шамар за жертвите"

Нима?

Като обяснявам на някои хора, включително в този форум, че са новите комунисти, не ми вярват.

Обаче е точно така. Това са новите комунисти. Те не търпят мнение различно от тяхното.

Става въпрос за най-основното право. Freedom of speech му казват.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

6 TheRock | 11.01.201808:51

Долу ръцете от Катрин!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 10.01.201823:30

Феминистките отвръщат на удара.
Империята отвръща на удара.
Ама къде са джедаите? За техните роли претендират френски министърки. По време на царската коалиция у нас някой пусна за царските министърки лафа "царичини дупки". Френските не са по-стока от тях, да ги наречем "макаронови дупки". И силата, която е с тях е силата на цензурата и фейсбук.
Не случайно начело на протеста застана голяма актриса, която знае, че преиграването може да направи пародия от най-възвишената роля. Другата голяма актриса начело на митутките не може да не го знае, но се остави да бъде увлечена от криворазбрана солидарност с разлютените квачки. И най-мъдрият си е малко прост.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

4 Specifier | 10.01.201817:56

ЗВЕРОПОДОБНАТА СЪЩНОСТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРЕКТНОСТ,

Представена от един от сълбовете му: "феминизма", левичарско политкоректно движение, което се оглавява от непълноценни жени (т. нар. "активистки", които се изживяват, като мъже*), които манипулират нормалните жени (жените са известни, като изкусни манипулаторки на мъжете, но от своя страна са лесно податливи на манипулация, както от мъже, така и мнаго упешно - от жени).
Теоретиците на политическата коректност са отредили на феминизма една изключително важна роля: разпалването на "война между половете" - една от най- важните стъпки към Крайната цел, ликвидирането на "буржоазния морал", а оттам - унищожението на омразната "буржоазната държава" (което фактически е решителната крачка към премахването на самия humani generis).
Между другото, терминът "свиня" се употребява от феминистките, като оприделение за човек, с изявени мъжки качества. Във връзка с последното, знаменитият съветски дисидент Буковски съобщава за една показателна история, която се случва в един университет на Източното крайбрежие** през 80-те години:
- Една вечер в университета, той самият, вървейки по един коридор, отворил една врата в коридора и пропуснал да минат две жени, които вървели след него. Те минали и едната изсъскала:"мъжка свиня"!


__________
*не става въпрос само за лезбийки, а и за жени с подтисната женственост, както и такива психично манипулирани от бащите си, като момчета - т. нар. "мъжки момичета" и т. н.
** в университетите от Източното крайбрежие, идеологията на Политическата коректност се резвива и укрепва три десетилетия (50-те до 80- те гг) преди да започне шествието си в Европа и Австралия
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 10.01.201817:28

Някога отдавна, в ученическите ми години в часа на класния, понякога ни занимаваха с важни актуални обществени и политически събития и казуси. Опитвам се да си представя, ако такива осведомявания и дискусии биха се провели днес и темата е точно тази, каква представа биха получили юношите за взаимоотношенията между хората. От изявленията на войнстващите феминистки изводът е един - жениТЕ са жертва на мъжеТЕ. Май без изключения. МъжеТЕ са груби, егоистични, жестоки и тъпи копелета, щом не успяват да кандардисат момиТЕ феминистКИ, та ги изнасилват, е, понякога си остават само с едното докоснато коляно, ама като се стискат, толкова ще е. А ония разпоретини, другарките на Катрин Деньов, съсипват и малкото, постигнати с толкова огромни усилия, победи .
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

2 bludniq_sin | 10.01.201817:21

Има стотици изнасилвания. Всеки ден. - като са казали А, да кажат и Б, а именно - какъвбе профилът на изнасилвачите - етнос, религия, социално положение.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 10.01.201816:47

Тук всичко е изчерпано по безапелационен начин:

https://youtu.be/WIQaxWbNt_c
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани