ПЕТА иска да спрете "да хващате бика за рогата" | webcafe.bg
Webcafe

ПЕТА иска да спрете "да хващате бика за рогата"

webcafeLifecafe
05.12.2018, 17:17 (обновена 06.12.2018, 10:42)
Мануел Ескрибано

Снимка: © Getty Images

Идиомите с животни – новият враг на природозащитниците

Организацията за защита на правата на животните ПЕТА има нова молба към хората по света – да спрат да използват идиоми, които по някакъв начин включат в себе си животни и са обидни за тях.

Идиомите са онези словосъчетания, които имат някакъв утвърден смисъл, който обаче е различен от буквалното значение на думите в тях. Такъв израз е например "Kill two birds with one stone", чиито български еквивалент е изразът "с един куршум – два заека".

Според организацията подобни идиоми са сходни с хомофобски и расистки думи и изрази.

В свой туит от ПЕТА обясняват, че както е станало неприемливо да се използва подобен обиден език, фразите, които "банализират насилието над животни" ще изчезнат. Това щяло да стане, когато повече хора започнат да ценят животните.

Съобщението в Twitter е придружено и от кратък речник, в който ПЕТА дават своите алтернативи за популярни изрази. Целта е чрез тях ежедневните разговори да бъдат изчистени от видовизма, т.е. Представата за върховенството на човека, която води до експлоатацията на животните.

Така "being the guinea pig" (да бъдеш опитно свинче), което и у нас се среща като "да си опитна мишка", според защитниците на правата на животните може да стане "be the test tube" (да бъдеш епруветка).

За идиома "да хванеш бика за рогата" се предлага алтернативата "да хванеш цветето за бодлите". Тъй като ПЕТА са загрижени само за правата на животните, изглежда, че никой там не е помислил за чувствата на цветята...

Шегата настрана - това, което от ПЕТА очевидно не са преценили, е, че сравненията на тези популярни изрази с хомофобски и расистки изказвания може би няма да се приеме добре.

Потребители изразяват мнения, че с подхода си и сравненията, които прави, ПЕТА кара хората да мразят веганите; че сравнява някои хора с животни; че обижда представители на ЛГБТ общността и пр.

CNN посочва, че предложенията на ПЕТА се появяват след като през ноември представител на Университета в Суонзи предполага в своя статия, че коментирането на темата за веганството може да доведе до нови начини на изразяване. Според Шарийна Хамза метафорите, включващи месо, могат да изчезнат, ако убиването на животни за храна стана по-малко социално приемливо.

Според нея ако веганите накарат хората да осъзнаят произхода на храната си, това "без съмнение ще се отрази върху езика и литературата".

Има го обаче и обратния ефект - когато действия като тези на ПЕТА по-скоро отблъскват хората от едни такива промени поради неуместни сравнения или не достатъчно убедителни аргументи.

Oще: peta  език  животни  идиом  пета  права на животните  расизъм  свят  хомофобия 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.05.2017, 14:22

2 bfm | 06.12.201807:41

Уроци по правговор като по Оруел. Човешката глупост наистина е безкрайна Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

1 Дракон с кисело зеле | 06.12.201801:38

А "да крадеш здрави домашни любимци, за да ги убиеш после" на какво да стане?
   

оценка

+0 -0